avatar

Πρωινή πτήση
Τηλέμαχος Σαντοριναίος

Εκσυγχρονίζουμε το ΑΣΕΠ για ένα λειτουργικό Δημόσιο, άρθρο του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Γνώμη

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας

asep-ok
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Ήδη, κατά κοινή ομολογία, αυτό έχει αρχίσει να κερδίζεται, με σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η ψηφιοποίηση του κράτους.

Ασφαλώς πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Τρίτη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας χρόνιας παθογένειας του ελληνικού κράτους. Γιατί παθογένεια είναι να χρειάζεται κάποιος νέος δημόσιος υπάλληλος δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια για να διοριστεί και να αναλάβει υπηρεσία. Παθογένεια είναι κρίσιμοι τομείς του δημόσιου τομέα να χρειάζονται προσωπικό, αυτό να έχει εγκριθεί, να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και για γραφειοκρατικούς λόγους να καθυστερούν οι τοποθετήσεις στις συγκεκριμένες θέσεις.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τις διοικητικές διαδικασίες αλλά, στην ουσία, τον ίδιο τον πολίτη και τις υπηρεσίες που λαμβάνει. Στην καρδιά της βρίσκεται το ΑΣΕΠ, ένας θεσμός που συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και εγγυάται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα. Με το νέο νομοθέτημα το εκσυγχρονίζουμε, του δίνουμε τα εργαλεία για να λειτουργεί πιο ευέλικτα και να προχωρά πιο γρήγορα τις διαδικασίες.

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι διπλή. Από τη μία, επιταχύνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο Δημόσιο και βελτιώνουμε τη λειτουργία του. Από την άλλη, συνεχίζουμε να εγγυόμαστε ότι η διαδικασία είναι αδιάβλητη, αξιοκρατική και απολύτως διαφανής. Συνδυάζουμε έτσι την αποτελεσματικότητα με τη διαφάνεια.

Η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η εισαγωγή συστήματος κινήτρων στο προσωπικό δεν είναι μόνο αναγκαίες αλλά και αναπόφευκτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και με αυτή την πρωτοβουλία συμβάλλει σε αυτό, σταθερά δίπλα στον πολίτη και απέναντι σ τα προβλήματά του.


*Ο κ. Λαζαρίδης είναι βουλευτής ΠΕ Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

**Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»