Τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μεταξύ άλλων ο Θύμιος Γεωργόπουλος, δηλώνοντας αρχικά ότι: «Είμαστε στην εποχή των τεράτων. Και αν μου επιτρέπετε, η εποχή δεν συμπεριλαμβάνει απλά τον ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή βεβαίως βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και σε μεγάλο βαθμό δικαίως, διότι δική του είναι η κυρίαρχη ευθύνη για τα γεγονότα, όπως έχουν εξελιχθεί και βρισκόμαστε με αρνητικό πρόσημο στην επικαιρότητα κάθε ημέρα και μάλιστα με οξινόμενο τρόπο και με εντεινόμενο, αρνητικό ρυθμό. Αλλά από κει και πέρα θαρρώ ότι συλλήβδην το πολιτικό μας σύστημα έχει τεράστιο πρόβλημα και είμαστε όλοι ο καθείς στο δικό του μέτρο, συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι έχουμε οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στην απαξία της πολιτικής της συμμετοχής στα κοινά».


«Θα ξαναθέσω το ζήτημα οριστικής διαγραφής του»

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής Οικονομικών του κόμματος επί σειρά ετών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Όχι, δε θα είναι υποψήφιος για τον εξής απλούστατο λόγο: Εάν το δει γενικός κανείς-και εγώ είμαι από αυτούς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πράγματι ένα συνέδριο είναι το ανώτερο δημοκρατικό όργανο ενός δημοκρατικού κόμματος-αλλά από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα όρια. Που σημαίνει ότι η σύγκληση του συνεδρίου δεν γίνεται γενικώς και ακαθόριστος για να θέσει ο καθένας ότι του κατέβει, επειδή είναι το ανώτερο όργανο, επειδή μπορεί να λαβαίνει αποφάσεις, επειδή μπορεί να ανατρέπει προγενέστερες αποφάσεις άλλων υποδεέστερων (…)».

Αναφορικά με το αν επιμένει στη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε «Είμαι πενήντα χρόνια στην αριστερά, έχω ζήσει πολύ μεγάλες συγκρούσεις, ακόμα και διασπάσεις μεταξύ συντρόφων, αλλά πάντα μέσα στην πολιτική διαπάλη η οποία ιδεολογική, ταξική, η οποία πολλές φορές είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Σε καμία εκδοχή ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό να προτείνω την διαγραφή οποιουδήποτε ή κάποιος εκ των συντρόφων με τους οποίους ήρθαμε απέναντι, χωρίσαμε δρόμους, πιθανόν στην πορεία ξαναβρεθήκαμε, δεν έφτασα ποτέ μέχρι το ύστατο αυτό μέτρο. Στη παρούσα όμως, φάση είναι η πρώτη φορά που βλέπω να κατηγορούμαι και εγώ και ο ιδεολογικός χώρος τον οποίον υπηρετώ όλες αυτές τις δεκαετίες με έναν τρόπο που δεν τον έχει κάνει ο χειρότερος εχθρός. Ποτέ κανείς δεν μίλησε για πραξικοπηματίες, ποτέ κανείς δεν μίλησε για καρεκλοκένταυρους, για όλους εμάς, για μαύρα ταμεία, για οικονομικό χάος, για υπονομευτή τον Αλέξη Τσίπρα, ανήθικο το κόμμα κτλ. Προφανώς λοιπόν, και μπορεί να διαγραφεί ο κ. Κασσελάκης, Γιατί να μην μπορεί; Και να ξέρετε, είμαι άνθρωπος ο οποίος θα ήθελα οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να παίρνονται με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Εκ του λόγου αυτού απέσυρα την πρόταση διαγραφής και συντάχθηκα με το δικό μου σκεπτικό με την πρόταση της απόρριψης της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη που κατέθεσε ο αγαπημένος και εξαιρετικός σύντροφος, ο Γιάννης Μουζάλας. Εάν όμως, εξακολουθεί με την ίδια ένταση και έμφαση ο κ. Κασσελάκης να λέει αυτά που λέει και να μην παίρνει οτιδήποτε πίσω, εγώ θα επανέλθω και θα ξανά θέσω το ζήτημα της οριστικής διαγραφής του από μέλος του κόμματος».



«Ρευστοποιούμαστε με αυτή την κατάσταση»

Στη συνέχεια ο Θύμιος Γεωργόπουλος είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι το συνέδριο αυτό δεν είναι ένα καταστατικό συνέδριο, ένα προγραμματικό συνέδριο, ένα συνέδριο το οποίο, για παράδειγμα, θα χαράξει και θα αποφανθεί επί της στρατηγικής των συμμαχιών τις οποίες θέλει να δομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από αύριο και ό, τι το επικυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, διότι πραγματικά ρευστοποιούμαστε με όλη αυτή την κατάσταση και να πάμε σε συνθήκες κανονικότητας, όπου ένα νέο συνέδριο το οποίο θα είναι πολιτικό, προγραμματικό, καταστατικό, στρατηγική συμμαχιών κτλ με τον ή την νέο/α πρόεδρο, θα είναι αυτό το οποίο θα λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις. Άρα, εκ προοιμίου έχουμε συνομολογήσει όλοι τι θα είναι αυτό το συνέδριο. Και το συνέδριο προφανώς και θα γίνει. Εγώ δεν έχω κάποια διαφορετική ένδειξη. Από τη στιγμή μάλιστα που έχει επιβεβαιωθεί από όλες τις τελευταίες συγκεντρώσεις».


«Είναι προδιαγεγραμμένη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρώην διευθυντής Οικονομικών του κόμματος επί σειρά ετών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο εξής συμπέρασμα ότι «Η κατάληξη είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, ενώ γνωρίζει ότι έχει εκπέσει και δικαίως έχει εκπέσει και του αξιώματος αλλά και της δυνατότητας του να επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, είναι αποφασισμένος να κάνει το οτιδήποτε, προκειμένου να δικαιωθεί (…). Δεν μπορεί λοιπόν, να είμαστε σε ένα συνέδριο που έχει να επιλύσει σημαντικά ζητήματα για την επόμενη μέρα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον τόπο μας και να γινόμαστε κοινή θέα διάσπασης, η οποία εν προκειμένω είναι προδιαγεγραμμένη. Και αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Δεν βλέπω με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης και η πολύ μικρή αλλά στενή δική του ομάδα να συνεχίσει να υπάρχει. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ πολιτικής συμπόρευσης, όταν αποκαλεί πραξικοπηματίες; Και επίσης, δεν κάνει βήμα πίσω όλον όλων αυτών».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να δώσει τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.