''Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το Προσφυγικό'', άρθρο της Δήμητρας Λυγούρα στην Απογευματινή
Άρθρο γνώμης
''Η κατάσταση που δηµιουργείται είναι δυνατόν να αυξήσει τις ροές µε πύλη εισόδου τα νησιά του Αιγαίου''
Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλά επίπεδα, ανάμεσά τους και το Μεταναστευτικό. Ήδη παρακολουθούμε τη δημιουργία πληθυσμών που εκτοπίζονται από τις εστίες τους και αναζητούν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, καθώς η κρίση βαθαίνει στον Λίβανο, περισσότεροι από 185.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Συρία και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο.
Η κατάσταση που δημιουργείται είναι δυνατόν να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και τη χώρα μας με πύλη εισόδου τα νησιά του Αιγαίου. Η συνεχιζόμενη κρίση, η έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και τα φαινόμενα εσωστρέφειας σε πολλές χώρες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε σε εκείνο το σημείο καμπής που δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού σε ακραίες απόψεις, λαϊκισμούς και φανατισμούς. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσουμε στο ακέραιο συνθήκες και συμφωνίες που ψηφίστηκαν σχετικά με το Μεταναστευτικό. Κι εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε αυτό το τοπίο και να ισορροπήσουμε αυτό το τοπίο. Επιδιώκουμε να προασπιστούμε την πατρίδα μας, τα σύνορα και τους πολίτες της, όπως είναι και το μέγιστο καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα και με το Σύνταγμα.
Παράλληλα, καταρτίσαμε και υλοποιούμε πολιτικές διαχείρισης του Μεταναστευτικού που εξασφαλίζουν ότι εικόνες του παρελθόντος θα παραμείνουν στο παρελθόν. Η προστασία και η ενίσχυση των εθνικών συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, με την παρουσία της Αστυνομίας και του Λιμενικού, η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και η συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση των υποδομών για την ταχύτερη ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, η χορήγηση ασύλου σε αυτούς που δικαιούνται διεθνή προστασία και οι αποτελεσματικές επιστροφές όσων δεν δικαιούνται είναι πτυχές αυτής της διαχείρισης.
Πτυχή είναι και η προβολή της εθνικής θέσης μας, σύμφωνα με την οποία τα εθνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Πτυχή είναι και η προετοιμασία και η επιχειρησιακή ετοιμότητα για πιθανή απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Αυτή την πτυχή επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παράλληλα με την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση.
Οι ενέργειές μας είναι σύμφωνες με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και συνθήκες, όπως είναι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή τη συνεργασία των κρατών-μελών ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού μια καινούργια μεταναστευτική κρίση.
*Γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο