Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα έλεγε κατά καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς ήταν λιτή και πάγια: Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, ουδέν περαιτέρω σχόλιο. Ακόμα και όταν για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ουσιαστικά εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά καλώντας βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε κατ’ ιδίαν τους επικοινωνίες να το καταψηφίσουν, το Μαξίμου είχε προτιμήσει να αφήσει το θέμα να περάσει χωρίς κάποιο σχόλιο ή αντίδραση.

Την περασμένη Πέμπτη, η γραμμή αυτή «έσπασε» για πρώτη φορά. Από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές». Συνέχισε ωστόσο ως εξής: «Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο». Στη συνέχεια, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά, η αιχμή ήταν σαφές ότι άγγιζε και τον πρώην πρωθυπουργό: «Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είχε προηγηθεί; Η κλιμάκωση της ρητορικής του κ. Σαμαρά, που για πρώτη φορά αμφισβήτησε ουσιαστικά ευθέως τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Για το μεν πρώτο, στην ομιλία του στη Λευκωσία, χρησιμοποίησε τη φράση «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον», για τα δε ελληνοτουρκικά είπε επιπρόσθετα πως «τα "ήρεμα νερά" (σ.σ. φράση που έχει χρησιμοποιήσει κατ’ εξακολούθηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης), όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

*Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Κουρτάκης για "χαριεντίσματα" Σαμαρά με Παππά: Αυτός ο λεκές θα τον συνοδεύει παρέα με την επαναστατική φράση του, ότι θα τους πήγαινε "μέχρι τέλους"



Σήκωσε το γάντι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς

Η ευθεία αυτή αμφισβήτηση του πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, που χθες έσπασε για δεύτερη φορά την παραδοσιακή «γραμμή» (που ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον) και υιοθέτησε ακόμα πιο αιχμηρό λόγο για τον κ. Σαμαρά.

Μετά την πρωτολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αποχώρησε για να μην είναι παρών στην τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ενώ στη δευτερολογία του είπε επί λέξει: «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφέστατα στην εγκάρδια συνομιλία που φάνηκε να έχουν οι κ. Παππάς και Σαμαράς στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την περασμένη εβδομάδα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53c8la6send)
Ο Αντώνης Σαμαράς σήκωσε το γάντι και έκανε διαρροή λίγες μόλις ώρες αργότερα, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…»

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53cqueqn509) και προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις», με το Μαξίμου παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να μην προβαίνει σε κανένα σχόλιο.