Τους τρόπους με τους οποίους η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ασκεί σε πραγματικό χρόνο (real time) όχι μόνον έλεγχο στην συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτών γιατρών, αλλά θα μπορεί να αποκλείει επίσης αυτομάτως τους “πρωταθλητές” στην υπερσυνταγογράφηση από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παραχώρησε σχετική συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

*Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάδης: Οι 10 τρανταχτές περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν - ''Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους''


100 ιδιώτες γιατροί εκτός του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - «Θα σας βρούμε όλους»

Έτσι, εκτός του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν ήδη τεθεί 100 ιδιώτες γιατροί – συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι αποτελούν τους “πρωταθλητές” στην καταχρηστική συνταγογράφηση φαρμάκων και την καταλήστευση του Οργανισμού και των ασφαλισμένων.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα εκ των 100 αυτών επίορκων “πρωταθλητών” στην υπερσυνταγράφηση και τόνισε, με ιδίαίτερη έμφαση: “Έχουμε σπουδαία εργαλεία στα χέρια μας για να σας πιάσουμε. Είναι πραγματική ανοησία αυτό που κάνετε. Έχουμε ακόμη και την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σας παρακαλώ θερμά, μην το κάνετε. Θα σας βρούμε όλους”.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι 100 “πρωταθλητές”, οι οποίοι έχουν ζημιώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ τον ΕΟΠΥΥ, θα ελεγχθούν από τις φορολογικές και διωκτικές αρχές για το χρονικό διάστημα από το 2014 έως σήμερα, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, στην παράνομη δραστηριότητα των εν λόγω γιατρών υποκρύπτονται φοροδιαφυγή, αλλά και παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι σε δύο από τους επίορκους γιατρούς, οι οποίοι συμμετείχαν στα δύο παράνομα κυκλώματα συνταγογραφήσεων, τα οποία ζημίωσαν με περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και αποκάλυψε πρόσφατα η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομιας και του ΕΟΠΥΥ, επεβλήθησαν ήδη πρόστιμα της τάξης των 800.000 ευρώ στον καθένα, ενώ σε άλλη περίπτωση επεβλήθη ήδη πρόστιμο ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε 20 ιδιώτες γιατρούς.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην παράθεση χαρακτηριστικών παραδειγμάτων καταλήστευσης του ΕΟΠΥΥ από συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιδιώτες γιατρούς.

Συγκεκριμένα, παθολόγος στην Γλυφάδα της Αττικής είχε συνταγογραφήσει 221 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.621 τεμάχια, όλες οι συνταγές για τα οποία εκτελέστηκαν από το ίδιο φαρμακείο. Παθολόγος από την Μυτιλήνη, η οποία συνήθιζε περιέργως να συνταγογραφεί από τις 9 το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα, είχε συνταγογραφήσει 705 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.818 τεμάχια, στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στην ιδία… Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε στο τηλέφωνο της εν λόγω γιατρό:

Γεωργιάδης: Μα, γιατρέ, πως συνταγογραφείτε τρεις διαφορετικές στατίνες στην δεκαπεντάχρονη κόρη σας, όταν εγώ, που έχω πρόβλημα, λαμβάνω μία στατίνη; Εάν ένας ασθενής λαμβάνει τρεις διαφορετικές στατίνες θα είχε πεθάνει εκατό φορές...

Γιατρός: Κύριε υπουργέ, έχει ένα πολύ σοβαρό και σπάνιο νόσημα και τα χρειάζεται αυτά τα φάρμακα, αλλά… δε θα ξαναγίνει.

Γεωργιάδης: Μα, πως γίνεται αυτό, γιατρέ; Δηλαδή, θεραπεύτηκε η κόρη σας, επειδή πήρα τηλέφωνο εγώ;

Γιατρός: …

Ακόμη, Παθολόγος στην Αθήνα είχε συνταγογραφήσει σε έναν ασθενή 362 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία αντιστοιχούν σε 686 τεμάχια, και η πλειονότητα των συνταγών είχε εκτελεστεί στο φαρμακείο συγγενούς του ασθενή. Δερματολόγος στο Ηράκλειο είχε συνταγογραφήσει 275 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.500 τεμάχια, γυναικολόγος στη Λάρισα είχε συνταγογραφήσει 200 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.100 τεμάχια, όλα για την εμμηνόπαυση.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι και οι 100 περιπτώσεις των εν λόγω “πρωταθλητών” στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και την καταλήστευση του ΕΟΠΥΥ ελέγχθησαν μόνον για το τελευταίο οκτάμηνο και καταλαβαίνει κανείς τι έχουν να βρουν ακόμη οι φορολογικές και διωκτικές αρχές της χώρας μας, αλλά και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια της διερεύνησης της δυσώδους αυτής δραστηριότητας των 100 “πρωταθλητών”…

Από τη δική της πλευρά, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη και ασυνήθιστη συνταγογραφική δραστηριότητα από συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, η οποία αφορά βιταμίνες, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ οι σχετικοί καταλογισμοί πέφτουν “βροχή”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4x5wlao0p6x)