Οι επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, η επέκταση του φράχτη στον Εβρο, ει δυνατόν και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και η πίεση προς την Τουρκία για καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία είναι τα τρία μέτωπα στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό στα οποία ρίχνει το βάρος της κυρίως πλέον η Ελλάδα, έπειτα από μία Σύνοδο Κορυφής σε υψηλή ένταση για το μείζον αυτό θέμα σχεδόν για όλη την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όπως καταγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων που συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., «ζητεί αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη χρήση όλων των σχετικών πολιτικών, μέσων και εργαλείων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων». Η πολιτική αυτή ικανοποιεί τη χώρα μας, που ως ένα από τα κράτη πρώτης υποδοχής θέλει να επωφεληθεί από μια πιο ενεργή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών, που θα συνοδεύεται από πόρους, προσωπικό και συμφωνίες με τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες. «Η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε», είναι η θέση που εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη άμεσης επεξεργασίας και υλοποίησης στη συνέχεια μιας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών, καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα έχει και ένα επιπλέον όφελος, ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον για τους διακινητές και στους ίδιους τους μετανάστες, όχι δηλαδή στους πρόσφυγες.

Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι, αν έρθουν στην Ευρώπη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ήρθαν». Στο ίδιο πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει κατ’ αρχάς θετικά την προοπτική της δημιουργίας κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα έχουν απορριφθεί, εάν αυτοί δεν μπορούν για διάφορους λόγους να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Είναι μια σύνθετη λύση με πολλές παραμέτρους, η οποία όμως, εφόσον τελικά προχωρήσει, θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση των αντίστοιχων κέντρων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας.

Δίνοντας το στίγμα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία πενταετία, ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αυτό το τελευταίο σκέλος περιλαμβάνει και τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, με τον φράχτη και, φυσικά, τη φύλαξη κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής, και τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος αναμένεται να συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει και στη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής για τον περιορισμό των διά θαλάσσης μεταναστευτικών ροών, ως ένα από τα κομμάτια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

Απέναντι, δε, στις αιχμές και τις βολές του Αντώνη Σαμαρά, είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να απαντήσει, εμμέσως πλην σαφώς, στον πρώην πρωθυπουργό. «Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Θέλω να θυμίσω ότι ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές. Απλά, για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο». Στη συνέχεια δε -αν και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά- είναι σαφές ότι έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα εντός και εκτός Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «πατριώτες της φακής» και προειδοποιώντας ότι «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά