Μονοθεματική. Με αυτήν τη λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επικείμενη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Την 8η Νοεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, μιας και την προηγούμενη φορά που ήρθε στην πρωτεύουσα πήγε στο Προεδρικό και στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Εκτοτε πολλά άλλαξαν. Η Διακήρυξη των Αθηνών «αγόρασε χρόνο» για λογαριασμό αμφότερων των πλευρών. Εξασφαλίστηκε μια σχετική νηνεμία στο Αιγαίο, που δοκιμάστηκε από το επεισόδιο στην Κάσο (και όχι μόνο), αλλά πάντως οδήγησε τους δύο ηγέτες στο να δώσουν μια ξεκάθαρη εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησής τους, με τα «Παραπολιτικά» να αποκαλύπτουν σήμερα το ακριβές περιεχόμενο.


Το πλαίσιο για τα δύσκολα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι δύο ομόλογοι θα αναζητήσουν ένα κοινό πλαίσιο για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα δύσκολα. Δεν μιλάμε για το τεχνικό ή το νομικό κομμάτι. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Βρισκόμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο. Ο κ. Γεραπετρίτης, λοιπόν, αναμένεται να πει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προτίθεται να συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μάλιστα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί οριοθέτηση παντού (σε Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο). Αν ο κ. Φιντάν συμφωνήσει επ' αυτού, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα, ώστε να βάλουν οι δύο πλευρές κάτω χάρτες και να τρέξει το τεχνικό κομμάτι. Οπως γινόταν στους 64 γύρους των διερευνητικών επαφών, με αποτέλεσμα κάθε γύρος να πηγαίνει χειρότερα από τον προηγούμενο και έτσι να μη φτάσουμε στον 65ο.


Διαρροή

Η Αγκυρα άνοιξε τα χαρτιά της πριν έρθει ο Χ. Φιντάν στην Αθήνα. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με διαρροή στη φιλοκυβερνητική «Χουριέτ». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε συναδέλφους δημοσιογράφους εν πτήσει, μετά οι διαρροές στο Anadolu και προχθές προβλήθηκε η συνέντευξη του κ. Φιντάν στο Haber Global, με... bonus μια έμμεση απειλή. «Είναι πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο, αλλά ο Στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα της “τουρκικής” μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, τον διορισμό του μουφτή, την Εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο».

Κοινώς, επιμένει να βαφτίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα και ταυτόχρονα να βάζει στο τραπέζι ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τουρκικές διπλωματικές πηγές έλεγαν στη «Χουριέτ» ότι «η Αγκυρα επιθυμεί μια λύση για τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς (π.χ., βραχονησίδες) των οποίων η κυριαρχία δεν έχει γραπτώς και ονομαστικά καθοριστεί, τη στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τη διαχείριση του FIR». Σημειωτέον, αυτά τα θέματα προ ετών δεν ήταν στην ατζέντα. Δεν ήταν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών κατά τα πρώτα χρόνια διεξαγωγής τους. Πλέον, οι Τούρκοι καλούν με θράσος την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει για θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ξεκαθάρισε πως, ό,τι κι αν ακούγεται εξ Ανατολών, η Ελλάδα συζητά μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τονίζοντας πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και πως θα ασκηθεί σε χρόνο που θα το αποφασίσει η χώρα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, αλυσιτελή τη συζήτηση ότι θα παραμείνουμε στα 6 ναυτικά μίλια. Στα πόσα θα επεκτείνουμε (στα 8, στα 10 ή στα 12 ν.μ.) και πού, μένει να φανεί.


Το πολιτικό κόστος

Αλλωστε, ποια (δεξιά) κυβέρνηση θα σήκωνε το εθνικό και πολιτικό βάρος να συζητήσει όσα θέλουν οι Τούρκοι; Ειδικά όταν δέχεται πίεση εκ των δεξιών της, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας... Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτέλεσε έμμεση απάντηση στη σκληρή εθνική γραμμή Σαμαρά: «Κατηγορούν κάποιοι την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, περίπου ότι είμαστε “μειοδότες”, γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Oταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με τον νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Οταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά