Πρεμιέρα των πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, με αφορμή τον απολογισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του σχεδιασμού πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε μια συζήτηση όμως που αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την ατζέντα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και με αιχμές την ακρίβεια και τα Ελληνοτουρκικά.

Η όλη διαδικασία στην Ολομέλεια αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς από αυτή θα εξαχθεί ως γενικό περίγραμμα το πολιτικό στίγμα και οι γραμμές που θα ακολουθήσουν στον νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, σε μια συγκυρία μάλιστα αρκετά ιδιαίτερη. Και αυτό καθώς το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κινητικότητα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται φιλόδοξο με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην αρχή νέας θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη σε διάλυση με τον Νίκο Παππά σε ρόλο αρχηγού και ο Κυριάκος Βελόπουλος να παίζει τα ρέστα του με άξονα τα εθνικά, προσδοκώντας νέες εισροές κόσμου της παραδοσιακής Δεξιάς και των άκρων.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα απαντήσει, και σε υψηλούς τόνους αν χρειαστεί, στην εκ δεξιών κριτική που δέχεται για την ακρίβεια που πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά, όσο βέβαια και στις επικρίσεις στα Ελληνοτουρκικά με νωπές τις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, όταν έκανε λόγο για «πατριώτες της φακής».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει σκληρές επιθέσεις όσον αφορά τη μεγάλη φωτιά στην Αττική αλλά και στην Κορινθία στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου, έχοντας όμως η Πολιτική Προστασία δείξει καλά δείγματα γραφής, αν συνυπολογιστεί το μέγα πλήθος των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη διάρκεια ενός εφιαλτικού, από την άποψη των υψηλών θερμοκρασιών, καλοκαιριού. Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, προσέρχεται στη Βουλή έχοντας ανανεώσει την εντολή να ηγηθεί από την κομματική βάση, την ώρα όμως που ο πήχυς ανέβηκε κατακόρυφα από τους συνυποψηφίους του στο ΠΑΣΟΚ και συνεπώς νιώθει ήδη το βάρος ότι άμεσα θα χρειαστεί να αποτελέσουν ο ίδιος και το κόμμα του την εναλλακτική πρόταση και το αντίπαλο δέος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την ώρα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ουσιαστικό λόγο να ανησυχεί (παρά την κυβερνητική φθορά), καθώς δείχνει να μην απειλείται από τους υπάρχοντες πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος. Ο Νίκος Παππάς έστω προσωρινά θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει με μεγάλες ταχύτητες και σπασμένα φρένα προς την οριστική ανυποληψία, καταγράφοντας ήδη ποσοστά «μικρού ΣΥΡΙΖΑ». Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο, θα παραμείνει… ο εαυτός του εκ του βήματος, κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να απευθύνεται με τον γνωστό τρόπο, τεχνητά… χειμαρρώδη, σε αυτό το ειδικό κοινό με «ευαισθησίες» επί των εθνικών και παρεμφερών ζητημάτων.