Άκρως αποκαλυπτικό για τις σκέψεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και την ουσία της αποστασιοποίησής τους από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν το γεγονός της κοινής τους παρουσίας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚικών καταβολών προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στις αρχές της εβδομάδας. Πολλώ δε μάλλον από την ώρα που η συγκεκριμένη εικόνα ακολούθησε την... κοινή τους απουσία από την επετειακή εκδήλωση για τα 50στά γενέθλια της Ν.Δ. έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης.

Σαμαράς - Καραμανλής: Χάνουν το μομέντουμ και την ευκαιρία

Βλέπετε, ακόμα και στελέχη που πρόσκεινται ή συνομιλούν με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς δεν μπορούσαν να κρύψουν την αμηχανία τους για την εξέλιξη αυτή, αφού, όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών, «με την κίνησή τους αυτή πέρασαν τα σύνορα της πολιτικής κριτικής και έφθασαν στο γινάτι παλαιάς κοπής». Σύμφωνα, δε, με τους ίδιους, με την εν γένει συμπεριφορά τους Καραμανλής και Σαμαράς χάνουν το μομέντουμ και την ευκαιρία να εκφράσουν το κομμάτι εκείνο της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού του κυβερνώντος κόμματος που ευλόγως προβληματίζεται για ζητήματα όπως η απομάκρυνση από τη δεξαμενή των παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων, η γενικότερη φυσιογνωμία της κυβέρνησης, οι χειρισμοί έναντι της ακρίβειας και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, κατέστη σαφές πως μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν οι αβρότητες με τον Νίκο Παππά, ένα από τα κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ο Μεσσήνιος θα πήγαινε... μέχρι τέλους με φόντο την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, όπως έλεγε εκείνη την εποχή, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Οσο για τον Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν λίγες οι φωνές που μίλησαν περί πληγωμένης υστεροφημίας του λόγω της εξίσωσης της μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητης εσωκομματικής δημοφιλίας του ως απόλυτου συμβόλου της ενότητας της παράταξης με την επεισοδιακή πορεία του διαδόχου του στην ηγεσία της Ν.Δ. «Με δεδομένο ότι ο Σαμαράς σταθερά και διαχρονικά διαφοροποιείτο, είναι σαν ο Καραμανλής να αποτελεί πια το παρακολούθημά του. Ακόμα και το γεγονός ότι λειτουργούν ξεκάθαρα πια σαν δίδυμο θολώνει απολύτως το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν ή που ανέμεναν οι πιστοί υποστηρικτές τους», τονίζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι τα γραφεία των δύο πρώην πρωθυπουργών απάντησαν θετικά, με διαφορά ολίγων λεπτών, για την εκδήλωση του Επιμελητηρίου, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ για τα 50 χρόνια της ιστορίας της, μόνο που εν προκειμένω η απάντηση ήταν αρνητική. Η παράμετρος αυτή και η απάντηση των συνεργατών Καραμανλή και Σαμαρά αφορούσε την αρχική ημερομηνία, αφού η εκδήλωση αναβλήθηκε τελικώς για τις 2 Νοεμβρίου, οπότε μένει να φανεί τι ακριβώς θα πράξουν.

Η στάση των βουλευτών απέναντι στους δύο πρώην πρωθυπουργούς 

Όπως και να ’χει, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχουν ισχυρές αναφορές στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και που, παρά το εις βάρος τους κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε μια μεγάλη μερίδα του κομματικού μηχανισμού, ιδιαιτέρως μετά τα στιγμιότυπα του Επιμελητηρίου, δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις δημόσιες διαφοροποιήσεις κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο, εξυπηρετώντας το θυμικό του διδύμου.

Ο Γιώργος Βλάχος έδωσε δείγματα γραφής στην ενημέρωση που πραγματοποίησε για τα θέματα της ακρίβειας (ανάμεσα σε άλλα) σε 80 στελέχη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. και ένας εκ των 11 που είχαν συνυπογράψει ξεσπάθωσε στη συνάντηση, προκαλώντας «παγωμάρα» ακόμα και σε συναδέλφους του που μπορεί εν μέρει να ενστερνίζονταν τις απόψεις του. Με δεδομένο ότι το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη στρατηγική των συναντήσεων των υπουργών με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (είτε θεσμικά είτε σε επίπεδο δείπνων), μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αντίστοιχες συμπεριφορές.

Εσχάτως, πάντως, ιδιαίτερα ο «καραμανλικός» πυρήνας επιδεικνύει τάσεις συστηματικής οργάνωσης της δράσης του, αφενός συνεπικουρούμενος από φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους και αφετέρου καθοδηγούμενος, ως επί το πλείστον, από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια, φαίνεται (με τις ευλογίες ή την ανοχή της Παναγή Κυριακού) να βγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά σε ό,τι αφορά τον συντονισμό επίκαιρων ερωτήσεων ανάλογων με την περίπτωση των «11», αλλά και δυναμικών δημόσιων τοποθετήσεων. Στο κάδρο των βουλευτών με τους οποίους συνομιλεί δεν είναι μόνο οι γνωστοί θαμώνες του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, αλλά και συνάδελφοί τους με ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά, που ενστερνίζονται τις απόψεις του Μεσσήνιου περί δεξιάς στροφής και όχι μόνο...

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»