Πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματά τους και πλέον χωρίς κουκούλες θα έρθουν πλέον οι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με το καθεστώς προστασίας τους να αίρεται μετά από μια απόφαση-σταθμό της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Μετά την γνωστοποίηση της ταυτότητάς τους, πλέον υπάρχει η δυνατότητα τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας να κινηθούν νομικά απέναντί τους, με την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη» να αποκτούν πλέον ονοματεπώνυμο (πρόκειται για τη Μαρία Μαραγγέλη και τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη) και να μην προστατεύονται ποινικά έναντι εκείνων που «κρεµάστηκαν στα µανταλάκια» εξαιτίας των καταθέσεών τους.

*Διαβάστε ακόμα: Σκευωρία Novartis: Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης οι δύο "κουκουλοφόροι" με τα ψευδώνυμα "Κελέση" και "Σαράφης"

Κατά συνέπεια, τα πολιτικά πρόσωπα που ταλαιπωρήθηκαν, ανάµεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν το δικαίωµα να καταθέσουν αγωγές και µηνύσεις και να πάρουν απάντηση στο κρίσιµο ερώτηµα γιατί στοχοποιήθηκαν από τους προστατευόµενους µάρτυρες.


Novartis - Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Εάν πουν οι άλλοτε προστατευόμενοι μάρτυρες ότι μας έβαλε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, είναι θέμα απόπειρας κατάλυσης δημοκρατικού πολιτεύματος

Για την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελέως να αρθεί το καθεστώς προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Όπως είπε, θα κινηθεί νομικά εναντίον τους, υποβάλοντας μηνύσεις και αγωγές. Σημείωσε συγκεκριμένα: «Θα πάρω πολλά λεφτά, με βεβαιώνουν οι δικηγόροι μου. Αν βγουν δημόσια και πουν ποιοι τους έβαλαν, θα πάρω πίσω την αγωγή. Δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά. Θέλω να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί», είπε, αναφερόμενος στους άλλοτε προστατευόμενους μάρτυρες.

«Εάν πουν ότι μας έβαλε ο τάδε υπουργός, είναι θέμα απόπειρας κατάλυσης δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς μας χρησιμοποιήσουν, γιατί ήθελαν να κερδίσουν τις εκλογές», τόνισε και συνέχισε:

«Ο Δεσταμπασίδης θα χάσει πολλά λεφτά. Αυτά που πήρε από Αμερική θα τα δώσει στις αγωγές».


Πικραμμένος για Novartis: Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση - Δεν θα κάνω καμία ποινική δίωξη, να μάθουμε τους υποκινητές

Για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis και την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ανέφερε ότι μετά από τα γεγονότα αυτά, αισθάνεται ανακούφιση για δυο λόγους. «Πρώτον, γιατί έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υποκινητές της υπόθεσης. Μέχρι χθες οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, άλλοι όμως σχεδίασαν και υποκίνησαν τα πράγματα. Δεύτερον, το αίτημα μπορεί να απορριφθεί, ωστόσο υπήρχαν στοιχεία ότι οι μάρτυρες είχαν λάβει χρήματα από το αμερικανικό Δημόσιο. Περιμένω λοιπόν τις περαιτέρω εξελίξεις».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να προβεί σε ποινικές διώξεις, ο κ. Πικραμμένος αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι ως πρώην δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι το πιο αποτελεσματικό, υπογραμμίζοντας ότι:

«Αυτό που με νοιάζει εμένα είναι οι μάρτυρες να νιώσουν ηθική, πολιτική και κάθε είδους πίεση να μιλήσουν για την πραγματική ιστορία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καθόρισε την πολιτική της τελευταίας χρονικής περιόδου

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι με την απόφαση της Εισαγγελέως δεν υπονομεύεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς «ήταν ψευδομάρτυρες και όχι αληθινοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, επομένως δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια ίντριγκα και δολοπλοκία», προσθέτοντας πως πρέπει να διατηρηθεί ο θεσμός, ο οποίος αποτέλεσε και ευρωπαϊκή οδηγία.

