Στη σκιά δύο πολέμων και μιας έντονης εσωτερικής έριδας στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της νέας περιόδου, μετά δηλαδή την ορκωμοσία του νέου Eυρωκοινοβουλίου και τον ορισμό νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ατζέντα εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, με βάση την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται μάλιστα σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η Πολωνία διά του Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Ε.Ε. να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική της Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού. Η δε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

*Διαβάστε ακόμα: Η Ευρώπη επιστρέφει τους μετανάστες της: Αύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής - Αυστηρά μέτρα ετοιμάζει η ΕΕ, απλοποιούνται οι απελάσεις, δυσκολεύει το άσυλο Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4xgo1gs66op)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην πρώτη στην ιστορία Σύνοδο Κορυφή Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου.

Όπως υπογράμμισε, «αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό που αναμένεται να κυριαρχήσει σήμερα στη συζήτηση των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4xcbkpv9mc9)
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Αυτό που επιμένουμε και στο οποίο θα επιμείνει και πρωθυπουργός είναι η ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Οι προτάσεις σε επίπεδο διμερών συμφωνιών δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα για ευρωπαϊκή λύση».

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ.