Με θερμά λόγια η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς την μια «πολιτικό και γυναίκα η οποία αναμφισβήτητα άφησε πίσω της τη δική της σφραγίδα στους κοινωνικούς αγώνες και στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά». Ειδικότερα, «είναι σημαντικό να μνημονεύουμε ανθρώπους που άφησαν τη σφραγίδα τους στη χώρα», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση διεθνών συμβάσεων. Όπως είπε, «η Βάσω Παπανδρέου ξεκίνησε από τα φοιτητικά της χρόνια στη νεολαία του Κέντρου και αγωνίστηκε για εκδημοκρατισμό και κοινωνική δικαιοσύνη και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και συνολικότερα όλα τα δικαιώματα που είναι συνυφασμένα με το κοινωνικό κράτος δικαίου, με εκείνα δηλαδή που σήμερα αμφισβητούνται».

 «Mία από τις πιο μνημειώδεις στιγμές στην πορεία της Βάσως Παπανδρέου ήταν η σύγκρουσή της με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ για τα κοινωνικά δικαιώματα. Κι αυτό δίνει μια μεγάλη επικαιρότητα στη μνεία που κάνουμε σήμερα στη μνήμη της», σημείωσε.

Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομική όσο και την εξωτερική πολιτική της, ενώ επιτέθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία που έσπευσε σήμερα να καταχειροκροτήσει τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που δήλωσε στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ότι αποτελεί θύμα κατασυκοφάντησης.

Κωνσταντοπούλου: Εννοείται ότι ψηφίσαμε την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, καθώς είμαστε αντίθετοι με την ασυλία

 «Την ώρα που οι υγειονομικοί όλης της χώρας διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται, γιατί το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία βρίσκονται σε άθλιο χάλι λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Γεωργιάδης μας είπε "τι να κάνω ως θύμα συκοφαντικής δυσφήμησης, παρά να ζητήσω να επιληφθεί η δικαιοσύνη". Και ακολούθησαν έξαλλα χειροκροτήματα. Κόντεψε ο κ. Γεωργιάδης να συναγωνιστεί και να "φάει" τον Κώστα Καραμανλή των Τεμπών και των Σερρών. Παραλίγο να τον ξεπεράσει στα χειροκροτήματα. Έξαλλα χειροκροτήματα, κατάμεστη η αίθουσα, για να προστατευθεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δικαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

 «Εμείς εννοείται ότι ψηφίσαμε την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη και ψηφίζουμε σταθερά η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα την άρση της ασυλίας καθενός και καθεμιάς βουλευτή, για τους οποίους έρχεται αίτημα άρσης της ασυλίας, ακριβώς διότι είμαστε απολύτως αντίθετοι με τη διαδικασία της ασυλίας που δεν κατατείνει, όπως θα έπρεπε, θεσμικά και συνταγματικά, στην προστασία του βουλευτή από πολιτική δίωξη, αλλά αντίθετα είναι ένας μηχανισμός προστασίας των πολιτικών για αξιόποινη δράση, ένας μηχανισμός ασυλίας από δίωξη για αξιόποινες πράξεις. Δείξατε σήμερα ότι χειροκροτάτε έξαλλα και ενθουσιωδώς τον κ. Γεωργιάδη που έρχεται ως θύμα συκοφαντικής δυσφήμησης να ζητήσει προστασία της τιμής του, αλλά ταυτόχρονα χειροκροτάτε ενθουσιωδώς, έξαλλα, τον κ. Καραμανλή, που μπλοκάρετε τον ποινικό έλεγχο της ευθύνης του και τον κ. Μητσοτάκη που επίσης μπλοκάρετε τον ποινικό και πολιτικό έλεγχο της ευθύνης του.

Αυτό λοιπόν δείξατε σήμερα και είναι μία εικόνα πολύ διδακτική για τους πολίτες αυτής της χώρας, το πώς ζυγίζετε τους εαυτούς σας και τους δικούς σας έναντι των απλών ανθρώπων, των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών που επέζησαν, των ανθρώπων που δίνουν μάχη μεταξύ ζωής ή θανάτου ή μάχη ανάταξης της ζωής και της ύπαρξής τους σωματικά και ψυχολογικά».

Ακόμα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, καταλογίζοντάς του «εξόφθαλμη προσπάθεια να αλλάξει τη σύνθεση στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού προηγουμένως προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει τον Συνήγορο του Πολίτη με την παρούσα σύνθεση».

