Μισό αιώνα ιστορίας συμπλήρωσε στις 17 Οκτωβρίου η Οργάνωση Νέων Νέας ∆ηµοκρατίας, που γεννήθηκε έπειτα από εντολή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραµανλή λίγες ηµέρες µετά την ίδρυση της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Για την πεντηκονταετή πορεία της «γαλάζιας» Νεολαίας µιλούν στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρός της, Ορφέας Γεωργίου, και µέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης. Ξετυλίγοντας το όραµά τους για τη νέα γενιά και τα πανεπιστήµια, αναφέρονται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και στη µεγάλη παρακαταθήκη της ΟΝΝΕΔ, που περνά χέρι µε χέρι, από γενιά σε γενιά.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Ευχές για τα 50 χρόνια ΟΝΝΕΔ - "Χρόνια πολλά στο πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της παράταξής μας!"

ΟΡΦΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ: «Ελπίδα και δύναµη»

«Είµαι ΟΝΝΕ∆ίτης από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου. Η ΟΝΝΕ∆ είναι για µένα κάτι παραπάνω από µια πολιτική οργάνωση. Είναι οι άνθρωποί της που µου στάθηκαν σε δύσκολες στιγµές, οι µάχες της, οι αξίες και τα ιδανικά της. Είναι η δεύτερη οικογένειά µου. Είναι η ελπίδα και η δύναµη των νέων ανθρώπων να πρωταγωνιστούν στη διαµόρφωση ενός καλύτερου αύριο. Είναι ένα διαρκές ταξίδι, που συνδυάζει όραµα, προσφορά, πρωτοπορία και νιώθω πολύ τυχερός που στον εορτασµό της 50ής επετείου βρίσκοµαι στο τιµόνι της Οργάνωσης και µοιράζοµαι τις ιδέες και τις ανησυχίες µου µε ανθρώπους που θέλουν, αλλά, κυρίως, µπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους και την κοινωνία γύρω τους».

jkkjjkkjkj

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ, αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ: «Πίστη σε ιδανικά»

«Είναι τόσο πολλά, που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Είναι η ιδεολογία, οι πρωτοπορίες, η πίστη σε ιδανικά. Ατελείωτοι αγώνες στην κοινωνία και στα πανεπιστήµια. Οι µάχες για τα πιστεύω µας και απέναντι στην ιδεολογική ηγεµονία της Αριστεράς. Οι πρωτοπόρες ιδέες, καθώς και οι προτάσεις για να πάει η Ελλάδα µας µπροστά. Η ανάδειξη θεµάτων-ταµπού για την ελληνική κοινωνία και η προάσπιση όλων των κοινωνικών οµάδων. Λύσεις απέναντι στα προβλήµατα. Πολιτικές ακαδηµίες, εκλογικές µάχες, συνθήµατα που αδυνάτισαν φωνές από την ένταση και το πάθος. Αν όµως πρέπει να περιγράψω την ΟΝΝΕ∆ µε µία φράση, τότε θα ήταν αυτή: Η ΟΝΝΕ∆ είναι οι άνθρωποί της».

lempesis

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ: «Φέρνουν την αλλαγή»

«Η ΟΝΝΕ∆ είναι το σηµείο συνάντησης των νέων µε την πολιτική. Μέσα από την ΟΝΝΕ∆, αποκτούµε δύναµη, γνώσεις και εργαλεία για να χτίσουµε το µέλλον που ονειρευόµαστε. Είναι οι φιλίες που διατηρούνται στον χρόνο, στηρίζοντας ιδέες που φέρνουν την αλλαγή, µε σεβασµό στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους. Εκεί που αγαπήσαµε το απέραντο µπλε της σηµαίας και της παράταξης! Τα καλύτερά µας χρόνια είναι η ΟΝΝΕ∆».

fytopoulos

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΣ, γραµµατέας Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ: «Πρωτοπόρες προτάσεις»

«Εχοντας διανύσει όλη την ενήλικη ζωή µου ως µέλος και µετέπειτα ως στέλεχος της ΟΝΝΕ∆, αλλά και της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ, δεν έχω πάψει ούτε στιγµή να παλεύω και να αγωνίζοµαι για τις ιδέες που πρεσβεύει η Οργάνωσή µας. Βλέπω την ΟΝΝΕ∆ ως τη δύναµη που ενισχύει την πολιτική παιδεία και προωθεί τις αξίες της πατρίδας µας. Η µοναδική πολιτική Νεολαία που στα 50 της χρόνια παραµένει ο βασικός φορέας έκφρασης των νέων που θέλουν πραγµατικά να αλλάξουν τη χώρα, καταθέτοντας προτάσεις που παραµένουν διαχρονικά πρωτοπόρες. Είµαστε και θα είµαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, κρατώντας αναµµένο τον πυρσό, που περνάει από γενιά σε γενιά».

