H ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιµέτωπη µε σοβαρά προβλήµατα και κινδύνους. Η ακρίβεια συνεχίζει να µειώνει το διαθέσιµο εισόδηµα της µεγάλης πλειονότητας, η στεγαστική κρίση στερεί από τις νέες και τους νέους τη δυνατότητα να σχεδιάσουν ανεξάρτητοι το µέλλον τους και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας δεν επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να έχουν ισότιµη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης. Οι ανισότητες αυξάνονται από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας να τροφοδοτεί την κερδοφορία των µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων σε βάρος των εργαζοµένων, των νοικοκυριών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά µας, µε το Μεσανατολικό να παίρνει και πάλι φωτιά, µετά τον πόλεµο στην Ουκρανία, απαιτούν άµεσα πολιτικές που θα θωρακίσουν την οικονοµία και την κοινωνία.

Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαφορετικά ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Βλέπουµε, άλλωστε, τι συµβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, καµιά εναλλακτική, προοδευτική λύση δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς έναν ισχυρό, σοβαρό και αξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, κινητήριο µοχλό σε αυτή την προσπάθεια. Σήµερα, δυστυχώς, µε ευθύνη του πρώην προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε µια διαλυτική κρίση, η οποία όσο παρατείνεται, τόσο απογοητεύονται οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και τόσο µειώνονται οι προοπτικές πολιτικής αλλαγής στη χώρα.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία και απαξίωσης συνολικά της Αριστεράς, που υλοποιεί καθηµερινά ο κ. Κασσελάκης, βολεύει στη διατήρηση του σηµερινού status quo στους συσχετισµούς στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Ισως έτσι να εξηγείται και η σπουδή της Νέας ∆ηµοκρατίας να παρέµβει στις εσωκομματικές μας εξελίξεις και να στηρίξει ανοιχτά και επίσημα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον κ. Κασσελάκη, ειδικά μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να μην εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας θα αντιδρούσε, προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. Ακόμα κι αν κάποιες αποφάσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν ορισμένες φορές που τις καθιστούν αναγκαίες.

Είναι κρίσιμο να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τις μικρότερες απώλειες από τη σημερινή κρίση, ώστε να χτίσουμε την προγραμματική μας πρόταση και να σχεδιάσουμε την πολιτική μας δράση στις νέες συνθήκες, μέσα και έξω από τη Βουλή, για μια ισχυρή Αριστερά, κεντρικό πυλώνα του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να εμπνεύσει ξανά. Να δώσει πάλι ελπίδα στον ελληνικό λαό και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα απέναντι στις άδικες πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στους κινδύνους που γεννώνται για την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταραχών, αλλά και από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

*Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