«Αυλαία» εντός της εβδοµάδας για την πολύκροτη δίκη των εκλεγµένων βουλευτών των Σπαρτιατών, του Ηλία Κασιδιάρη κι ενός δικηγόρου, για το ζήτηµα της εξαπάτησης εκλογέων, προκειµένου το ακροδεξιό µόρφωµα να εισέλθει στη Βουλή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναµένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και να «ξεπαγώσει» -όταν τελεσιδικήσειτις διαδικασίες ενώπιον του Εκλογοδικείου, όπου εκκρεµούν ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά της εκλογής των βουλευτών του ακροδεξιού κόµµατος.

Η δίκη έχει προγραµµατιστεί να διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Α' Μονοµελές Εφετείο Κακουργηµάτων, λόγω ειδικής δωσιδικίας, καθώς κάποιοι εκ των κατηγορουµένων στην υπόθεση έχουν και την ιδιότητα των δικηγόρων. Συγκεκριµένα, µετά την ολοκλήρωση της έρευνας, που διεξήγαγε προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των έντεκα εκλεγµένων βουλευτών των Σπαρτιατών (Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαµπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης ∆ηµητροκάλλης, ∆ιονύσιος Βαλτογιάννης, Γεώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Ιωάννης Κόντης, Πέτρος ∆ηµητριάδης και Κωνσταντίνος Φλώρος) για το αδίκηµα της εξαπάτησης εκλογέων. Επίσης, απαγγέλθηκε σε βάρος του Ηλία Kασιδιάρη η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος, ενώ ως συνεργός στο παραπάνω αδίκηµα διώκεται ένας δικηγόρος.

Οι 13 κατηγορούµενοι πλέον, µετά την επ’ αόριστον πρώτη αναβολή της δίκης, θα καθίσουν στο εδώλιο για να αντικρούσουν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.


Οι καταγγελίες του Στίγκα

Η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άρχισε µε αφορµή τις δηµόσιες καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος κατήγγειλε δηµόσια παρασκηνιακές και έκνοµες ενέργειες στο κόµµα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και «∆ον Κορλεόνε», φωτογραφίζοντας, ουσιαστικά, τον Ηλία Κασιδιάρη. Η αντίδραση των εισαγγελικών αρχών ήταν άµεση, µε την κ. Αδειλίνη να παρεµβαίνει και να αρχίζει τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού µορφώµατος κλήθηκε δύο φορές από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειµένου να καταθέσει για όσα δηµόσια είχε καταγγείλει, τα οποία ήταν πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστηµα και λίγο πριν, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, εγώ προσωπικά ως αρχηγός του κόµµατος των Σπαρτιατών έχω δεχτεί απίστευτη πίεση, πρωτίστως από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και στη συνέχεια, όταν µπήκα στο Κοινοβούλιο, από εξωθεσµικούς παράγοντες, η οποία έχει να κάνει µε απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και διάφορα δηµοσιεύµατα που επιζητούν άµεσα να γίνει συνέδριο και αλλαγή προέδρου, καθώς και επιθέσεις αγνώστων, τόσο σε ένα γραφείο που κάναµε τις αρχικές µας δηλώσεις όσο και στην οικογενειακή επιχείρηση», ανέφερε µεταξύ άλλων ο κ. Στίγκας, σε µία εκ των δύο καταθέσεών του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις µε την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων όλοι οι εκλεγµένοι βουλευτές του κόµµατος και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Από την έρευνα της ∆ικαιοσύνης προέκυψε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγµατικός ηγέτης του κόµµατος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήµατα, καθοδηγώντας και συµβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική κάθοδό του αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συγκέντρωσε στοιχεία για τις συνεχείς επαφές που είχε µέσα από τη φυλακή µε υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών ο έγκλειστος των φυλακών ∆οµοκού.

Παράλληλα, κατέληξε πως αυτός είχε αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νοµοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους έγκλειστους της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδίκες ως εγκληµατική οργάνωση.

Παράλληλα σχεδόν, το Α1 Πολιτικό Τµήµα µε παρόµοιο σκεπτικό «µπλόκαρε» την κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.


Προηγείται το ποινικό σκέλος

Σε εκκρεµότητα, στο µεταξύ, βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης του κόµµατος των Σπαρτιατών στο Εκλογοδικείο.

Το Ανώτατο ∆ικαστήριο είχε αναβάλει την έκδοση απόφασης για την κοινοβουλευτική παρουσία στην ελληνική Βουλή του κόµµατος έως ότου εκδοθεί η ποινική απόφαση για τους διωκόµενους βουλευτές του. Αυτό δηλαδή που έκριναν οι δικαστές του Εκλογοδικείου είναι πως θα πρέπει να προηγηθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, διαδικασία η οποία µπορεί να διαρκέσει αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα. Κι αυτό καθώς πιθανότατα θα πρέπει η απόφαση να καταστεί αµετάκλητη σε ποινικό επίπεδο.

Μέχρι τότε, τα κοινοβουλευτικά µέλη που εκλέχθηκαν µε το κόµµα των Σπαρτιατών παραµένουν στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι το ακροδεξιό µόρφωµα είχε κοπεί από τις ευρωεκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 13/10/2024