nikas

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, γραµµατέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Καθηµερινό µεράκι»

«Η ΟΝΝΕ∆ και η ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ, όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι οι άνθρωποί της. Είναι η λαχτάρα πριν από τις µεγάλες εκλογικές µάχες, το καθηµερινό µεράκι και οι αναµνήσεις που όλοι µαζί φτιάχνουµε. Είναι η δεύτερη οικογένειά µας».

sotiriou-ok

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΣΚΟΥΛΙ∆Η, διευθύντρια γραφείου Τύπου & Ενηµέρωσης ΟΝΝΕΔ: «Μου έµαθενα µάχοµαι»

«Είµαι 12 χρόνια µέλος της ΟΝΝΕ∆,που φέτος συµπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Είναι πολλές οι στιγµές που θα µπορούσα να ξεχωρίσω στη διάρκεια αυτής της διαδροµής, άλλες ευχάριστες, κάποιες λιγότερο χαρούµενες ή αγχωτικές. Υπάρχει όµως, µία σταθερά όλα αυτά τα χρόνια που δεν αµφισβητείται. Οι άνθρωποί της. Ανθρωποι µε τους οποίους µοιραστήκαµε το ίδιο όραµα, τις ίδιες αγωνίες, τον ίδιο τρόπο σκέψης. Είναι αυτό το “κάτι”που µας ένωσε µία φορά και θα µας ενώνει για πάντα, αλλά δύσκολα εξηγείται. Η ΟΝΝΕ∆ µού έµαθε να µάχοµαι γι' αυτά που πιστεύω και ότι “µαζί” µπορούµε να αλλάξουµε όσα δεν µας γεµίζουν».

giaskoulidi

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, αναπληρωτής γραµµατέας Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ: «Σχέσεις συνεργασίας»

«Η ΟΝΝΕ∆ για εµένα είναι κάτι παραπάνω από µια πολιτική Νεολαία. Είναι ο χώρος όπου διαµορφώνουµε τις ιδέες µας, µε βάση τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισµού και την πίστη στην πρόοδο της χώρας. Μέσα από την ΟΝΝΕ∆, συµµετέχουµε ενεργά στα κοινά, συµβάλλοντας σε έναν σύγχρονο και δυναµικό πολιτικό διάλογο, ενώ παράλληλα χτίζουµε σχέσεις συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας. Μισό αιώνα µετά την ίδρυσή της, η ΟΝΝΕ∆ µε τις παρεµβάσεις της αποδεικνύει περίτρανα γιατί φέρει επάξια τον τίτλο της επιδραστικότερης και µεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας».

stavropoulos

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΧΕΡΛΗΣ, υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΟΝΝΕΔ: «Γίνεσαι πρωταγωνιστής»

«Η ΟΝΝΕ∆ για µένα αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από µια πολιτική Νεολαία. Σηµαίνει αλλαγή, σηµαίνει οι προτάσεις µου να γίνονται νόµοι του κράτους, σηµαίνει ενεργή συµµετοχή στη διαµόρφωση του µέλλοντός µας. Είναι η αφετηρία πολλών που µοιράζονται τα ίδια όνειρα και αξίες, όπου η φωνή µας έχει δύναµη και µέσα από αυτήν µπορούµε να συµβάλουµε σε κάτι µεγαλύτερο. Μέσα από την ΟΝΝΕ∆ έµαθα τι σηµαίνει να αγωνίζεσαι για τα πιστεύω σου, να συνεργάζεσαι και να χτίζεις σχέσεις εµπιστοσύνης. Στην ΟΝΝΕ∆ µαθαίνεις να καταρρίπτεις στερεότυπα και να γίνεσαι εσύ πρωταγωνιστής για την Ελλάδα του 2030».

zaxerlis

ΝΙΚΟΣ ΚΡΙΚΕΛΑΣ, γενικός διευθυντής ΟΝΝΕΔ: «Εµπνευση για το µέλλον»

