Μία µεγάλη αναπτυξιακή ένεση κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιοµηχανίας, καθώς και για τη δηµιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, µέσω του παραγωγικού µετασχηµατισµού.

Οπως αποκαλύπτει σήµερα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», το νέο πακέτο µέτρων της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί αύριο από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αγγίζει τα 3,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι η µόχλευση άλλων 5 δισεκατοµµυρίων ευρώ στα επόµενα τρία χρόνια.

Σε αυτό περιλαµβάνονται πρόσθετα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, µείωση του διοικητικού βάρους και προσδιορίζονται οι παραγωγικοί τοµείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις. Το νέο πακέτο θα περιλαµβάνει επενδύσεις που θα γίνουν στοχευµένα σε παραµεθόριες περιοχές της χώρας, προκειµένου και να αντιµετωπιστούν προβλήµατα φυγής των νέων από σχετικά αποµακρυσµένες περιοχές της Ελλάδας. Tο νέο µοντέλο του παραγωγικού µετασχηµατισµού θα περιλαµβάνει το καθεστώς µεγάλων επενδύσεων που ήταν ενταγµένες στον αναπτυξιακό νόµο, καθώς και όλες τις στρατηγικές επενδύσεις στις παραµεθόριες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, θα καλυφθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο του υφιστάµενου αναπτυξιακού, καθώς και 61 εν εξελίξει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η χρηµατοδότηση των εµβληµατικών επενδύσεων ακόµη και µετά το τέλος του Ταµείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Αµυντική βιοµηχανία και ροµποτική, µέταλλα, δοµικά υλικά και εξοπλισµός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του µέλλοντος, ναυπηγοεπισκευή, φαρµακοβιοµηχανία και βιοτεχνολογία αιχµής, παραγωγή εξοπλισµού για Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόµηση, αγροδιατροφικός τοµέας που παράγει τελικά προϊόντα, εφαρµογές λογισµικού, Τεχνητής Νοηµοσύνης και ψηφιακής οικονοµίας και µονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών είναι µερικοί από τους κρίσιµους τοµείς που επηρεάζουν µάλιστα την καθηµερινότητα των πολιτών, τους οποίους αφορά το νέο µοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Βασικός στόχος είναι να γίνει η βιοµηχανία της χώρας πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και πιο δυναµική, µε σκοπό να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που θα καθιστά την Ελλάδα ακόµη πιο ελκυστική σε νέες επενδύσεις και στην υλοποίηση νέων επιχειρηµατικών ιδεών, δηµιουργώντας καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Ετσι θα ανοιχτούν και νέοι δρόµοι διασύνδεσης µε τους επαγγελµατίες και τους επιστήµονες που έφυγαν για µια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους, να εργαστούν εδώ και να φτιάξουν εδώ, στον τόπο τους, τις οικογένειές τους.


Επέκταση των κινήτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονοµία την ανοδική πορεία είναι να πραγµατοποιήσει ένα ποιοτικό άλµα, µε έµφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας, την καινοτοµία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να µεγαλώσουν, αφού οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξηµένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτοµούν.

Με το νέο παραγωγικό µοντέλο εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξηµένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήµερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστηµονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαµορφώνονται σε:

• 250% για έργα συνεργασίας µε startups και/ή ερευνητικά κέντρα,
• 300% για ΜµΕ έντασης γνώσης (δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης > 20%),
• 315% για ΜµΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον µέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούµενων ετών.

Παράλληλα επεκτείνεται και το κίνητρο για εµπορική εκµετάλλευση ευρεσιτεχνίας. Σήµερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθµιση θεσπίζεται µείωση 10% του φόρου εισοδήµατος για επιπλέον 7 έτη µετά τη λήξη της τριετίας. Επιπλέον διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors (επενδυτές).

Σήµερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδηµα φορολογούµενου-επενδυτή ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραµµένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθµιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ. Μειώνεται, επίσης, το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/µετασχηµατισµό σε 100.000 € από 125.000 € για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών, ενώ θεσπίζεται και η δυνατότητα µεταφοράς φορολογικής ζηµίας µετασχηµατιζόµενων επιχειρήσεων. Το δηµοσιονοµικό κόστος µε βάση την υπάρχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα εκτιµάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναµένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγµατική οικονοµία.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Ακόµη ένας βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η µείωση της γραφειοκρατίας. Σκοπός είναι η µείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταργηθούν 15 χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το υπουργείο θέτει σε εφαρµογή το σχέδιο µε δύο τρόπους: µε αυστηρή µεθοδολογία µέτρησης και µε κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Σηµαντική συµβολή για το νέο παραγωγικό µοντέλο θα αποτελέσει και η επέκταση του θεσµού της Golden Visa, η οποία πλέον εστιάζει στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριµένα από 1ης.1.2025 θα χορηγείται άδεια παραµονής υπό τη µορφή Golden Visa για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση-µέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Χρήσιµο εργαλείο είναι και το πρόγραµµα «Ερευνώ - Καινοτοµώ». Στη δράση -συνολικού προϋπολογισµού 300 εκατ. ευρώ- µπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηµατοδότησης ερευνητικών έργων µεµονωµένες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, οµάδες επιχειρήσεων ή και συµπράξεις επιχειρήσεων µε ερευνητικούς οργανισµούς για έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις, για συµπράξεις µε ερευνητικούς οργανισµούς και για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσµάτων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής