Με µεγάλο ενδιαφέρον αναµένει ο πολιτικός κόσµος (και όχι µόνον) την παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Συµπόσιο για την Οικονοµία, το οποίο θα γίνει σήμερα, Τρίτη στο ∆ηµοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η παρέµβαση αυτή έρχεται σε µια ενώ επιπλέον περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ «σπαράσσεται» από τις κόντρες των «µανδαρίνων» του κόµµατος, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι η οικονοµία πάει καλά, παρά το κύµα της ακρίβειας στη στέγη, στο σουπερµάρκετ κ.ά. Οργανωτής του συµποσίου είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, σύµβουλος σήµερα του Αλέξη Τσίπρα και αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών στη δεύτερη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. την περίοδο 2015-2019. Επίσης, ο κ. Χουλιαράκης υπήρξε και υπουργός Οικονοµικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, το καλοκαίρι του 2015 και µέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεµβρίου. Παράλληλα, ήταν -και παραµένει- «κόκκινο πανί» για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο τελευταίος έχει κατηγορήσει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως τον «δούρειο ίππο» της τρόικας στην Ελλάδα κατά την περίοδο που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονοµικών και διεξήγαγε την «περήφανη» διαπραγµάτευση του α’ εξαµήνου του 2015. Τότε ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν επικεφαλής του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων (ΣΟΕ) και από τη θέση του αυτή είχε σηµαντικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις.

«Προπαρασκευαστής» συζητήσεων

Ως εκπρόσωπος της χώρας στο Euroworking Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν ο «προπαρασκευαστής» των συζητήσεων που γίνονταν στο Eurogroup όπου συµµετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης. Πρόκειται για τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονοµικών και Οικονοµίας της ευρωζώνης, για τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι τις ηχογραφούσε κρυφά. Και αυτό επειδή δεν υπήρχαν πρακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης πολλές φορές στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και τον Τόµας Βίζερ, τον επικεφαλής του Euroworking Group, ως τους αρχιτέκτονες που τορπίλισαν τη διαπραγµάτευσή του. Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον Τόµας Βίζερ ως τον «ηγεµόνα της Ευρώπης» και τον Γιώργο Χουλιαράκη ως τον «µοιραίο άνθρωπο» της διαπραγµάτευσης. Έναν χρόνο πριν, ο Τόµας Βίζερ είχε δηλώσει δηµόσια ότι ο Γιάνης Βαορυφάκης είχε κοστίσει στην ελληνική οικονοµία όχι 100 δισ. ευρώ, όσο ήταν το τρίτο µνηµόνιο, αλλά 200 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, που αποτέλεσε τον «κυµατοθραύστη» της οργής των Ευρωπαίων από τα «καµώµατα» του Γιάνη Βαρουφάκη, τελικά ανταµείφθηκε παραµένοντας στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, που ακολούθησε τη µεταµνηµονιακή περίοδο του τρίτου µνηµονίου. Αντίθετα, αποχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τον Μάρτιο του 2018 ίδρυσε το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής ’25 (ΜέΡΑ25), το οποίο τον Ιούλιο του 2019 κατάφερε να µπει στην ελληνική Βουλή.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης τον Ιούλιο του 2019 αποχώρησε από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, αλλά παρέµεινε κοντά στον Αλ. Τσίπρα ως οικονοµικός σύµβουλος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το 2022, ωστόσο, όντας σύµβουλος του Τσίπρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τον έχρισε σύµβουλο της ΤτΕ. Το γινάτι του Γιάνη Βαρουφάκη για τον πρώην οικονοµικό του σύµβουλο χτύπησε «κόκκινο». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για την «υποχρέωση της ολιγαρχίας» στο έργο που τους πρόσφερε το 2015. «Τα µέσα της ολιγαρχίας έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υποχρέωση στον κ. Χουλιαράκη. Ακόµη δεν έχουν ξεχάσει τον τρόµο που ένιωσαν το 2015, χάνοντας, έστω και για λίγο, τον απόλυτο έλεγχο επί του λαού τον οποίο χρεοκόπησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ως επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόµµατος. Φυσικά, ο διοικητής της ΤτΕ δεν «µάσησε» από τις επικρίσεις αυτές και ο κ. Χουλιαράκης παραµένει ακόµα και σήµερα σύµβουλος στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Και, υπό την ιδιότητά του αυτή και ως πρώην ακαδηµαϊκός, διοργανώνει το συµπόσιο της ερχόµενης Τρίτης. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουµε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται τόσο για τα τεκταινόµενα στο κόµµα του όσο και για την πορεία της οικονοµίας τότε και σήµερα. Το ζητούµενο τώρα, όπως έγραψε και το «Big Mouth» την περασµένη Τρίτη, είναι να δούµε το ποιοι θα παρευρεθούν εκεί.

Διαβάστε ακόμα: Το Συμπόσιο του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία: Ο Στουρνάρας, ο Χουλιαράκης και η κρυφή σύνδεση με… Καραμανλή και Σαμαρά

Το who is who του Γιώργου Χουλιαράκη

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι οικονοµολόγος, πανεπιστηµιακός και πολιτικός. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, µε µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήµιο του Γουόρικ, αντίστοιχα. Εχει διδάξει οικονοµικά σε πανεπιστήµια της Ελλάδας  και του εξωτερικού, ανάµεσα στα οποία και στο Πανεπιστήµιο του Εσεξ.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έγινε πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων  του υπουργείου Οικονοµικών και στη συνέχεια αποτέλεσε βασικό µέλος της ελληνικής διαπραγµατευτικής οµάδας. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου διετέλεσε υπουργός Οικονοµικών, ενώ στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, µε υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»