«Η φετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών», επεσήμανε στην αρχή της πρωτολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε έναν απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά, με καμένα 1,754 εκατ. στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς «το 98% των συνολικά 9.101 φωτιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, όπως τόνισε, η Ελλάδα θα γίνει το 2027 από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής και ενισχύοντάς την με έμψυχο δυναμικό.

Σε μια αποστροφή του με αποδέκτη τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε με νόημα ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες.


*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός "διαλέγει" ως βασικό αντίπαλο της ΝΔ τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή



Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη




Κυριάκος Μητσοτάκης: Φέτος η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών

«Η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά και ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και ξηρασία σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου ανομβρίας. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ήταν άκρως προβληματικές: ξηρασία, άνεμοι, ξηρές καταιγίδες», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από δω και στο εξής ολοένα με μεγαλύτερη συχνότητα θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζοντας πως «Βρεθήκαμε σε επικινδυνότητα 4-5 νωρίτερα από άλλες χρονιές, αλλά είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα ένα ολόκληρο εξάμηνο με δύσκολες πυκαγιές».

«Ξεκινώ λέγοντας και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που κατέβαλαν και φέτος τιτάνια προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και παρέθεσε τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρυσι, ενώ, όπως είπε, «πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά, με καμένα 1,754 εκατ. στρέμματα, ενώ φέτος ήταν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000».

Αυτή η αναφορά έφερε την αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ρώτησε: «Δεν κάηκε;» (σ.σ. η Ελλάδα). «Και μετά αναρωτιέστε γιατί η αντιμετώπιση από μέρους μου είναι ανάλογη της δικής σας. Έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει», της απάντησε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το ζήτημα λοιπόν είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο και οι απώλειες να είναι τέτοιες ώστε τα στρέμματα που καίγονται να μην είναι παραγωγικά και ώριμα δάση. Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και είχαμε πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Στην Αττική, για παράδειγμα, από τα 100.000 καμένα στρέμματα, μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος, τα υπόλοιπα βραχώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται τα επόμενα χρόνια».


«Το σχέδιό μας είναι σε 4+1 πυλώνες, με πρώτο την πρόληψη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για 4+1 πυλώνες, με πρώτο την πρόληψη, και ανέλυσε «τι κάναμε και τι αλλάξαμε φέτος για την αντιπυρική περίοδο και τι πρέπει να κάνουμε».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης, με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση, που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι».

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες χρειάζονται ως σύμμαχοι, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. «Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην αυστηροποίηση των ποινών εμπρησμού, λέγοντας ότι «είχαμε και ορισμένα τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ήταν επιφορτισμένοι για προστασία και έβαζαν φωτιές», καιστα κίνητρα για ασφάλιση περιουσιών: «Γι' αυτό και προχωρήσαμε σε έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών».

mitsotakis_foties_vouli6349742-002
mitsotakis_foties_vouli6349749-001



«Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές»

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε μιλώντας για την κατάσβεση και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν σε αυτό το πεδίο: «Την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

«Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά, πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπιτική πλειονότητα, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμη μικρές», σημείωσε.

Και συνέχισε τονίζοντας τη σημαντικότητα του 112: «Ελπίζουμε ότι η χώρα έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων, που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός, που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνετε για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».



«Καλύτερος συντονισμός - Γρήγορη αποκατάσταση ζημιών»

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως τρίτο πυλώνα πολιτικής τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Πυροσβεστικής, Αυτοδιοίκησης, δασικών υπηρεσιών, εθελοντών και τόνισε τη σημαντικότητα της μεταρρύθμισης πριν από δύο χρόνια για τη μεταφορά της επίβλεψης των δασικών υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, «ώστε να υπάρχει οριζόντιος έλεγχος και να υλοποιείται μια συγκροτημένη δασική πολιτική. Το γεγονός ότι μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα κέντρο ελέγχου πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι έχει βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών».

«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται έλεγχοι και εκθέσεις είναι σημαντική, αλλά γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι παλαιότερα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε για την πυρκαγιά της Αττικής: «Έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατομμύριο για την πρώτη αρωγή για 2.023 αιτήσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις. Θα συνεχιστούν οι έκτακτες ενισχύσεις στους δήμους. Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν γίνει δεκτές 18 παρεμβάσεις. Θα προχωρήσουν οι πρώτες αναδασώσεις».

