Μπελέρης: Παρέμβαση για το Δημογραφικό μέσω... Φουρνάς Ευρυτανίας
Το ελληνικό χωριό που έφτασε στην Ευρωβουλή
Στη Φουρνά Ευρυτανίας έχουν μετοικίσει, μέχρι στιγμής, δύο πολύτεκνες οικογένειες
Η ιστορία της Φουρνάς Ευρυτανίας ταξίδεψε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντη Μπελέρη, να αναφέρεται σε αυτό κατά την παρέμβαση του για το Δημογραφικό.
Ο Φρέντης Μπελέρης, τόνισε πως πρόκειται για “ένα ελληνικό χωριό, όπου Δήμος, Περιφέρεια, και Εκκλησία συνεργάζονται αρμονικά προσφέροντας μια καλύτερη ζωή σε μέλη νέων οικογενειών με στόχο να τις πείσουν να εγκατασταθούν στον τόπο τους”.
Και συνέχισε την παρέμβαση του, συνδέοντας το παράδειγμα της Φουρνιάς με “αυτές ακριβώς τις μικρές νίκες πρέπει να αναζητούμε απέναντι στη δημογραφική κρίση. Τις μάχες δηλαδή, που δίνονται μεμονωμένα, ώστε η ευρωπαϊκή ύπαιθρος να μη “σβήσει”.
Μάλιστα, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ που δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται για το Δημογραφικό, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας. “Αυτό θα το πετύχουμε με αξιοποίηση βέλτιστων πολιτικών, όπως αυτές που ενσωμάτωσε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό το ελληνικό Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, και με τη σωστή αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Κάθε κουκκίδα στον ευρωπαϊκό χάρτη που διασυνδέουμε με μια άλλη, είναι αυτομάτως μια μεγάλη κατάκτηση προς τον κοινό μας στόχο: Να δώσουμε ξανά πνοή στην ήπειρο μας!”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στη Φουρνά Ευρυτανίας έχουν μετοικίσει, μέχρι στιγμής, δύο πολύτεκνες οικογένειες και το εγχείρημα έχει προσελκύσει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μια προσπάθεια να “αναστηθεί” το χωριό, που κινδύνευε με ερήμωση.
Φουρνά Καρπενησίου: Ο πάτερ είχε τηλεφωνήματα από τουλάχιστον 1.000 οικογένειες, αλλά κράτησε σε μια λίστα 100
Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο πατέρας Κωνσταντίνος τόνισε ότι είχε τηλεφωνήματα από τουλάχιστον 1.000 οικογένειες, αλλά κράτησε σε μια λίστα 100 από αυτές που φαίνονταν αποφασισμένες να κάνουν αποκέντρωση. «Η οικογένεια του Στέφανου και της Βασιλικής μένει για την ώρα σε ένα σπίτι που ήταν προς πώληση, με ένα συμβολικό ενοίκιο. Για έναν χρόνο θα τους βοηθάμε, ώσπου δηλαδή να ανοίξουν τα φτερά τους και να γίνουν ένα με τον νέο τόπο τους. Περιμένουμε άλλη μία οικογένεια, ενώ συζητάμε και με μία τρίτη. Όλες με παιδιά και όρεξη για δουλειά», είπε ο ιερέας, πατέρας τριών αγοριών, και πρόσθεσε: «Για να προχωρήσουμε, όμως, χρειαζόμαστε βοήθεια, καθώς δεν φτάνουν οι πόροι μας. Στέλνουμε mail σε εταιρείες και απευθύνουμε κάλεσμα για επενδύσεις, για να δηµιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Ο ίδιος είπε ότι η Περιφέρεια προσφέρει δουλειά για τους χειµερινούς µήνες στον χειρισµό των εκχιονιστικών, οπότε και τον βαρύ χειµώνα κάποιοι από τους… εσωτερικούς µετανάστες θα έχουν δουλειά.
Η Φουρνά Καρπενησίου αυτή τη στιγµή έχει 150 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 600. Πριν µεταβεί εκεί η πολυµελής οικογένεια, πήγαιναν δύο παιδιά στο δηµοτικό και 10 σε γυµνάσιο και λύκειο. Στην αγγελία που δηµοσιεύτηκε πριν από περίπου έναν µήνα αναφέρονταν τα εξής: «Ζητούνται οικογένειες. Από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν µία ή και περισσότερες ίσως οικογένειες µε παιδιά που να θέλουν να µετακοµίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο και λύκειο. Απέχει 40 χιλιόµετρα από το Καρπενήσι. Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια µε τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!».