Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σκορπίζοντας τη θλίψη στον πολιτικό κόσμο, κι όχι μόνο.

Η Βάσω Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 15:00 στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στον τόπο καταγωγής της. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή μέσω του Facebook ο γιατρός Παναγιώτης Λούσκος.

Διαβάστε ακόμα: Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η γυναίκα που συγκρούστηκε για τα "πιστεύω" της με τον Ανδρέα αλλά και με τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Έτσι, πολιτικοί και στελέχη από όλα τα κόμματα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρετούν την πρώην υπουργό. Μάλιστα, στη Βουλή η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4y2579idovl)

Το ''αντίο'' των πολιτικών και στελεχών κομμάτων στη Βάσω Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου.

Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό  χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Σημίτης για Βάσω Παπανδρέου: Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε

Τη λύπη του για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σημίτη

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια.

Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της.

Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική"

Τα συλλυπητήριά του, στην οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, για την απώλειά της, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, με ανάρτησή του τόνισε πως η Βάσω Παπανδρέου ήταν μία «δυνατή προσωπικότητα» που «άφησε το δικό της αποτύμωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία της πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου.

Ο κ. Τασούλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών. Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε. Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002. Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη. Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

ΣΥΡΙΖΑ για Βάσω Παπανδρέου: "Άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας"

Τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της», αναφέρει.



Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των γυναικών που υπερασπίστηκε

Για μια γυναίκα που άφησε τη δική της σφραγίδα στα πολιτικά πράγματα έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Μια γυναίκα που ξεκίνησε από τα φοιτητικά της χρόνια στη νεολαία του Κέντρου και αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των γυναικών που υπερασπίστηκε», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας ως «μια από τις πιο μνημειώδεις στιγμές τη ήταν η σύγκρουση της με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ για τα κοινωνικά δικαιώματα».

Κώστας Σκανδαλίδης: Έφυγε αυτή που περπατούσε όρθια σε όλη της τη ζωή

Με τον τρόπο που την έβλεπε αποχαιρετά την Βάσω Παπανδρέου ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Έφυγε και η Βάσω μας. Αυτή που περπατούσε όρθια σε όλη της τη ζωή», γράφει σε ανάρτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Και συνεχίζει: «Αυτή που δεν έλεγε λόγια γιατί μιλούσε το έργο της. Αυτή που πίσω από τη «σιδηρά κυρία «έκρυβε απέραντη ευαισθησία και ψυχική δύναμη. Έφυγε σιωπηλά, όπως σιωπηλά και περήφανα αποχώρησε από την πολιτική.
Χωρίς να απαιτήσει τίποτα απ όσα της χρωστούσε για την μεγάλη προσφορά και τον αγώνα της για την πατρίδα, τη δημοκρατία,την κοινωνική αλλαγή. Έφυγε κ όλοι εμείς γίναμε φτωχότεροι. Καλό σου ταξίδι».