Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της από τις αθέμιτες πρακτικές που εκδηλώνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να εγγυηθεί στους καταναλωτές ασφαλέστερα προϊόντα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

*Διαβάστε ακόμα: Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1 για ''αντάρτικο'' βουλευτών της ΝΔ: Μέρος της δουλειάς τους ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν είναι άρνηση στήριξης της κυβέρνησης

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να ενισχυθεί η εποπτεία της Ένωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις εισαγωγές και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.


Δημήτρης Τσιόδρας: Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και από τον τρόπο που γίνονται πολλές συναλλαγές, ιδιαίτερα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους, εξ αιτίας των πολύπλοκων κανόνων», επισήμανε, σημειώνοντας το πρόβλημα με τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στα περιβόητα «ψιλά γράμματα», καθώς και με τις καλυμμένες χρεώσεις.

«Ο σχεδιασμός πολλών ψηφιακών υπηρεσιών δημιουργεί εθισμό στα παιδιά και οδηγεί σε πρόσθετες χρεώσεις μέσω βιντεοπαιχνιδιών», συμπλήρωσε.

«Καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζουν, χωρίς να το γνωρίζουν, προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά για να επιβάλουν τιμές αδικαιολόγητα υψηλές», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας τη σχετική επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων, όπου είναι αναγκαίο και περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας, και συνεργασία των αρχών προκειμένου οι ευρωπαίοι καταναλωτές να αισθάνονται ότι προστατεύονται», κατέληξε.