Την αργή μεν αλλά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, σε ένα γενικώς υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο με σταθερή την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της GPO (Star).

*Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Η "αναβάπτιση" Ανδρουλάκη και τα στοιχήματα της επόμενης μέρας - Η γνώμη των αναλυτών στο parapolitika.gr

Στην πρώτη μέτρηση μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη, το Κίνημα στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 14,3%, ενισχυμένο δηλαδή κατά 2,5 μονάδες, και καθίσταται (θεωρητικά) ως ο έτερος πόλος της ΝΔ, η οποία σταθερά κρατάει με άνεση την πρώτη θέση (26,5%). Και εντέλει η διαφορά των 12,2 μονάδων από την κυβερνητική παράταξη επιβεβαιώνει ότι προσώρας δεν αλλάζουν άρδην οι συσχετισμοί, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει ταμείο κυρίως σε τμήματα της Κεντροαριστεράς. Εκεί πετυχαίνει σχεδόν νταμπλ σκορ απέναντι στον καταρρακωμένο ΣΥΡΙΖΑ (7,6%) και δείχνει να «τσιμπά» από την κοινή εκλογική δεξαμενή τους.

Την ίδια ώρα, το 60,4% κρίνει θετικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και το 30,8% εκτιμά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά. Τούτων δοθέντων το βασικό ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος του Κινήματος μπορεί να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό, αναπτύσσοντας τα ηγετικά και επικοινωνιακά στοιχεία που χρειάζονται για την προσέγγιση ευρύτερων ακροατηρίων πέραν του δεδομένου μικροπασοκικού κύκλου.

Διαφαίνονται πάντως μεγάλα περιθώρια να δούμε αλλαγές, καθώς καταγράφονται πολλές μεταβολές στη δυναμική των περισσότερων κομμάτων και ενώ παραμένει υψηλό το ποσοστό (15,7%) της αδιευκρίνιστης ψήφου. Η ΝΔ, κινούμενη σταθερά πέριξ του 30%, μπορεί επίσης να περιορίσει απώλειες εκ των δεξιών της και να κατοχυρώσει την αυτοδυναμία της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα τρία ακροδεξιά κόμματα αυτή τη στιγμή αθροίζουν 15,5% και τα ποσοστά τους παρουσιάζουν σταθεροποίηση, με την Ελληνική Λύση να καταγράφεται στο 8,1%, τη Φωνή Λογικής στο 4,4% και τη ΝΙΚΗ στο 3%.


Οριστική μοιάζει η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά 

Εν τω μεταξύ, η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά δείχνει πλέον οριστική και τον κατατάσσει (για ακόμα μία φορά) στην πέμπτη θέση. Φαίνεται πάντως να έχει και πιο… κάτω, καθώς τα… επεισόδια στο εσωκομματικό σανίδι της Κουμουνδούρου δεν τελειώνουν εύκολα. Η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6% δείχνει εγκλωβισμένη στο ήδη υπάρχον ακροατήριό της, ενώ η Νέα Αριστερά (2%) και το ΜέΡΑ25 (1,5%) «φλερτάρουν» με τον αφανισμό. Με δεδομένο λοιπόν το αίσθημα της ρευστότητας που βγαίνει από τις μετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τρέφει ελπίδες να αποτινάξει την εικόνα μικρομεσαίου κόμματος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Μένει μόνο να μην αποδειχθούν… φρούδες αυτές οι ελπίδες. Και φυσικά να φανεί κατά πόσον η επιχείρηση της «ολικής επαναφοράς» μετά την εσωκομματική κάλπη μπορεί να «αγγίξει» εκείνο τον κόσμο που απαιτείται για να προσδώσει εκ νέου χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας στο ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή