Τα τελευταία χρόνια, το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί αισθητά, µέσω µιας σειράς θετικών παρεµβάσεων στη φορολογία, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Τα βήµατα που έγιναν είναι σηµαντικά. Ωστόσο, τώρα είναι η στιγµή να προχωρήσουµε µε άλµατα, αν θέλουµε η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της να κερδίσουν το στοίχηµα της επόµενης µέρας. Χρειάζεται να τρέξουµε πιο γρήγορα, για να συγκλίνουµε µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε όρους καινοτοµίας, επενδύσεων, ψηφιακής και πράσινης µετάβασης. Χρειάζεται να κάνουµε ακόµα περισσότερα για να ενισχύσουµε την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική ετοιµότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σε µια παγκόσµια οικονοµία που µετασχηµατίζεται.

Το Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο Αθηνών µπορεί και οφείλει να έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, εκφράζοντας καθαρά τις θέσεις του επιχειρηµατικού κόσµου, προωθώντας κατάλληλες λύσεις, παρεµβάσεις και µέτρα στήριξης. Το ΕΒΕΑ ήταν και παραµένει η καθαρή φωνή της αγοράς, εκφράζοντας το σύνολο των επιχειρηµατικών κλάδων. Αυτή η φωνή µπορεί και πρέπει να γίνει τώρα πιο δυνατή, µε την ανάδειξη µιας ηγεσίας µε γνώση, µε ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διάθεση για ουσιαστικές, συγκεκριµένες, αποτελεσµατικές διεκδικήσεις.

Με αυτή τη βασική προγραµµατική δέσµευση ζητάµε την εµπιστοσύνη των µελών του Επιµελητηρίου στις προσεχείς εκλογές. Και αυτή τη δέσµευση είµαι αποφασισµένος να την υπηρετήσω προσωπικά, αξιοποιώντας και την πρόσφατη θητεία µου σε επιτελική κυβερνητική θέση. Είµαστε έτοιµοι να συµµετέχουµε εποικοδοµητικά στη σύνταξη και στη διαβούλευση όλων των νοµοσχεδίων που αφορούν την επιχειρηµατικότητα, να παρουσιάσουµε συγκεκριµένες, άµεσα εφαρµόσιµες προτάσεις, να συνεργαστούµε και να στηρίξουµε δυναµικά τα αιτήµατα των κλαδικών φορέων. Είµαστε έτοιµοι να διεκδικήσουµε νέες παρεµβάσεις και µέτρα για την ενδυνάµωση της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας: µε αύξηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων, µε ειδικά σχεδιασµένα χρηµατοδοτικά εργαλεία, µε συνέχιση και επέκταση των προγραµµάτων για την πρόσβαση σε κεφάλαια µε ευνοϊκούς όρους, µε ειδικές πλατφόρµες µεταφοράς τεχνογνωσίας σε θέµατα ψηφιακής και πράσινης µετάβασης και µε ειδικά προγράµµατα για την υιοθέτηση εφαρµογών Τεχνητής Νοηµοσύνης.

Είµαστε έτοιµοι να συνεργαστούµε και να βρούµε λύσεις, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια, για καλύτερες υπηρεσίες και ανταγωνιστικές τιµές στις τηλεπικοινωνίες, για ένα τραπεζικό σύστηµα µε ανταγωνιστικές χρεώσεις και περισσότερα εργαλεία δανειοδότησης, προσβάσιµα από περισσότερες επιχειρήσεις. Είµαστε έτοιµοι να διεκδικήσουµε περισσότερα ακόµα βήµατα για τη µείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, για τη µείωση της γραφειοκρατίας σε κάθε στάδιο της επιχειρηµατικής λειτουργίας, για τη µείωση του ρυθµιστικού φόρτου και του κόστους συµµόρφωσης των επιχειρήσεων, για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας, για την αναβάθµιση των δεξιοτήτων των εργαζοµένων, για την επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, στη ∆ικαιοσύνη, στην Εκπαίδευση.

Αναγνωρίζοντας όλες τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει µέχρι σήµερα, είµαστε έτοιµοι να βάλουµε τον πήχη ακόµα πιο ψηλά. Να διεκδικήσουµε πιο δυναµικά και πιο αποτελεσµατικά από ποτέ πολιτικές οι οποίες αποµακρύνουν εµπόδια, στηρίζουν την υγιή επιχειρηµατικότητα και απελευθερώνουν το δηµιουργικό κεφάλαιο της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19/10