Ο µετασχηµατισµός του αγροδιατροφικού τοµέα και η στήριξη του κλάδου, ως πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονοµίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδιαπραγµάτευτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ).

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της πρώτης κυβερνητικής µας θητείας, τον τελευταίο ενάµιση χρόνο µε µεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούµε τον σχεδιασµό µας, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό του πρωτογενούς τοµέα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας. ∆εν στοχεύουµε απλώς στη στήριξη του αγροτικού κόσµου, θέλουµε να απαλλάξουµε τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους από τα βάρη και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ο πολυδιάστατος σχεδιασµός µας φιλοδοξεί να ανασυγκροτήσει συνολικά τον κλάδο, µέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτηµάτων της ελληνικής γης και του κλίµατος της πατρίδας µας. Οπως έχω ξαναπεί, ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχουµε µετρήσει τις δυνάµεις µας στον πρωτογενή τοµέα και έχουµε αξιολογήσει τις δυνατότητές του, που είναι οµολογουµένως πολλές. Συνεπώς, γνωρίζουµε πια πού θέλουµε να φτάσουµε τον κλάδο και, παράλληλα, φιλοδοξούµε τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν παγκόσµια εµβέλεια. Θέλουµε, όταν ένας κάτοικος του εξωτερικού βλέπει ένα προϊόν που προέρχεται από την ελληνική γη, στον νου του να έρχεται απευθείας η λέξη «ποιότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αξιοποιεί όλους τους διαθέσιµους πόρους για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τοµέα και δίνει στους παραγωγούς τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναβαθµιστεί, εν γένει, το επάγγελµα του αγρότη. Ενδεικτικό παράδειγµα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της χρήσης των θερµοκηπίων ως τρόπος καλλιέργειας, που έχει αποδειχθεί πως έχει σηµαντικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα στη νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνεται από την κλιµατική κρίση και την αυξανόµενη πίεση για παραγωγή τροφίµων υψηλής διατροφικής αξίας. Ενώ, παράλληλα, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους παραγωγούς.

Το υπουργείο µας, λοιπόν, σε συνεργασία µε τον τραπεζικό κλάδο, δροµολογεί ένα µεγάλο πρόγραµµα για την ενίσχυση των θερµοκηπιακών καλλιεργειών, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που περιλαµβάνει κοινοτικές ενισχύσεις κατά 50% από το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ, έως 35% τραπεζικό δανεισµό και τουλάχιστον 15% θα κληθεί να το καταβάλει ο ενδιαφερόµενος µέσω ιδίων κεφαλαίων. Αλλωστε, πρωταρχικός σκοπός µας είναι η περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών µε εγχώρια προϊόντα, η ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα µε ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, η δηµιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τοµέα και η συνολική αναδιάρθρωση της παραγωγής µε αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Υπό αυτό το πρίσµα, λοιπόν, εκτιµούµε ότι η θερµοκηπιακή γεωργία θα δώσει δυνατότητα αύξησης αλλά και βελτίωσης των παραγόµενων προϊόντων, αύξησης των εξαγωγών και µείωσης των εισαγωγών σε λαχανοκοµικά προϊόντα. Παράλληλα, η ανάπτυξη των θερµοκηπίων µπορεί να επιταχύνει τον µετασχηµατισµό της γεωργίας, δηµιουργώντας ένα βιώσιµο αγροτικό µοντέλο, που απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Οι θερµοκηπιακές καλλιέργειες, άλλωστε, απαιτούν λιγότερες ποσότητες νερού. Επίσης, είναι περισσότερο ανθεκτικές στα φαινόµενα που απορρέουν από την κλιµατική κρίση και δίδεται η δυ νατότητα στους παραγωγούς να αυξήσουν την παρα γωγικότητα των καλλιεργειών τους. Τέλος, απαντούν στην ανάγκη της µείωσης του κόστους παραγωγής, µέσα από τη δυνατότητα του εγκατάστασης ηλιακών πάνελ στις επιφάνειες των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων.

*Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, βουλευτής Πέλλας 


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή