Το όραμά του για τον τουρισμό στην Ελλάδα, με επέκταση της τουριστικής σεζόν, αύξηση των εσόδων, προστασία των νησιών και του φυσικού περιβάλλοντος, ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece» και ουσιαστικά, μέσα από τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Παπαχελά, παρουσίασε εννέα πρωτοβουλίες, 9 δηλαδή μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν ειδικά ή γενικά τον τουρισμό και αναμένεται να δούμε να ξεδιπλώνονται από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

*Διαβάστε ακόμα: "Χτύπημα" Μητσοτάκη στο TikTok για τα... φιλοδωρήματα: "3 tips για τα tips - Όλη η αλήθεια" (Βίντεο)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4wkm955nnp5)


Οι 9 πρωτοβουλίες του Μητσοτάκη για τον τουρισμό

Το πρώτο αφορά μια πολύ ευρύτερη μεταρρύθμιση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, «τη μεγαλύτερη αθέατη μεταρρύθμιση την οποία δρομολογεί αυτή η κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Είναι αυτά τα οποία, τελικά, θα μπορέσουν να καθορίζουν σε τοπικό επίπεδο τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, το πού μπορούμε τελικά να χτίσουμε και τι μπορούμε να χτίσουμε σε κάθε περιοχή».

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στο ζήτημα της λειψυδρίας που έχει αρχίσει να παρατηρείται σε αρκετές τουριστικές – και όχι μόνο - περιοχές. «Αλλού θα χρειαστούμε λιμνοδεξαμενές και φράγματα, αλλού θα χρειαστούμε αφαλάτωση, αλλού θα χρειαστούμε, προφανώς, έναν συνδυασμό και των δύο αυτών λύσεων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, «οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μπορούμε να δρομολογούμε αυτές τις υποδομές, όχι κατ’ ανάγκη σε τοπικό επίπεδο». Ένα παράδειγμα είναι οι αφαλατώσεις, που σχεδιάζεται να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ που έχει και τη σχετική τεχνογνωσία για τέτοια σύνθετα και απαιτητικά έργα, κάτι που δεν διαθέτουν οι κατά τόπους νησιωτικοί Δήμοι.

Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την κρουαζιέρα. Τις προθέσεις της κυβέρνησης τις ξεκαθάρισε αναλυτικά ο πρωθυπουργός: «Να βάλουμε ένα ακριβό εισιτήριο για την κρουαζιέρα, να ελέγξουμε ταυτόχρονα και το λεγόμενο «berth allocation», τον τρόπο με τον οποίο τα κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίζουν τα λιμάνια αυτά ώστε να μη φτάνουν όλα ταυτόχρονα, μου φαίνεται ότι είναι μία λογική παρέμβαση για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να προσελκύουμε επισκέπτες, αλλά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και κάποιους πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα νησιά αυτά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υποδομές τους».

Ένα μέτρο που αφορά ειδικά τη Σαντορίνη, όπου «λόγω της πολύ ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, έχουμε τα μεγάλα ζητήματα της προστασίας της Καλντέρας», είναι η κατασκευή ενός νέου λιμανιού. «Έχουμε και το μεγάλο ζήτημα ότι η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως νέο λιμάνι, το οποίο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή και το οποίο έχουμε αποφασίσει να δρομολογήσουμε πια ως έργο το οποίο θα τρέξει από το Υπουργείο Υποδομών, γιατί είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια εκδήλωση.

Μία ακόμα ειδική ανακοίνωση έγινε για το Ελληνικό, όπου αποκάλυψε ότι δρομολογείται μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα νέα δεδομένα στην περιοχή. «Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε μια επικαιροποίηση και δρομολογούμε μια τέτοια μελέτη γιατί, πράγματι, η επένδυση η οποία γίνεται στο Ελληνικό είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στο νότιο μέτωπο και μπορεί αυτό να σημαίνει την ανάγκη να χρειαστούν πρόσθετες υποδομές ως προς τα δίκτυα των δρόμων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την επέκταση προς τα νότια της Αθήνας της Περιφερειακής του Υμηττού και τη σύνδεση της με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, πέρα από τα νέα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, το «πάγωμα» των αδειών για βραχυχρόνια μίσθωση στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο διαμέρισμα της Αθήνας, μπορεί το προσεχές διάστημα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα προκύπτουν.



Μητσοτάκης: Ίδρυση κορυφαίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στη Ελλάδα με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Μία επίσης εξαγγελία που έκανε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός σε σχέση με τον τουρισμό αφορά ειδικά στην τουριστική εκπαίδευση. «Και νομίζω ότι μία μεγάλη πρόκληση και για τον κλάδο του τουρισμού είναι πώς θα μπορέσουμε να συμπράξουμε, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον μία κορυφαία σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στη χώρα μας», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην τουριστική μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, στο πλαίσιο ενός «rebranding» της χώρας «ως έναν προορισμό ο οποίος δεν προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα» απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς πολλοί επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα και για τον πολιτισμό της. Προανήγγειλε άνοιγμα σε νέες αγορές με βάση αυτό το μοντέλο, όπως της Κίνας και της Ινδίας, «όπου θα μπορούμε να φέρνουμε επισκέπτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ -θα έλεγα για πολιτισμικούς λόγους- για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά μπορούν να έρχονται αυτό που αποκαλούμε off-season και να απολαμβάνουν τον πολιτιστικό μας πλούτο σε πολύ καλύτερες συνθήκες από ό,τι θα το έκαναν αν έρχονταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Η ένατη και τελευταία πρωτοβουλία που εξήγγειλε μέσα από την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είναι και αυτή που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο, καθώς αφορά ένα ακανθώδες ζήτημα δεκαετιών στην Ελλάδα, την εκτός σχεδίου δόμηση. «Είναι επίσης απολύτως δεδομένο, με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε ότι ήδη υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα οικόπεδα, τα «τυφλά» οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω-, για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».