Επίθεση κατά του Νίκου Παππά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του και αναφερόμενος στον λόγο της απουσίας του από την αίθουσα κατά την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ηχηρό μήνυμα σε Παππά και Σαμαρά με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού - Αποχώρησε στην έναρξη της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο από το ειδικό δικαστήριο»

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Νίκου Παππά. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το ειδικό δικαστήριο ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του και αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός», τόνισε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. Μια φράση που ερμηνεύεται ως αιχμή για την πρόσφατη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Παππά.


«Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση. Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση. Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό -εντός εισαγωγικών- αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια, σημείωσε πως«όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους».



«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται»

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του επανεκλεγέντος στην ηγεσία του, Νίκου Ανδρουλάκη: «Μου δίνετε την εντύπωση ότι τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Σαν να έχετε κάνει μία στροφή 360 μοιρών και να έχετε επιστρέψει πάλι στη θέση σας. Προσπαθήσατε και πάλι να ταυτίσετε τη ΝΔ με την ακροδεξιά, κάτι, που αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετέθη στο ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την κοινοβουλευτική στάση έναντι του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ ή την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη: «Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ έφθασε στο σημείο να καταψηφίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις απλώς και μόνο γιατί έπρεπε να κάνετε αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι πως δεν εκσυγχρονίζεται» είπε για την καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ και έθεσε το δίλημμα προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη: «θα επιλέξετε ένα στείρο όχι σε όλα ή μία πραγματική προσπάθεια για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρούμε συναίνεση στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Έχουμε προτείνει στη Διάσκεψη των Προέδρων πρόσωπο, που έχει όλα τα εχέγγυα και το οποίο δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο και εδώ και τρεις μήνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, θέλω μία απάντηση».

Για τις πυρκαγιές

«Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση που καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη στη φωτιά της Αττικής, που κατέβηκε μέσα από το ρέμα.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις πολύ προσεκτικές στα ρέματα.

Στη συνέχεια, τόνισε πως τα δάση ξαναγίνονται ευτυχώς, υπό μια προϋπόθεση, να τα προστατεύσουμε, ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα ακούστηκαν περί «μη κατάσβεσης».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι προτείνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, χαρακτήρισε fake news τα περί ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι ήδη επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε δάση και δεν απαιτείται να καούν.

«Σταματήστε τα fake news που διακινείτε. Ανεμογεννήτριες γίνονται και εκτος των δασών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες.

«Φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στις φετινές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα κάποια πράγματα που ακούστηκαν ότι οι πυροσβέστες δεν έσβηναν τις φωτιές.

«Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση που καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη στη φωτιά της Αττικής, που κατέβηκε μέσα από το ρέμα.

Όπως είπε, πλέον θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις πολύ προσεκτικές στα ρέματα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.

«Τα καταφέραμε; Όχι. Κάναμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια. οι καθαρισμοί, τα drone, έγιναν στο λεκανοπέδιο. Θα συμφωνήσω ότι τα δάση του λεκανοπεδίου και τα περιαστικά δάση πρέπει να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού γιατί προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», συνέχισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι προτείνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, χαρακτήρισε fake news τα περί ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι ήδη επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε δάση και δεν απαιτείται να καούν.

«Σταματήστε με τα fake news», τόνισε σε υψηλούς τόνους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποδεικνύει όσα έχουν ήδη γίνει από την Πολιτική Προστασία. «Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», ανέφερε.


«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων»

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του πατριωτισμού, θέτοντας στο στόχαστρό του και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

«Ο πατριωτισμός δεν είναι έννοια που πρέπει να την διαφημίσουμε. Είναι στάση ζωής και φαίνεται μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις. Έχω μιλήσει για την παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι. Με την ενίσχυση των εξοπλιστικών. Έχω μιλήσει για το αν προστατεύουμε αυστηρά και δίκαια τα σύνορα μας. Και είναι πατριωτισμός να δημιουργούμε μια ισχυρή εθνική οικονομία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο. Δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα όταν μίλησα για πατριώτες της φακής οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγηθήκατε», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».

«Πυρά» εξαπέλυσε και κατά του Αλέξη Χαρίτσης, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική στο μεταναστευτικό.

«Τον ρωτώ αν η άλλη πολιτική που εισηγείται είναι η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19. Αν αυτό λέει, τότε σας λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την πολιτική ούτε πρόκειται να γυρίσουμε σε αυτή. Δεν είναι η πολιτική μας των ανοικτών συνόρων της Μόριας και της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών προσφυγόπουλων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.