Μετά από παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε και «τις παρεμβάσεις που έγιναν από αυτή την κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στην Εύβοια. Προχώρησαν οι αναδασώσεις εκεί που απαιτούνται. Οι ειδικοί μάς αναδεικνύουν πού πρέπει να γίνουν, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος γίνεται με φυσικό τρόπο. Όλα τα έργα και τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, έχουν γίνει στην Εύβοια».


mitsotakis_foties_vouli4426439-003
mitsotakis_foties_vouli4426440-004



«Επτά καινούργια Canadair μέχρι το 2027»

«Ο πιο κρίσιμος πυλώνας του νέου δόγματος της Πολιτικής Προστασίας είναι η επένδυση σε δομές και ανθρώπους, που αφορούν το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σας ενημερώνω ότι έργα 1,7 δισ. έχουν δημοπρατηθεί και είναι βαριά προγράμματα, που πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα», είπε και διευκρίνισε πως «η Ελλάδα ελπίζουμε ότι το 2027 θα είναι η πρώτη που θα εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 215 και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε».

«Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα τη σχετική συμφωνία και υπήρξα επισπεύδων στην ΕΕ για να γίνει μια κρίσιμη ομάδα χωρών που θα κάνουν μαζική παραγγελία και να πείσουμε την καναδική εταιρεία να βάλει τα αεροσκάφη και πάλι σε γραμμή παραγωγής. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό», είπε.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα, που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και θα μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων που βλέπουμε να πετούν είναι πολύ μεγάλο, οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων». Και συμπλήρωσε: Θα αποκτήσουμε νέα αμφίβια αεροσκάφη και θα έχουμε εναέρια μεταφερόμενα κέντρα επιχειρήσεων και υπερσύγχρονα drones, που θα μπορούν να πετούν υπό αντίξοες συνθήκες. Το ΑΓΙΣ αφορά και άλλους τομείς. Θα χρειαστούμε νέους, σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ. Να ξέρουμε με ακρίβεια όχι μόνο πότε, αλλά και πού ακριβώς θα βρέξει».

«Να προσθέσουμε στις επενδύσεις και 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, νέα οχήματα ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικού, αλλά και ασθενοφόρα. Απαραίτητη αναβάθμιση, καθώς πολλά αυτοκίνητα συμπληρώνουν 15 χρόνια υπηρεσίας», ανέφερε.


«300 νέοι δασοκομάντος»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής. «Προχωρήσαμε σε 500 προσλήψεις δασοκομάντος το 2021, 650 το 2023 και θα έρθουν άλλοι 300 σε νέες μονάδες σε Ζάκυνθο, Χανιά και αλλού», είπε.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το δόγμα της Πυροσβεστικής περιοριζόταν παλιά να περιμένουμε σε δρόμο ή αντιπυρική ζώνη, αλλά πλέον θέλουμε παρεμβάσεις μέσα στο δάσος», ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές: «Έχουμε 9.000, 5.000 στην Πολιτική Προστασία και 4.000 στην Πυροσβεστική που είναι πιστοποιημένοι. Η κοινωνία των πολιτών έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και ελπίζω ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, ώστε να έχουμε περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις. Έχουμε περισσότερη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα».



Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα»

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαι εδώ για να πανηγυρίσω ούτε να μηδενίσω», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό με δεδομένα. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με αντιπολιτευτικές κορόνες. Αν υπάρχουν προτάσεις που θέλουν να καταθέσουν, είμαι εδώ για να τις ακούσω».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, να σχολιάσω κάτι που είδα στην ερώτηση του: Δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι ενωμένοι και μακάρι να καταλήξουμε σε κοινό τόπο και να ενισχύσουμε την προσπάθεια».

«Πριν να προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική ότι πριν από το 2019 η Πολιτική Προστασία ήταν ένα κτίριο ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε αν είχαμε έναν μεγάλο σεισμό. Σήμερα είναι αυτοτελές υπουργείο, θυμόμαστε πώς είναι το κέντρο επιχειρήσεων επί των δικών σας ημερών, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα», κατέληξε.