Κουμουτσάκος: Στο "μικροσκόπιο" της UNESCO η Αγία Σοφία για ενδεχόμενες φθορές στο μνημείο
Τι είπε για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Τι αποκάλυψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι η UNESCO παρακολουθεί στενά την περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Ήδη η UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), έχει πραγματοποιήσει τρεις αποστολές στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ελέγξει και να πιστοποιήσει το ενδεχόμενο η αλλαγή χρήσης – από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος – να έχει προκαλέσει φθορές στο μνημείο, τέτοιες που να συνιστούν λόγο παρέμβασης. Την αποκάλυψη έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του παγκόσμιου οργανισμού στην διατήρηση ενός μνημείου που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά.
Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η αλλαγή χρήσης ενός μνημείου, δεν αποτελεί κριτήριο από μόνη της και διαβεβαίωσε ότι η UNESCO παρακολουθεί στενά την περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη:
«Η UNESCO προστατεύει τα εγγεγραμμένα μνημεία προκειμένου να μην αλλοιωθούν. Να μην μπουν στην κατάσταση του «εν κινδύνω». Να μην αρχίσουν να χαλάνε. Δεν είναι κριτήριο η χρήση αυτή – καθεαυτή. Δηλαδή εάν κάτι είναι μουσουλμανικό και γίνεται Χριστιανικό, αν είναι χριστιανικό και γίνεται μουσουλμανικό, από μόνο του δε συνιστά αιτία παρέμβασης. Αιτία παρέμβασης είναι αν αυτή η αλλαγή χρήσης οδηγεί σε απομείωση, σε φθορά του μνημείου. Δεν είναι δηλαδή η αλλαγή του χαρακτήρα από μόνο του, είναι αν αυτή η αλλαγή έχει αρνητική επίπτωση στο ίδιο το μνημείο που είναι εγγεγραμμένο. Αναφερθήκατε στην Αγία Σοφία. Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει τρεις αποστολές από την UNESCO στην Αγία Σοφία, που έχουν φτάσει στον πιο αυστηρό βαθμό ελέγχου».
Κουμουτσάκος: Ούριος άνεμος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Κατά την διάρκεια της συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε και την ευνοϊκή συγκυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενών από την Μεγάλη Βρετανία. Όπως είπε, από την UNESCO μέχρι την Βρετανική κοινή γνώμη, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία:
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο διεθνές νομικό πλαίσιο που είναι ευνοϊκό για τη χώρα, υπάρχουν αποφάσεις μέσα στην UNESCO που είναι ευνοϊκές για την χώρα. Ευνοϊκό στοιχείο είναι ότι έχει μεταβληθεί η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία - ήταν απολύτως αρνητική, τώρα είναι θετική για την διεκδίκηση. Θετικό επίσης είναι ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας η σημερινή βρετανική κυβέρνηση έχει μία άλλη ρητορική από αυτήν που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση - θετικότερη για τη χώρα. Θετικό για την υπόθεση είναι ότι έχει ξεκινήσει με αυξανόμενη και εντεινόμενη δυναμική, μια πρακτική από άλλα μεγάλα κράτη επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης. Και από τη Γαλλία και από την Ιταλία και από άλλες χώρες. Δηλαδή σπάει σιγά-σιγά ένα στερεότυπο που υπήρχε από τις χώρες που είχαν και υποστήριζαν την λογική των μεγάλων μουσείων του κόσμου».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, κατά την διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, περιέγραψε με σαφήνεια το πολιτιστικό πλαίσιο δράσεων του παγκόσμιου οργανισμού και το έργο που συντελείται από την Ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς όπως τόνισε, «η Ελλάδα αποτελεί πολιτιστική υπερδύναμη». Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Αναστάσιος Μπάλλας, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Γιώργου Κουμουτσάκου και κάλεσε τα μέλη του Ομίλου να συνδράμουν στην πλούσια φιλανθρωπική δράση των ροταριανών:
«Πολύ σύντομα - μέσα στο μήνα - όμιλος μας θα δωρίσει μία θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα καθώς και έναν ειδικό υπέρ υπολογιστή στην ΕΛΕΠΑΠ της οποίας ο όμιλος μας είναι ιδρυτικό μέλος από το 1938. Σας καλώ λοιπόν, τα μέλη και τους φίλους του ομίλου, να βοηθήσετε στο ανθρωπιστικό μας έργο».