Σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς και τα σκληρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανοσία των ζώων για 7 χρόνια μετά τον εμβολιασμό γεννά υποψίες μήπως η νόσηση προέρχεται από το εμβόλιο».


Κώστας Τσιάρας για ευλογιά αιγοπροβάτων: Απαραίτητα τα σκληρά μέτρα 

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (25/10) στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Τσιάρας συνέχισε λέγοντας ότι: «η νόσηση και η επέκταση της μπορεί να έχει γίνει πριν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουμε από το τέλος Αυγούστου», τονίζοντας πως τα σκληρά μέτρα για τους κτηνοτρόφους είναι απαραίτητα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ευρωπαϊκη οδηγία, ότι αν υπάρξει έστω ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Αυτό φάνηκε αποτελεσματικό στην πανώλη», σημειώνοντας ότι έχει τριπλασιαστεί το ύψος της αποχημίωσης για κάθε ζώο.

Όπως είπε: «πριν την κακοκαιρία Ντάνιελ, η αποζημίωση ήταν 85 ευρώ για τα ζώα ράτσας, μετά τον Ντάνιελ έγινε 150 ευρώ ανά ζώο και πλέον είναι 250 ευρώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια Πολιτεία που να αποζημιώνει την απώλεια και να υπάρχει χρηματοδότηση για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου».

Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να ακολουθήσουμε πιστά τα μέτρα της πολιτείας και χρειάζεται και η ατομική ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομόμευση κάθε στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη από όλους και να μην κινδυνολογούμε, με σοβαρό τρόπο όπως κάναμε με την πανώλη, θα κάνουμε και με την ευλογιά αυτό που πρέπει».


Θα υπάρξουν ανατιμήσεις και ελλείψεις στην αγορά;

Ερωτηθείς για τον φόβο ανατιμήσεων και ελλείψεων στην αγορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «Με την πανώλη έχουν θανατωθεί περισσότερα ζώα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο της πανώλης δεν παρατηρήθηκε καμία έλλειψη στην αγορά ούτε υπήρξε κάποια ανατιίμηση».

Κλείνοντας ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι: «παίρνουμε αυστηρά μέτρα για να διατηρήσουμε το ζωικό κεφάλαιο και των προϊόντων μας, που φέρνουν προστιθέμενη αξία και στους παραγωγούς και στην εθνική οικονομία».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d54njdownii9)