«Η ΟΝΝΕ∆ µε γεµίζει µε πάθος και δύναµη. Η ενασχόληση µε την ΟΝΝΕ∆ είναι κάτι περισσότερο από απλή δράση. Είναι η ευκαιρία να γίνεις µέρος µιας κοινότητας όπου µοιράζεται τα ίδια όνειρα και αγωνίες. Μέσα από αυτήν µπορείς να δώσεις φωνή στις αξίες σου, να παλέψεις για όσα πιστεύεις και να δηµιουργήσεις φιλίες που θα κρατήσουν µια ζωή. Είναι ο χώρος όπου µπορείς να διαµορφώσεις το αύριο, κάνοντάς το πιο δίκαιο και καλύτερο για όλους. Είναι ο χώρος όπου τα όνειρά µου για έναν καλύτερο κόσµο συναντούν την πράξη, όπου η φωνή µου έχει δύναµη και αντίκτυπο. Μέσα από συλλογικές προσπάθειες χτίζουµε γέφυρες, διαµορφώνουµε αλλαγές και νιώθουµε ότι ανήκουµε σε κάτι µεγαλύτερο. Είναι η στιγµή που καταλαβαίνεις πως µαζί µπορούµε να αλλάξουµε τον κόσµο. Η ΟΝΝΕ∆ είναι κάθε πρόσωπο που µε τις ιδέες του µας εµπνέει για το µέλλον».

krikelas2

ΠΟΡΦΥΛΕΝΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, εκπρόσωπος Τύπου ΟΝΝΕΔ: «Σχεδιασµός του αύριο»

«Η ΟΝΝΕ∆ προσφέρει διαχρονικά τον χώρο και τις αναγκαίες συνθήκες προκειµένου νέοι άνθρωποι να εκφράσουν τις ιδέες τους, να µετουσιώσουν τον δυναµισµό της ηλικίας σε δράση, να σχεδιάσουν το αύριο µε ένα κοινό ένστικτο για την πολιτική ζωή του τόπου. Σε αυτή την οργάνωση επέλεξα να ενταχθώ και να γίνω κοινωνός των ιδεών, των ιστορικών επιλογών, των µεγάλων παρεµβάσεων στην καρδιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Να γίνω µέρος ενός µεγάλου γενεαλογικού δέντρου στελεχών, που είδαν τα αιτήµατα και τα όνειρά τους να γίνονται πραγµατικότητα. Γιατί έτσι λειτουργούν οι δεσµοί των ΟΝΝΕ∆ιτισσών και ΟΝΝΕ∆ιτών. Ως µια οικογένεια που βοηθά στην ανάπτυξη, στην ωρίµανση και στη µετέπειτα σταδιοδροµία της επόµενης γενιάς. Ετσι πήραµε τον πυρσό και έτσι θα τον παραδώσουµε. Ατενίζοντας συνεχώς µέσα στη φλόγα του, όπου και σφυρηλατείται πάντοτε το µέλλον της Ελλάδας».

kanelopoyloy2

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασµού ΟΝΝΕΔ: «Οικογένεια και όραµα»

«Η ΟΝΝΕ∆ για εµένα είναι κάτι παραπάνω από µια πολιτική οργάνωση. Είναι οικογένεια, ιδέες, δηµιουργικότητα, όραµα. Είναι ο χώρος όπου έµαθα να µάχοµαι για αξίες και ιδανικά που πιστεύω. Είναι ο χώρος όπου γνώρισα ανθρώπους µε πάθος για κοινές διεκδικήσεις, για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η κινητήριος δύναµη που µας ενώνει για να παράγουµε πολιτική µε αναπτυξιακό πρόσηµο, µετασχηµατίζοντας την Ελλάδα. Για εµένα, η ΟΝΝΕ∆ είναι η φωνή της Νεολαίας που θέλει να αφήσει το δικό της αποτύπωµα στον κόσµο».

raptis2

ΦΑΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, υπεύθυνος περιφερειακών οργανώσεων ΟΝΝΕΔ: «Η ευκαιρία κάθε γενιάς»