Λοβέρδος: Η ενθάρρυνση της σκευωρίας είχε κυβερνητικές άκρες, δεν υπάρχει αμφιβολία

Υποκίνηση από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βλέπει σε σχέση με τις καταθέσεις των μαρτύρων ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Αυτό που είχαμε ζητήσει οι 4 από τους 10 κατηγορούμενους, δηλαδή εγώ και οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν να βγουν οι κουκούλες, να μάθουμε ποιοι είναι, καθώς δεν υπήρχε πια κανένας λόγος να θεωρούνται μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε πως «ό,τι κι αν αυτοί είπαν, αποδείχθηκε ανυπόστατο και όπως αποκαλύφθηκε στη Βουλή, πρέπει να έπεσαν και κάποια πολλά εκατομμύρια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση Μανιαδάκη, ο οποίος επέλεξε να «ξεκουκουλωθεί μόνος του», βλέποντας ότι δεν πάει άλλο και μην υποκύπτοντας σε εκβιασμούς να πει για τον ίδιο, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά.

«Όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις στην Αμερική, αποζημιώνονται από το κράτος. Από εκεί και πέρα, η Εισαγγελία χθες βασίστηκε στη διάταξη Φλωρίδη που προβλέπει ότι αν όσοι προστατεύονται ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποδειχθεί ότι δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση, τότε μπορεί να αρθεί αυτή η προστασία», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια σκευωρία που άντεξα με κόπο, θυσίες και πόνο μέχρι τέλους», ενώ προσέθεσε ότι «το ζητούμενο είναι τώρα να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι για το ποιους τους έβαλε να πουν τέτοια τερατώδη ψέματα».

«Ο ένας από τους δυο είχε έρθει να μιλήσει στη Βουλή και μάλιστα είχε δώσει και όρκο ότι δεν με γνώριζε προσωπικά. Ξέρετε, ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων είναι πολύ σημαντικός, ο τρόπος χρήσης του στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά σκευωρία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον βγαίνουν οι προηγούμενες κατατεθείσες μηνύσεις στο φως, καθώς πλέον επικαιροποιούνται και δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής.

«Αυτά τα ένδικα μέσα είναι απαραίτητα για μας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να το ξαναπεράσει η Ελλάδα αυτό», σημείωσε. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υπόθεση υποκινήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η διαδικασία ενθαρρύνθηκε από τότε κυβερνητικές άκρες; Ακόμη και ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής παραδέχτηκε μετά ότι έπρεπε να υπήρχε διαφορετική διαχείριση», κατέληξε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d54ouaojcsbl)

Σαμαράς για υπόθεση Novartis: Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές της αθλιότητας, έρχεται η ώρα της αλήθειας

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην υπόθεση εξέφρασε μέσω δήλωσής του και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως «ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη και επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας.

Όπως είπε:

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοβαρτις. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη.

Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!».

Παππάς: Πολιτική μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

«Μια πολιτική μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων» βλέπει από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κοινοβολευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την δικαστική απόφαση για άρση της προστασίας των μαρτύρων, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με αυτά που κατέθεσαν στην Αμερική. Πρόκεται για τάση εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρξει προστασία στους μάρτυρες. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».

Ως προς την διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να πάει στην Δικαιοσύνη απευθείας η υπόθεση. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στην Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, γιατί έτσι θα υπήρχαν και περισσότεροι μάρτυρες».

Σκάνδαλο Novartis: Τι έκρινε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να «βγουν» οι «κουκούλες» - Πώς άνοιξε ο δρόμος για την απόφαση-σταθμό

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτό που µέτρησε προκειµένου να αφαιρέσει η Οικονοµική Εισαγγελία τις «κουκούλες» ήταν το γεγονός ότι κρίθηκε πως όσα είχαν καταγγείλει δεν ήταν ουσιώδη µε τη νοµική έννοια του όρου. Άλλωστε, ουδείς εκ των πολιτικών προσώπων οδηγήθηκε σε δίκη, καθώς όλες οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν και οι πολιτικοί απηλλάγησαν. Η υπόθεση εκτός των ποινικών διαστάσεων έχει πλέον και πολιτικό υπόβαθρο, καθώς η υπόθεση της Novartis ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή της χώρας επί σχεδόν τρία χρόνια. Οι προστατευόµενοι µάρτυρες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εµπλοκή των πολιτικών προσώπων, µε τις καταθέσεις τους να µην επιβεβαιώνονται από τα υπόλοιπα στοιχεία.

Σημειώνεται, δε, πως ο δρόµος για τα αιτήµατα των πολιτικών προσώπων και τελικά την αποκάλυψη της ταυτότητας των κουκουλοφόρων µαρτύρων άνοιξε µε τον νόµο 5090/2024, µε τον οποίο έγιναν σαρωτικές αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Συγκεκριµένα, τροποποιήθηκε το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας και µε την παράγραφο 7 προβλέφθηκε πως «η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των µέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρµόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί µε διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».