Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκημαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

«Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει. Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο», είπε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και νέες παρεμβάσεις. Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί περιλαμβάνονται τριετής φοροαπαλλαγή για κενά ακίνητα, μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, πάγωμα του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη σε νέους γονείς και έκπτωση φόρου για την εφάπαξ εξόφλησή του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές, αρχής γενομένης από το φιλοδώρημα (μέσω των POS), στο οποίο θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ (3.600 ευρώ/χρόνο). Εν συνεχεία, ανέφερε πως θα υπάρχει σταθερή ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που θα ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Ακόμα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (και για όσους έχουν «μπλοκάκι»). Και, τέλος, ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ.

*Διαβάστε ακόμα: Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Ποιοι γλιτώνουν 400 με 500 ευρώ - Εν αναμονή των ανακοινώσεων


enimerosi_oikonomikon4417538-006
enimerosi_oikonomikon4417540-001


Κωστής Χατζηδάκης: Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα

Θέσπιση αφορολόγητου θα ισχύει από εδώ και μπρος στα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους, με το οικονομικό επιτελείο να δρομολογεί σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ως σήμερα η φορολόγηση ίσχυε από το πρώτο ευρώ των φιλοδωρημάτων. Η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα, καθώς με τη νέα τεχνολογία των POS υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού των tips. Ετσι ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια σχετικά με τις νομικές προβλέψεις.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δικλίδες, έτσι ώστε ο εργοδότης να μη μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα, πρακτική που συναντάται συχνά στην εστίαση.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.


Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στην υποβολή τους

Κλιμακωτές εκπτώσεις για εξπρές δηλώσεις και εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, σταθερές ημερομηνίες υποβολής χωρίς παρατάσεις και πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
  • Η έκπτωση θα είναι 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί.
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν από τη λήξη προθεσμίας και
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στον μήνα εκπνοής.
Παράλληλα καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης, που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις. Οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου.

Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η διαδικασία των 8 δόσεων, οι οποίες φτάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του επομένου έτους.


Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τα «μπλοκάκια»

Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» αφορά σε 25.000-30.000 ανθρώπους που εργάζονται με «μπλοκάκι», αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Το τέλος επιτηδεύματος στους «μπλοκάκηδες» είναι 500 ευρώ, αν έχουν έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, και 400 ευρώ για τις μικρότερες.

«Η δεύτερη αλλαγή είναι αυτή που παρουσίασα απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με ''μπλοκάκι''. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το '25 και μετά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
enimerosi_oikonomikon4417543-002
enimerosi_oikonomikon4417545-004
enimerosi_oikonomikon4417548-003
enimerosi_oikonomikon4417560-005



Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Υπάρχει και διοικητική αναδιάρθρωση της ΑΑΔΕ. Εκτός από τη θέση του διοικητή θεσπίζονται και τρεις θέσεις υποδιοικητών, για την καλύτερη οργάνωση του συγκεκριμένου φορέα.

«Η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.