Τα «ήρεμα νερά» μπορεί να γίνουν ταραχώδη τις επόμενες μέρες, καθώς η Άγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Θαλασσόλυκος» στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

*Διαβάστε ακόμα: Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον Φιντάν ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και στο «παρά πέντε» της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα.

Κίνηση που καταδεικνύει την πάγια τακτική της Τουρκίας να αφήνει κατά μέρος τις διπλωματικές προσεγγίσεις, προχωρώντας σε προκλητικές κινήσεις στις ζώνες ενδιαφέροντός της, και ενώ μέχρι σήμερα διατηρούνταν χαμηλοί τόνοι και από τις δύο χώρες.


Η άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πρόκειται να πάρουν μέρος συνολικά 92 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 15 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα και 22 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στόχος είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της λειτουργίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά και με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα διοργανώνει αυτή τη μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση κάθε δύο χρόνια, αλλά το 2023 δεν έγινε λόγω της θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την Άγκυρα να την πραγματοποιήσει φέτος, και μάλιστα σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» διεξήχθη μεταξύ 7 και 16 Ιανουαρίου και η δεύτερη μεταξύ 7 και 18 Μαΐου, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και ενώ στη Λευκωσία περίμεναν την ειδική απεσταλμένη τού γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων υπάρχει σε κάθε φάση της αεροναυτικής άσκησης.

Στην τελευταία, συμμετείχαν 100 πλοία επιφανείας, μεταξύ αυτών το ελικοπτεροφόρο/σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu», οκτώ υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επτά μη επανδρωμένα σκάφη (μεταξύ των οποίων και τα νέα σκάφη-καμικάζι), δύο ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τρεις ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Επιχειρήσεων, έξι σκάφη της Ακτοφυλακής, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και 15.000 άτομα προσωπικό.