Μήνυμα πως «δεν γίνονται ανεκτές» οι απάτες σε σχέση με τις υπερ-συνταγογραφήσεις φαρμάκων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας», ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή του.

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντοπίστηκαν 100 γιατροί που, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024, υπερσυνταγογραφούσαν σε ασθενείς. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογράφησε, μέσα σε έναν μόλις μήνα, χιλιάδες φάρμακα και μάλιστα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Κι αυτό ακριβώς πράττουμε», καταλήγει.



Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις υπερ-συνταγογραφήσεων

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε με αφορμή το πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό που επέβαλε το Υπουργείο Υγείας, γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου για τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και κατ’ επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία διαρκώς διογκώνεται, ανακοίνωσε ότι «έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα, επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω», προσθέτοντας ότι «κατ' εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».
Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας κ.ά.

Η ταχεία ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση. Η εφαρμογή των παραπάνω δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα, πάντως, μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει την εφαρμογή στο κινητό του.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας παρουσιάσε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν το πρώτο 8μηνο του 2024:

  1. Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1.121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  2. Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη, που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες, από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος, καθώς είχε γράψει στην κόρη της, 15 ετών, τρεις διαφορετικές στατίνες. Της είπα ''είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη'', μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση, αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
  3. Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια.
  4. Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια, που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς ασθενούς.
  5. Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή, που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενούς.
  6. Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1.350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο.
  7. Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων.
  8. Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1.060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη.
  9. Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια.
  10. Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.


Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι γιατροί αυτοί έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσει να κοροϊδέψει κανείς το ηλεκτρονικό σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη θα τους ακολουθούν μια ζωή και όσο τα συστήματα θα εξελίσσονται, οι έλεγχοι θα γίνονται πιο γρήγορα. Όταν, δε, ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, θα έχουμε αδιανόητες δυνατότητες ελέγχου», είπε και συμπλήρωσε: «Οι υποθέσεις αυτές θα έχουν και δικαστικές διαδικασίες, αυτά που λέμε τώρα είναι διοικητικές διαδικασίες. Θα γίνει φορολογικός έλεγχος και, αν κριθεί, οι δικαστικές Αρχές θα καταλογίσουν αδικήματα έως και σε βαθμό κακουργήματος».

Διευκρινίστηκε, ακόμα, ότι «σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται απάτη θα υπάρχει ηλεκτρονική εκκαθάριση του ιατρικού φάκελου του ασθενούς που έπεσε θύμα».