«ΟΝΝΕ∆ είναι οι στιγµές, είναι οι άνθρωποι, είναι οι ιδέες και τα ιδανικά µας. ΟΝΝΕ∆, όµως, πρώτα και πάνω από όλα είναι η πιο δραστήρια νεολαία, µια νεολαία που δεν εφησυχάζει ποτέ. Πενήντα χρόνια ιστορίας, τόσες γενιές ονειροπόλων νέων και η Οργάνωση δεν έλειψε ποτέ από όλα όσα διαµόρφωσαν την Ελλάδα τού σήµερα. Το χθες είναι η ιστορία µας, το αύριο αποτελεί µυστήριο, αλλά το σήµερα είναι η ευκαιρία της δικής µας γενιάς. Αυτό λοιπόν είναι η ΟΝΝΕ∆: η ευκαιρία κάθε γενιάς για όσα της αξίζουν».

pasxalis2

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΣ, υπεύθυνος Οργανώσεων Αττικής ΟΝΝΕΔ: «Κοινωνική ευαισθησία»

«Η ΟΝΝΕ∆ για µένα είναι πολύ περισσότερα από µια πολιτική Νεολαία. Είναι η οικογένεια που µε έκανε να πιστέψω στις αξίες της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής ευαισθησίας. Εδώ γνώρισα φίλους, ιδέες και όνειρα, που µοιράζοµαι µε ανθρώπους που παλεύουν καθηµερινά για µια καλύτερη Ελλάδα. Είναι ο χώρος που µου έδωσε φωνή και µε βοήθησε να εξελιχθώ, να µάθω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και να γίνω µέρος µιας µεγάλης, φιλελεύθερης αλλαγής, που χτίζουµε όλοι µαζί».

mpekatoros2

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΓΓΕΛ, υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας ΟΝΝΕΔ: «Σταθερή δικαίωση»

«Η ΟΝΝΕ∆ για όλους εµάς που τη ζούµε καθηµερινά είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της νεανικής µας ζωής. Είναι εµπειρίες, είναι συναισθήµατα, είναι άγχος, είναι χαρές. Η ΟΝΝΕ∆ είναι µια οργάνωση νέων µε µακρά ιστορία, συνεχή παρουσία, ριζοσπαστικές προτάσεις. Προτάσεις διαχρονικές, που τα τελευταία χρόνια δικαιώνονται σταθερά. Με αφορµή τα 50 χρόνια, λοιπόν, τιµούµε το πλούσιο παρελθόν της οργάνωσης, αγωνιζόµαστε για το παρόν και ονειρευόµαστε για το µέλλον».

maggel2

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΗΣ, υπεύθυνος Επιστηµονικών και Επαγγελµατικών Φορέων ΟΝΝΕΔ: «Μαχητική ψυχή»

«Πενήντα χρόνια τώρα, η ΟΝΝΕ∆ είναι πάντα στην πρώτη γραµµή του αγώνα. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Με µοναδικό όπλο των χιλιάδων νέων ανθρώπων που έχουν περάσει µέσα από τις τάξεις της Οργάνωσης τις καθαρές και πρωτοπόρες ιδέες τους, ιδέες που δεν συµβιβάστηκαν ποτέ και µε τίποτα. ΟΝΝΕ∆ σηµαίνει µαχητική ψυχή και πρωτοπορία».

2

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΤΙΔΗ, γραµµατέας Οργανωτικού ΟΝΝΕΔ: «Για µια καλύτερη κοινωνία»

«Η ΟΝΝΕ∆ αποτελεί για µένα την ιδεολογική, πολιτική και προσωπική µου ταυτότητα. Τον χώρο που µε δίδαξε, µε πλήγωσε, µε διαµόρφωσε και µε έκανε “σοφότερη”. Είναι το σπίτι µου, οι νίκες, οι ήττες, οι χαρές, οι λύπες, οι πολιτικοί και ιδεολογικοί µου αγώνες για µια καλύτερη κοινωνία. Η ΟΝΝΕ∆ είναι κοµµάτι της ζωής µου και του εαυτού µου».

akritidi2

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΙΟΥΦΗΣ, υπεύθυνος Οργανωτικού για θέµατα Βορείου Ελλάδος ΟΝΝΕΔ: «Στη σωστή πλευρά»

«ΟΝΝΕ∆. Πέντε γράµµατα. Ολη η ενήλικη ζωή µου. Είναι οι αξίες και τα ιδανικά. Είναι οι φιλίες µέσα από τους κοινούς αγώνες. Είναι η αγωνία σε κάθε εκλογική µάχη. Είναι το να βρίσκεσαι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μια φορά ΟΝΝΕ∆ίτης, για πάντα ΟΝΝΕ∆ίτης».

xioufis2

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»