Στην ΠΑΣΟΚική ορολογία µία από τις φράσεις που έχουν περάσει στην ιστορία είναι και το «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα». Η εντολή των µελών και των φίλων του κόµµατος µοιάζει να είναι παρεµφερής και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αλλωστε πρώτος ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει κατά τους προεκλογικούς µήνες πως πήρε το µήνυµα και ότι γνωρίζει ποια είναι τα λάθη που έκανε.

Υπάρχει µια διάχυτη αίσθηση πως ο πρώτος που άλλαξε είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, όπως προκύπτει και από τον τρόπο που κινήθηκε όλους αυτούς τους µήνες. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονται πως «ο Ανδρουλάκης έδειξε ένα άλλο πρόσωπο», οι δε φίλοι του υποστηρίζουν πως «αυτό είναι το πραγµατικό του πρόσωπο». Το ζητούµενο για όλους είναι ο τρόπος που πολιτεύτηκε αυτό το διάστηµα να διατηρηθεί και να συνεχιστεί. ∆ηλαδή, µε περισσότερη εξωστρέφεια, µεγαλύτερη συλλογικότητα, εµφανή ηγετικότητα, καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική κ.ά. Την πρώτη φορά που εκλέχτηκε πρόεδρος ο κ. Ανδρουλάκης καθυστέρησε αρκετά στη λήψη των αποφάσεων. Κοµβικές θέσεις πληρώθηκαν έπειτα από εβδοµάδες ή και µήνες. Τώρα διαφαίνεται πως κινείται µε εντελώς διαφορετικούς ρυθµούς. Ενα µεγάλο µέρος των προηγούµενων ηµερών το αφιέρωσε σε συζητήσεις και συσκέψεις µε πρόσωπα της εµπιστοσύνης του, που σέβεται την άποψή τους, προκειµένου ακολούθως να καταλήξει στις επιλογές που θα κάνει.


Εβδοµάδα ανακοινώσεων

Η εβδοµάδα που ξεκινά είναι εβδοµάδα ανακοινώσεων, καθώς σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τη νέα διάταξη του ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, μετά τις συναντήσεις που είχε και θα έχει με τους συνυποψηφίους του στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, όπου επανεξελέγη. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε την Παρασκευή με την Άννα Διαμαντοπούλου και χθες με τον Παύλο Γερουλάνο. Μαζί τους έκανε συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και το ενδεχόμενο ανάληψης από την πλευρά τους σημαντικών θέσεων στην ιεραρχία της Χαριλάου Τρικούπη. Στην κατεύθυνση αυτή, στον κ. Γερουλάνο προτάθηκε η θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και η συμμετοχή του στο νέο πολιτικό κέντρο του κόμματος. Αντίστοιχη συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει όλες τις αλλαγές στις θέσεις «κλειδιά» του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr νέος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ενώ γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ανλάβει ο βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης και αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Τσίμαρης.

Στο µυαλό του κ. Ανδρουλάκη είναι η δηµιουργία ενός πολιτικού κέντρου, το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά «πρωινού καφέ» και θα συνεδριάζει µία µε δύο φορές την εβδοµάδα. Υπολογίζεται ότι θα είναι µικρό και ευέλικτο, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα το απαρτίζουν έως 15 άτοµα. Το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, στρέφεται στους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στον ρόλο που θα έχουν. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να µετέχουν στο πολιτικό κέντρο ο Χάρης ∆ούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου. Αυτό δεν σηµαίνει πως θα έχουν το ίδιο ειδικό βάρος, καθώς υπάρχουν διασταυρωµένες πληροφορίες πως ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου θα έχουν «διακριτούς ρόλους». Μένει να δούµε αν θα σχετίζονται µε το πρόγραµµα, τον στρατηγικό σχεδιασµό, την επικοινωνιακή προώθηση των θέσεων κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον κ. ∆ούκα, η θέση πολλών στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως θα πρέπει το επόµενο διάστηµα να ρίξει όλο το βάρος του στον ∆ήµο της Αθήνας, καθώς είναι ένα µεγάλο στοίχηµα για τον ίδιο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ η επιτυχής άσκηση των καθηκόντων του. Φαίνεται πάντως πως τόσο από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. ∆ούκα υπάρχει διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Γι’ αυτό και λογίζεται ως σηµαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο γλέντι που έκανε ο δήµαρχος Αθηναίων για τον γάµο του.


Ποιοι θα µετέχουν

Στο πολιτικό κέντρο θα µετέχει ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι µετοχές του οποίου έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστηµα µετά το επιτυχές αποτέλεσµα των εσωκοµµατικών εκλογών. Ο κ. Σπυρόπουλος, εκτός των άλλων, θα αναλάβει να προετοιµάσει και το συνέδριο του κόµµατος, το οποίο εκτιµάται πως θα πραγµατοποιηθεί προς το τέλος της άνοιξης. Ο κ. Ανδρουλάκης θα εντάξει στο πολιτικό κέντρο τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές, που τον στήριξαν σθεναρά στην προεκλογική περίοδο.

Ο λόγος για τους Κώστα Τσουκαλά, Λευτέρη Καρχιµάκη και Ολγα Μαρκογιαννάκη. Επίσης γνωρίζει ότι µία από τις αδυναµίες της προηγούµενης περιόδου καταγράφηκε στο πεδίο της επικοινωνίας. Αναµένεται ενίσχυση στον τοµέα αυτό, µε τα κλειδιά να έχουν ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, η διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας, που ήταν στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη όλη την προεκλογική περίοδο. Το µεγάλο ενδιαφέρον έγκειται και στους ρόλους που θα µοιραστούν στη Βουλή - άλλωστε, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης θα µετέχουν και στο πολιτικό κέντρο.

Στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας παραµένει ο πολύπειρος Γιάννης Κουτσούκος. Ο κ. Μάντζος θα είναι στο ηγετικό κάδρο. Το ίδιο ισχύει για τους Παύλο Χρηστίδη και Παναγιώτη ∆ουδωνή. Από εκεί και πέρα, έχουν σηµασία οι τοµείς ευθύνης που θα αναλάβουν οι βουλευτές, πρώτοι απ’ όλους οι Μιχάλης Κατρίνης και Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ δεν αναµένεται κάποιος ιδιαίτερος ρόλος για τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Αντιπρόεδρος της Βουλής θα παραµείνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.