Με την επιβολή προστίμων έληξε η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση που αφορά τη διαρροή e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισελ Ασημακοπούλου.

Η Αρχή κατέληξε πως στην διαρροή δεν εμπλέκεται η ΝΔ, στην οποία ωστόσο της επέβαλλε συνολικό πρόστιμο 40.000 ευρώ καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (30.000) κι επειδή από δικό της υπάλληλο, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η σχετική λίστα (10.000).

Η Αρχή επέβαλε επίσης πρόστιμο στον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, για τη διαρροή της λίστας και στον Μένιο Κορομηλά, τότε Οργανωτικο Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. Και στους δύο επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Η Αρχή ωστόσο κατέληξε πως ο Μ.Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον Ν.Θεοδωρόπουλο ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατιάς.

Σύμφωνα πληροφορίες, κατά πλειοψηφία (5-2), τα μέλη της Αρχής δέχθηκαν πως οι εμπλεκόμενοι λειτούργησαν ως ιδιώτες και όχι ως υπάλληλοι κόμματος με αποτέλεσμα, να τους επιβάλει ξεχωριστά πρόστιμα.

Ειδικότερα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στον Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς επεξεργάστηκε το υλικό για στατιστικούς λόγους και στη συνέχεια αφού το διατήρησε για 6 μήνες αντί να το διαγράψει, το διαβίβασε στην Αννα Μίτσελ Ασημακοπουλου. Το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στον Μένιο Κορομηλά, τότε Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ., καθώς εμφανίζεται να είναι το πρόσωπο που έδωσε τη λίστα στον Νικ. Θεοδωρόπουλου.

Η Αρχή απάλλαξε πλήρως τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στον αντίποδα, δύο μέλη της αρχής που μειοψήφισαν είχαν την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγούν όλοι λόγω αμφιβολιών καθώς έκριναν ότι έγινε μεν παραβίαση αλλά δεν προκύπτει ξεκάθαρα από ποιον.

Σημειώνεται πως με προηγούμενη απόφαση της η Αρχή είχε επιβάλει πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Άννα-Μισελ Ασημακοπουλου για τη διαρροή των email των αποδήμων.