Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν άφησε αναπάντητη την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από τη Βουλή, όταν ο ίδιος βρισκόταν στο βήμα, σημειώνοντας ότι δεν θα «συνδιαλλαγεί με έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο».

«Τα περί χαριεντισμών δεν απευθύνονται σε μένα» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας πως το «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προφανώς αποδέκτη τον Αντώνη Σαμαρά και την περίφημη «χειραψία».

«Έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί», είπε επίσης ο Νίκος Παππάς.

Παππάς σε Μητσοτάκη: Είναι δειλός και ενοχικός, εφαρμόζει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, να μιλάμε για το νόμο Μητσοτάκη-Παππά

Ο Νίκος Παππάς συνέχισε σε υψηλούς τόνους, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Με τη σημερινή του στάση και με την διπλή απουσία του αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δειλός ότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός γιατί εφαρμόζει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ανελλιπώς από το 2019».

«Να μιλάμε για το νόμο Μητσοτάκη-Παππά. Η σημερινή του κίνηση είναι στίγμα για την παράταξη της ΝΔ. Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά», τόνισε.

Ως προς το υπό συζήτηση ζήτημα των πυρκαγιών, ο κ. Παππάς επανέλαβε βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε κάποια στιγμή να δούμε το οργανόγραμμα για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας γιατί είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα του κακού συντονισμού έχουν τη ρίζα τους και σε αυτό το επίπεδο». Τόνισε ότι υπάρχουν στην πυροσβεστική 3.500 κενά και πως «η απαξίωση σας αποτυπώνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στους εποχικούς πυροσβέστες». Μίλησε για ελλείψεις στα δασαρχεία, ρώτησε ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση από την παραλαβή αεροσκαφών. «Σας εμπόδισε η δική σας λογική που αποτυπώνεται και σε ένα άλλο πεδίο, το πεδίο της αναδάσωσης στην Εύβοια. Κάηκαν 520.000 στρέμματα στην Εύβοια, πόσα κηρύξατε αναδασωτέα; 380.000. Προκρίνατε την αναδάσωση 9.500 χιλιάδων στρεμμάτων, για να δώσετε τελικά προς αναδάσωση 1.500 στρέμματα».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.  

«Ό,τι και να συμβεί στην Ελλάδα, με εσάς γιατρειά δεν θα βρούμε. Η Ελλάδα βίωσε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έγκλημα - δυστύχημα. Περιμέναμε τότε κάτι να κάνετε. Να αποκηρύξετε την στρατηγική σας για ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, να αξιοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχετε πράξει τα δέοντα για να υπάρξει ασφάλεια στις μετακινήσεις», είπε και συνέχισε:

«Θα λάμψει η αλήθεια κύριε Μητσοτάκη για το μπάζωμα; Ή θα αφοσιωθείτε στον ρόλο του αρχιερέα της συγκάλυψης γύρω από τα Τέμπη; Εσείς κύριε Μητσοτάκη είστε ο σχεδιαστής και υλοποιητής της συγκάλυψης. Η σιωπή σας είναι ενοχή!».

Παππάς: Με αυτούς που λέτε τώρα «παλικάρια της φακής» προχωρούσατε ώμο με ώμο στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Παππάς ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το πρωί παρέλαβε μία επιστολή από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «ο οποίος λέει και αποδεικνύει ότι στο ψηφοδέλτιο το οποίο εσείς στηρίζετε, το ψηφοδέλτιο του κ. Φουφόπουλου, υπάρχει ο κ. Γκόντζος ο οποίος είναι δεδηλωμένους υποστηρικτής της δικτατορίας». Προσέθεσε ότι αν κλείσει η σημερινή συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός «δεν έχει ανακαλέσει από το βήμα τη στήριξη του στο ψηφοδέλτιο που συμπεριλαμβάνει περήφανους χουντικούς, θα είστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία». Είπε ακόμη ότι αν επανέλθει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μην υπάρχει η χρηματοδότηση στο κόμμα των ”Σπαρτιατών”. Σχολίασε ακόμη με αποδέκτη τον πρωθυπουργό πως «με αυτούς που τώρα λέτε παλικάρια της φακής, περπατάγατε ώμο με ωμό στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζήτησε απαντήσεις «για το ποιες είναι οι εκκρεμότητες και οι εξελίξεις που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν με βάση τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, θέλουμε διευκρινίσεις για το αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι οριστική ή μερική, θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική σας και για το Κυπριακό, ποια είναι η γνώμη σας και αν ισχύει η πάγια εθνική θέση και η απόφαση του ΟΗΕ ότι εκεί έχουμε πρόβλημα κατοχής και εισβολής σε κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ, ποιου τύπου λύσεις είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε…».

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας οικονομικής, κλιματικής και δημογραφικής κρίσης, την απάντηση θα την δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε καταληκτικά.