Καθώς ο πόλεµος στην Ουκρανία έχει ήδη συµπληρώσει δυόµισι χρόνια και ο χειµώνας στην Ευρώπη πλησιάζει, η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου µε άλλες πηγές παραµένει ένα µεγάλο ζητούµενο, τόσο άµεσα όσο και µακροπρόθεσµα. Σε έναν µεγάλο βαθµό, οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν έρθει να υποκαταστήσουν µε υγροποιηµένο φυσικό αέριο το αέριο που έπαιρναν µέσω αγωγών από τη Ρωσία τα ευρωπαϊκά κράτη και µία από τις χώρες-κλειδιά για να το πετύχουν αυτό είναι η Ελλάδα, µε την Ουάσινγκτον να στηρίζει θερµά το φιλόδοξο εγχείρηµα της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει ενεργειακός κόµβος στην ευρύτερη περιοχή µας.

Οπως, εξάλλου, έγραφε το τελευταίο κοινό ανακοινωθέν στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, «οι Ηνωµένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συµβάλλοντας, έτσι, στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωµένες Πολιτείες χαιρετίζουν την προσχώρηση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (σ.σ.: Βαλτική, Αδριατική και Μαύρη Θάλασσα) ως ένα σηµαντικό βήµα για την ενίσχυση του διαδρόµου Βορρά-Νότου, που προάγει την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».

Η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει το στίγµα της στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαµορφώνεται στην Ευρώπη µε έργα όπως ο πλωτός σταθµός υγροποιηµένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου «GREGY Interconnector», ένα φιλόδοξο έργο, µε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, που επισκέφθηκε προ ηµερών την Αθήνα και συναντήθηκε µε τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, έστειλε µήνυµα στήριξης του σχεδίου, το οποίο εξήγησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στους πέντε γερουσιαστές µε τους οποίους συνοµίλησε στα Χανιά: τον «Κάθετο ∆ιάδροµο» µεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και στη συνέχεια τη Ρουµανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. «Λοιπόν, είναι το όνειρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει αυτή την ιδέα», ανέφερε (στη «Ναυτεµπορική») ο νυν υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ. «Το να ενισχύσουµε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας µεταξύ Βορρά και Νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σηµαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή µετάβαση στην Ευρώπη», είναι η θέση που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας, πέρα από την αµερικανική, και την ισχυρή ευρωπαϊκή υποστήριξη - και φυσικά χρηµατοδότηση.

Η Ουάσινγκτον βλέπει ότι έχει στην Αθήνα αξιόπιστους συνοµιλητές, καθώς µεγάλα έργα, όπως η νέα µονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιηµένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη (που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί) ή ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας (που κατασκευάζεται) προχωρούν εντός χρονοδιαγραµµάτων. «Το 70% των αµερικανικών εξαγωγών LNG µετά τον πόλεµο της Ουκρανίας κατέληξε στην Ευρώπη, η οποία έχει δεσµευτεί για την πλήρη αποσύνδεση από το ρωσικό αέριο µέχρι το 2027», επεσήµανε πρόσφατα στο συνέδριο του «Economist» στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πάιατ, δείχνοντας και το υπόβαθρο για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για υποδοµές στην Ευρώπη, που διασφαλίζουν τη διασυνδεσιµότητα και τη µείωση, έτσι, της εξάρτησης από τα ρωσικά αποθέµατα ενέργειας.

Ο κ. Πάιατ έδωσε τα εύσηµα για τη συµβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης µε τον σταθµό Αλεξανδρούπολης και τον Κάθετο ∆ιάδροµο. Επιπλέον, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι την περασµένη Τετάρτη, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε µε τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Οµάν, µε τους οποίους, µεταξύ άλλων, συζήτησε τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονοµικής συνεργασίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, µε έµφαση στη θέση της χώρας µας, που την καθιστά κόµβο, εµπορικό και ενεργειακό, αλλά και πύλη προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του στο εξωτερικό, αποτελεί κόµβο µεταφοράς ενέργειας στον διάδροµο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης µε τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο µέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά