Απόφαση-σταθµό, την πρώτη στα δικαστικά χρονικά της χώρας, σε εφαρµογή και της πρόσφατης διάταξης που ψηφίστηκε από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, έλαβε η Οικονοµική Εισαγγελία. Συγκεκριµένα, αποφασίστηκε, µετά τα σχετικά αιτήµατα πολιτικών προσώπων τα ονόµατα των οποίων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της φαρµακοβιοµηχανίας Novartis από τους προστατευόµενους µάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιµο Σαράφη», να τους βγάλει τις «κουκούλες».

Η Οικονοµική Εισαγγελία πήρε την απόφαση να ανακαλέσει τα µέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί για αυτά τα πρόσωπα καθώς και την πράξη χαρακτηρισµού τους ως µαρτύρων δηµοσίου συµφέροντος. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιµος Σαράφης», όπως ήταν οι ονοµασίες τους, αποκτούν πλέον ονοµατεπώνυµο και δεν προστατεύονται ποινικά έναντι των πολιτικών προσώπων που «κρεµάστηκαν στα µανταλάκια» εξαιτίας των καταθέσεών τους. Βάσει του εγγράφου, που υπογράφεται από την επίκουρο εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγµατικά στοιχεία των περίφηµων µαρτύρων, µε τις κωδικές ονοµασίες «Μάξιµος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», είναι Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

*Διαβάστε ακόμα: Σκευωρία Novartis: Πώς η κυβέρνηση έβγαλε τις κουκούλες από Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη - Οι αντιδράσεις Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d549uyctf14p)



Σκάνδαλο Novartis: Τι έκρινε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτό που µέτρησε προκειµένου να αφαιρέσει η Οικονοµική Εισαγγελία τις «κουκούλες» ήταν το γεγονός ότι κρίθηκε πως όσα είχαν καταγγείλει δεν ήταν ουσιώδη µε τη νοµική έννοια του όρου. Άλλωστε, ουδείς εκ των πολιτικών προσώπων οδηγήθηκε σε δίκη, καθώς όλες οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν και οι πολιτικοί απηλλάγησαν. Η υπόθεση εκτός των ποινικών διαστάσεων έχει πλέον και πολιτικό υπόβαθρο, καθώς η υπόθεση της Novartis ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή της χώρας επί σχεδόν τρία χρόνια. Οι προστατευόµενοι µάρτυρες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εµπλοκή των πολιτικών προσώπων, µε τις καταθέσεις τους να µην επιβεβαιώνονται από τα υπόλοιπα στοιχεία.

Πλέον, τα πολιτικά πρόσωπα που ταλαιπωρήθηκαν, ανάµεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν το δικαίωµα να καταθέσουν αγωγές και µηνύσεις και να πάρουν απάντηση στο κρίσιµο ερώτηµα γιατί στοχοποιήθηκαν από τους προστατευόµενους µάρτυρες.



Πώς άνοιξε ο δρόμος για τα αιτήµατα των πολιτικών προσώπων 

Ο δρόµος για τα αιτήµατα των πολιτικών προσώπων και τελικά την αποκάλυψη της ταυτότητας των κουκουλοφόρων µαρτύρων άνοιξε µε τον νόµο 5090/2024, µε τον οποίο έγιναν σαρωτικές αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Συγκεκριµένα, τροποποιήθηκε το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας και µε την παράγραφο 7 προβλέφθηκε πως «η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των µέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρµόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί µε διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».