Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανεκλέγεται στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και τους έτερους συνυποψηφίους του να επικοινωνούν το μήνυμα της ενότητας για ένα κυβερνητικό μέλλον, οι εκλογές αποτελούν παρελθόν και τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στις κοινοβουλευτικές αλλά και κοινωνικές μάχες που καλείται να δώσει από εδώ και πέρα σύσσωμο το κόμμα.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση με τη βάση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και μετεκλογικά, δίνοντας εκ νέου τον λόγο στην «πρώτη γραμμή» της παράταξης.

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος μιλούν σε σχέση με το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τον χώρο, την ενότητα που επιβάλλεται με σκοπό να επιτευχθεί το στοίχημα της εκλογικής διαδικασίας αλλά και φυισκά, τι επιθυμούν οι ίδιοι να προταχθεί από εδώ και εις το εξής.

Γεωργίου Γιάννης: Το ΠΑΣΟΚ ξανά σε τροχιά έξουσίας μετά από 15 χρόνια

Γραμματέας Ν.Ε. Θεσπρωτίας

Το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει μια απρόσμενα μεγάλη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η πολιτική συγκυρία είναι εμφανώς ευνοϊκή, λόγω της μεγάλης φθοράς της ΝΔ και της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στις πολιτικές της προσωποκεντρικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, της ακρίβειας, της διάλυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, της απευθείας χρηματοδότησης ολιγαρχικών συμφερόντων μέσω ενός κλειστού συστήματος εξουσίας, της ακραίας φτωχοποίησης, οι πολίτες έχουν πλέον την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη από τη νικητήρια ομιλία του έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ενωτικά, σοβαρά, με καθαρά μηνύματα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα έρχονται, το ΠΑΣΟΚ ξανά σε τροχιά εξουσίας μετά από 15 χρόνια.


Eυρυβιάδης Ελευθεριάδης: Ιστορική η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ

Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης

Η 13η Οκτωβρίου πέρασε και το αποτύπωμα που άφησε είναι διττό: αφενός η ελληνική κοινωνία έριξε το βλέμμα της με ενδιαφέρον στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου η παρακαταθήκη που άφησε το Κινημα με το επίπεδο των διαδικασιών ήταν υψηλότατη.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκαν μέσα σε μια καθολική αναγνώριση σχετικά με την ποιότητα των υφιστάμενων υποψηφιοτήτων, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο, αλλά και την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. Δεν ήταν ούτε αναμενόμενο, ούτε αυτόνοητο.

Σε μία παράλληλη σύγκριση με τις συνθήκες που διαδραματίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, έχει ήδη την ιστορική ευθύνη να λειτουργήσει ως τη βασική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Εκτιμώ ότι στη συνείδηση των πολιτών, ήδη η εναλλακτική επιλογή απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

Η παρουσία μας ως Κίνημα, οι προτάσεις μας και οι δράσεις μας, η στάση μας απέναντι στα ζητηματα και τις αναγκες των πολιτών, θα μας οδηγήσουν άμεσα στο να σταθούμε ως ίσος προς ίσο με τη ΝΔ, ως την προοδευτική Κυβερνητική επιλογή.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ή με τη ΝΔ των εκλεκτών ή με το ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσει όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως όσους σήμερα αισθάνονται ότι βρίσκονται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.


Κρητικός Λευτέρης: Αναγκαία η εντατικοποίηση της αλληλεπίδρας κόμματος - οργανώσεων

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Μετά από μια εσωκομματική διαδικασία η οποία ανέδειξε εκ νέου Πρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια βαθιά ανασυγκρότηση εντός του Κινήματος μας. Μία ανασυγκρότηση που θα έχει σκοπό την αξιοποίηση των ικανών στελεχών που διαθέτει ο πολιτικός μας χώρος, αναγνωρισμένα όχι μόνο για την κομματική τους δράση αλλά κυρίως για την κοινωνική - επαγγελματική τους διαδρομή καθώς και για την ιδεολογική τους συνέπεια.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαθέτει σήμερα το έμψυχο εκείνο δυναμικό που μπορεί να επικοινωνήσει με τους πολίτες το πρόγραμμα του, να εμπνεύσει ξανά τη μεσαία τάξη, να πείσει ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός για τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας.
Ο Πρόεδρος, έχοντας λάβει τη νομιμοποίηση από τη βάση, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει δίχως καθυστέρηση στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε να σχηματισθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Είναι αναγκαία δε, η εντατικοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κόμματος και οργανώσεων, ο αφουγκρασμός των κοινωνικών προβλημάτων από την κοινοβουλευτική μας ομάδα και τα στελέχη μας, το ζωντάνεμα των πολιτικών συζητήσεων σε κάθε γειτονιά.

Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς!


Mαραζίδης Χρόνης: Στόχος η απόκτηση κυβερνητικής τροχιάς

Γραμματέας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Έβρου

Μετά από 100 περίπου ημέρες, ολοκληρώθηκε αισίως και άρτια οργανωτικά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής από τη βάση του κόμματος. Ομολογουμένως ήταν μια μακρά προεκλογική περίοδος (μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωεκλογών) η οποία ανέδειξε την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος από όλους του υποψηφίους.

Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής 13/10, με ένα και μοναδικό μήνυμα- αυτό της ενότητας, το οποίο μάλιστα αποτελεί κοινή συνισταμένη τόσο του επανεκλεγέντος Προέδρου όσο και των συνυποψηφίων του. Με τα νέα δεδομένα που έχουν ήδη προκύψει στην πράξη, αφενός με την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και αφετέρου με την αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων καθώς και με την μεγάλη συμμετοχή νέων μελών και φίλων στην εκλογική διαδικασία, το μήνυμα έχει ήδη ληφθεί. Ο λαός είναι εδώ και αναγνωρίζει πλέον στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ την γνήσια δημοκρατική πρόταση στην κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει περάσει σε νέα εποχή, θέτοντας ως στόχο την απόκτηση κυβερνητικής τροχιάς. Μένει να δούμε και στην πράξη την αξιοποίηση τόσο των υποψηφίων προέδρων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν όσο και νέων στελεχών που επέδειξαν ενεργή συμμετοχή στην πλούσια εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε, προκειμένου να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και να διευρυνθεί ο πυρήνας του κόμματος.


Παπαβασιλείου Δημήτρης: Στοίχημα για πολιτική αυτονομία, σύνθεση και διεύρυνση

Γραμματέας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι προεδρικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκαν μέσα από ένα πολιτισμένο δημοκρατικό διάλογο. Η μεγάλη συμμετοχή απέδειξε περίτρανα πως αποτέλεσαν μία διευρυμένη πολιτική διεργασία του δημοκρατικού κόσμου.

Ολοκληρώθηκαν με το ξεκάθαρο μήνυμα της βάσης για ανανέωση της θητείας του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος με τη σειρά του έθεσε, ξεκάθαρα, το βράδυ της επανεκλογής του το νέο πλαίσιο στρατηγικής για την ανοδική πορεία του Κινήματος.
Η επόμενη μέρα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να ανασυντάσσεται, με σκοπό να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα στελέχη, έχοντας την πυξίδα μας στραμμένη στη νέα ευκαιρία που δίνεται για να γίνουμε κυβερνητικό κόμμα και πρωταγωνιστές των εξελίξεων στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Απαιτείται αγώνας, δουλειά και συνέπεια, από όλους, για να μας εμπιστευθούν οι πολίτες που απέχουν από τις εκλογές, αλλά και εκείνοι που στήριξαν άλλα κόμματα και εντέλει τους απογοήτευσαν.

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για κοινωνική αυτοοργάνωση, πολιτική αυτονομία, σύνθεση και διεύρυνση είναι εντονότερο.

Έχουμε χρέος, απέναντι στην ιστορία μας, στα παιδιά μας, στο Δημοκρατικό κόσμο, και στην πατρίδα μας, να πετύχουμε..

Το πιστεύουμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας να τα καταφέρουμε.


Στάιος Ευάγγελος: Στόχος η σύγκλιση προοδευτικών πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας

Γραμματέας Ν.Ε. Φλώρινας

Η επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένη με προσδοκίες αλλά και μεγάλες ευθύνες.

Στόχος της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής μέσω της σύγκλισης των προοδευτικών πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας στην βάση ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού για την κοινωνία κυβερνητικού σχεδιασμού.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα διαμόρφωνε τις θέσεις και το πρόγραμμά του σε ευθεία αναφορά με την κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ως προϊόν διαβούλευσης του με αυτήν. Η παράταξη καλείται άμεσα να διαδραματίσει καθοριστικό στο πολιτικό προσκήνιο αντιπολιτευτικό ρολο απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς της φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, λαμβανοντας κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και μέσω αυτής της αντιπολίτευσης να επικοινωνήσει το δικό του πολιτικό σχεδιασμό με στόχο να αναδειχθεί πλέον ως ο μόνος αξιόπιστος φορέας της κεντροαριστερής ιδεολογίας, που θα διεκδικήσει με ενότητα την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Εγγυητής αυτών των στόχων ο Νικος Ανδρουλακης, ο οποίος με την επανεκλογή του έλαβε ξεκάθαρη εντολή από την βάση του κινήματος.