Τους τρόπους με τους οποίους η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα ασκεί σε πραγματικό χρόνο (real time) όχι μόνον έλεγχο στην συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτών γιατρών, αλλά θα μπορεί να αποκλείει επίσης αυτομάτως τους “πρωταθλητές” στην υπερσυνταγογράφηση από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, στις 11 π.μ., ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να προβεί σε διεξοδική ενημέρωση σχετικά με τους ελέγχους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, καθώς και σχετικά με την πορεία των ερευνών, τις οποίες διενεργεί ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, σε παράνομα κυκλώματα συνταγογράφησης, στα οποία εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακαποθηκάριοι, ιατρικοί επισκέπτες και άλλοι μεσάζοντες.

Μάλιστα, τίποτε δεν αποκλείει ο Άδωνις Γεωργιάδης να δώσει ακόμη στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία για το τρίτο στη σειρά κύκλωμα παρανόμων συνταγογραφήσεων, στα ίχνη του οποίου βρίσκονται εδώ και καιρό η Οικονομική Αστυνομία και ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.

Ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Μάρτιο του 2025

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, από τον Μάρτιο του 2025 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα, με το οποίο θα αποστέλλεται, πάντα και σε κάθε περίπτωση συνταγογράφησης, αναλυτικό ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης, αποδοχής και συναίνεσης (ΟΤΡ) προς τα κινητά τηλέφωνα των ασφαλισμένων, για τους οποίους συνταγογραφούνται εκείνη την στιγμή φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις ή χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών. Μόνον εάν ο ασφαλισμένος συναινεί στο εισερχόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα θα καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της συνταγογράφησης από τον γιατρό και, συνεπώς, η εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγής από τον φαρμακοποιό.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται στο τρέχον χρονικό διάστημα ένα πολύ μεγάλο έργο, στο οποίο εμπλέκονται εννέα υπουργεία, καθώς και η ΗΔΙΚΑ, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο αφορά την εφαρμογή μίας πρόσφατης νομοθετικής διάταξης και της κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου κανονιστικής υπουργικής απόφασης, με το οποίο θα διαχωρισθούν επιτέλους οι ενεργοί από τους μη ενεργούς ΑΜΚΑ.

Διώκεται πειθαρχικά διευθυντής Κέντρου Υγείας του νομού Βοιωτίας

Την ίδια στιγμή, ολοένα και νέα “λαβράκια” βγάζουν τα δύο προσφάτως εξαρθρωθέντα από την Οικονομική Αστυνομία παράνομα κυκλώματα εικονικών συνταγογραφήσεων, τα οποία επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ με περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ και στα οποία συμμετείχαν γιατροί, φαρμακοποιοί, μία φαρμακαποθηκάριος, ένας ιατρικός επισκέπτης και ένας μεσάζων, συνολικά 16 πρόσωπα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, μάλιστα, διώκεται ήδη, τουλάχιστον πειθαρχικά από το υπουργείο Υγείας, ακόμη και ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας του νομού Βοιωτίας, στο οποίο εμφανιζόταν ότι υπηρετούσε κανονικά και μέχρι την τελευταία στιγμή ένας 51χρονος παθολόγος, ενώ ο τελευταίος κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην… Κύπρο και φέρεται να παίζει, παρ’ όλα αυτά, κεντρικό και καθοριστικό ρόλο στα παράνομα και δυσώδη αυτά κυκλώματα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας, ο 51χρονος παθολόγος είχε “παραχωρήσει” παρανόμως τις ιατρικές σφραγίδες του σε άλλο μέλος του εν λόγω κυκλώματος, με τις οποίες εκδίδονταν, παρανόμως επίσης, εικονικές συνταγές, εκατοντάδες εκ των οποίων αφορούσαν τα ΑΜΚΑ μελών της ευρύτερης οικογενείας του… Μόνον από την δραστηριότητα του 51χρονου παθολόγου ο ΕΟΠΥΥ έχει υποστεί οικονομική ζημία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ελέγχει πειθαρχικώς τον διευθυντή του επίμαχου Κέντρου Υγείας και, αρχικά, έχει ζητήσει από τον διευθυντή να εξηγήσει... με επάρκεια και ικανοποιητικά τους λόγους για τους οποίους ο 51χρονος παθολόγος εμφανιζόταν να υπηρετεί κανονικά στη δομή, ενώ κατοικεί στην Κύπρο, εισπράττοντας, ασφαλώς, κανονικά παρανόμως όλες τις συμβατικές αμοιβές του ως μέλος του ιατρικού προσωπικού του εν λόγω Κέντρου Υγείας.