 «Χρειάστηκε να απευθυνθώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τους επιστήσω την προσοχή για την παγίδα που στήνεται από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, προτείνοντας έναν άλλο Συνήγορο του Πολίτη, αυτό που στα αλήθεια επιδιώκει, είναι να αφαιρέσει από τα χέρια του κ. Ανδρέα Ποττάκη, του Συνηγόρου του Πολίτη, την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, που αφορά ενδεχομένως και οκτακόσια θύματα, τις έρευνες για τις συνθήκες κράτησης, ιδίως αλλοδαπών σε αστυνομικά τμήματα και άλλες δομές, τον έλεγχο για τις συνθήκες προστασίας των γυναικών από έμφυλη βία και γυναικοκτονίες σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της Αστυνομίας.

Γενικώς θέλει να αφαιρέσει τον κ. Ποττάκη γιατί φαίνεται ότι δεν είναι ελεγχόμενος, όπως η κυβέρνηση θα ήθελε, και δεν ρισκάρει ο κ. Μητσοτάκης να έχει σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα σε ανεξάρτητες Αρχές ή στη Δικαιοσύνη ή στα υπουργικά έδρανα πρόσωπα μη ελεγχόμενα», υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εμφανίστηκε έντονα επικριτική για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι γίνεται απολογητής ενός διεθνούς εγκλήματος σε βάρος του παλαιστινιακού κράτους από το Ισραήλ και χαρακτηρίζει ανεκτή τη γενοκτονία που γίνεται.

 «Πράγματι, έγινε ένα στυγερό έγκλημα στις 7 Οκτωβρίου -που δεν το ξεκίνησαν, βέβαια, ήταν στο πλαίσιο μιας κατοχής και πρακτικών διεθνών εγκλημάτων και γενοκτονίας δεκαετιών- αλλά διαπράχθηκε. Και η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει καμία αναστολή αυτό να το πει και να υπερασπιστεί τα θύματα, όποια κι αν είναι. Δεν μπορεί όμως να λέτε ότι είναι ανεκτή η γενοκτονία», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στα κυβερνητικά στελέχη και πρόσθεσε: 

«Η γενοκτονία, κύριοι, είναι διεθνές έγκλημα για το οποίο έχει ενεργοποιηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ο κ. Νετανιάχου είναι καταζητούμενος. Εσείς δικαιολογείτε και είστε απολογητές ενός διεθνούς εγκλήματος, με περίπου σαράντα πέντε χιλιάδες θύματα, μέσα σε αυτά, πάνω από δώδεκα χιλιάδες είναι παιδιά. Άρα για εσάς δικαιολογείται η εξόντωση ενός λαού, του παλαιστινιακού λαού; Δικαιολογείται η επιβολή συνθηκών ζωής και η χρήση μέσων ικανών να επιφέρουν την πλήρη εξαφάνιση ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού ή μέρους αυτού; Αυτό είναι η γενοκτονία.

 Η ειρήνη δεν είναι αντικείμενο ούτε χλεύης ούτε αστεϊσμών. Η ειρήνη είναι υπέρτατη αξία, και δυστυχώς η κυβέρνησή σας έχει συμβάλει καθοριστικά στην πυροδότηση και αναβάθμιση εμπόλεμων συρράξεων, και στην Ουκρανία, και στην Παλαιστίνη, και αυτή τη στιγμή στη διάδοση και επέκταση της εμπόλεμης κατάστασης και των διεθνών εγκλημάτων στον Λίβανο και συνολικότερα στη Μέση Ανατολή».

«Η κυβέρνησή σας διατυπώνει λόγο αμφίσημο και προκλητικό συχνότατα για τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα δικαίωμα άμυνας που να δικαιολογεί τα διεθνή εγκλήματα και αυτό είναι βασικός όρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Είστε μία κυβέρνηση που κλείνει το μάτι, στ' αλήθεια, σε όλους τους νοσταλγούς τέτοιων καθεστώτων, είστε μία κυβέρνηση που δεν μπορεί, δυστυχώς, να προστατεύσει όχι τους πολίτες -αυτό είναι το μόνο σίγουρο-, αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει συνολικότερα το κοινωνικό συμφέρον και τη χώρα», κατέληξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.