Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί οριστικά το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα και μελετά τις εισηγήσεις που δέχεται, κρατώντας, ωστόσο, τις σκέψεις του σε έναν πολύ κλειστό και έμπιστο κύκλο συνομιλητών του.

Το βέβαιο είναι ότι, παρά μια σχετική σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί, η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Ο πήχης μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση έχει πέσει και, πλέον, δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου ούτε επικρέμεται η απειλή διάλυσης της Βουλής πάνω από τη σχετική ψηφοφορία, καθώς αρκεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και έχει μπροστά του δύο προκλήσεις: Να υπερψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την επιλογή του και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από την αντιπολίτευση, ώστε τελικά να ξεπεράσει το συμβολικό όριο των 200 «ναι».

«Είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, επισημαίνοντας πως το πνεύμα του Συντάγματος δεν είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει αμιγώς μόνο κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά.

Η επικρατέστερη επιλογή αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είναι αυτή του Κώστα Τασούλα. Ο Ηπειρώτης πολιτικός εξελέγη πρόεδρος της Βουλής το 2019, συγκεντρώνοντας 283 ψήφους, τις περισσότερες δηλαδή στην Ιστορία, ενώ τον Μάιο του 2023 επανεξελέγη με 270 ψήφους και για τρίτη φορά τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Η 25ετής θητεία του στη Βουλή και η πενταετής στην προεδρία του Κοινοβουλίου προσδίδουν την εμπειρία στην πολιτική και στην οικοδόμηση συναινέσεων που απαιτεί η θέση του ανώτατου αξιώματος στη χώρα. Ο κ. Τασούλας μοιάζει να είναι το λεγόμενο φαβορί για το πόστο, δεν είναι, όμως, ο μόνος υποψήφιος που φέρεται να έχει κατά νου ο πρωθυπουργός. Υπερκομματικά χαρακτηριστικά έχει και ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την τελευταία δεκαετία, αλλά και υπουργός Οικονομικών σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η επιλογή Στουρνάρα καλύπτει και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον είχε επιλέξει για υπουργό Οικονομικών, ενώ δύσκολα θα τον καταψηφίσει κάποιος από τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις.


Η περίπτωση του Πικραμμένου

Ακόμα μία επιλογή με ειδικό βάρος είναι αυτή του Παναγιώτη Πικραμμένου, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταξύ των δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το 2012 και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019-2023.

Έχει ενδιαφέρον ότι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και, όπως αναμένεται, αρκετών πολιτικών προσώπων, ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ειδική τελετή.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ηγηθεί του φιλόδοξου και ιστορικού εγχειρήματος του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είναι ακόμα ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητεί ο πρωθυπουργός. Η ίδια, εξάλλου, έχει ξεκινήσει και τη σταδιοδρομία της στην πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία, ως δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τον Μιλτιάδη Έβερτ και ως βουλευτής με τη Ν.Δ. το 1989-1990, με πρόεδρο του κόμματος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η ακόλουθη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όπου ο ίδιος ήταν παρών: «Αυτό που νιώθω και οφείλω να πω, και ως παρατηρητής αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 παραμένει κάτοχος του χρυσού. Οχι μόνο για την αισθητική της. Αλλά πρωτίστως γιατί λειτούργησε ως θεματοφύλακας της ιδέας του Ολυμπισμού και των Αγώνων», σημείωσε τότε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς τα εύσημα στη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά τη σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ουσιαστικά διαμηνύσει, ο καθένας ξεχωριστά, ότι σέβονται τον θεσμό και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το αξίωμα αυτό. Ο δε Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα (από την «Καθημερινή»), απάντησε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον σίγουρα έχει πώς θα κινηθεί ο επανεκλεγείς στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα επιδιώξουν κάποια συνεννόηση (ο Νίκος Παππάς το έχει ήδη προτείνει) για κοινή πρόταση προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και αυτό το σενάριο δεν φαντάζει πιθανό επί του παρόντος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 19/10/2024