Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον Φιντάν ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
Ο Χακάν Φιντάν έκρινε σκόπιμο να επιστρατεύσει πολεμικές ιαχές
Λιγότερες από τρεις εβδομάδες απέμειναν για την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα
Λιγότερες από τρεις εβδομάδες απέμειναν για την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και σ’ αυτό το timing ο Χακάν Φιντάν έκρινε σκόπιμο να επιστρατεύσει πολεμικές ιαχές, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχρονικά «πειρατική» πρακτική της Άγκυρας.
*Διαβάστε ακόμα: Χακάν Φιντάν: Επιμένει στη λύση "πακέτο" για τα προβλήματα με την Ελλάδα - "Προτεραιότητά μας παραμένει να προχωρήσουμε τα ζητήματά μας διπλωματικά, αλλά ο στρατός είναι έτοιμος"
O Φιντάν έκανε εκ νέου λόγο για λύση των προβλημάτων προς το συμφέρον των δύο χωρών, μίλησε όμως και για ζητήματα στο Αιγαίο, ενώ έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και στο τέλος πέταξε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.
Σε συνέντευξή του στο Haber Global είπε επί λέξει: «Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη και γι’ αυτό χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αντικρούσει κάθε προβοκάτσια, καθώς του έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παράλληλα αντιμετώπισε την Ελλάδα ως αμελητέα περίπτωση γεωπολιτικά, εμφανίζοντας τη χώρα του ως μεγάλο περιφερειακό παίκτη. «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το έτερο εγώ μας. Δεν είμαστε σε μια κατάσταση που τα πολιτικά μας κόμματα τη χρειάζονται (σ.σ.: την Ελλάδα) πάρα πολύ για να υπάρξουν στην πολιτική», σημείωσε και στο ίδιο πνεύμα μεγαλοϊδεατισμού συμπλήρωσε: «Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε αυτά τα προβλήματα. Όχι, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική. Δηλαδή, όπως και στο Αιγαίο, έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα έχουν λάβει πολιτική εντολή να διερευνήσουν αν μπορούν να καταλήξουν σ’ ένα πλαίσιο για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα δύσκολα.
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον Φιντάν ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», αυτό και μόνο αυτό θα είναι το αντικείμενο της διμερούς συνάντησης. Κοινώς, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα προτίθεται να συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Αν ο κ. Φιντάν το δεχθεί, έχει καλώς. Θα προχωρήσουν στο τεχνικό το και νομικό σκέλος της προετοιμασίας. Αν όμως ο Τούρκος υπουργός ζητήσει να τεθούν κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι, τότε ουδείς γνωρίζει πώς θα συνεχιστεί η κουβέντα κι αν θα βγει κάτι απτό από το συγκεκριμένο ραντεβού. Πάντως, το πιθανότερο είναι να επαληθευθεί το δεύτερο σενάριο. Αυτό μαρτυρούν οι διαρροές των τελευταίων δυο εβδομάδων. Το ίδιο μαρτυρά κι η συνέντευξη του Χ. Φιντάν.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή