Παπαγεωργίου για Novartis: Δεν μπορεί να αλλάζει η νομοθεσία για μία συγκεκριμένη υπόθεση
Πως σχολίασε την υποψηφιότητα Κασσελάκη
Για τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες μίλησε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν μπορεί να αλλάζει η νομοθεσία για μία συγκεκριμένη υπόθεση
Για τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες μίλησε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Είπαμε το εξής: ότι μία νόμιμη απόφαση που πάρθηκε τότε για τους προστατευόμενους μάρτυρες με το συγκεκριμένο δίκαιο, με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που υπήρχαν, που ήταν καθόλα νόμιμη. Τώρα έρχεται η Εισαγγελία και παίρνει μία τελείως διαφορετική απόφαση. Πώς όμως; Με μία νομοθεσία η οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες».
Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το αντικείμενο ακριβώς που στόχευσε και το σχόλιό μας: ότι εάν αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να αλλάζει για μία συγκεκριμένη υπόθεση».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι μία επιτροπή η οποία εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα», ενώ όπως είπε, η συγκεκριμένη απόφαση για τη δυνατότητα το συνέδριο να ανατρέψει την απόφαση της ΚΕ, «δεν είναι ένα πειθαρχικό ζήτημα».
«Από 'κει και πέρα, επειδή είναι ένα όργανο το οποίο έχει εκλεγεί -είναι ένα όργανο το οποίο δεν διορίζεται από την ηγεσία, εκλέγεται απευθείας-, στο προηγούμενο συνέδριο εκλέχτηκαν τα 15 μέλη της. Προσπαθώ να κρατήσω απλώς και τον σεβασμό και την απόσταση από τη συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε.
Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είπε πως ναι μεν «έχει προχωρήσει σε προηγούμενο χρόνο στην κατάθεση των εγγράφων του, άρα ως προς αυτό δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα αυτή τη στιγμή ως συζήτηση», ωστόσο, «στον ενδιάμεσο χρόνο, έχει προκύψει μία απόφαση οργάνου καθοδηγητικού και αποφασιστικού για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η οποία λέει ότι έχουμε τις εξής παρατηρήσεις δυνάμει των οποίων θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και να περάσει στο επόμενο στάδιο».
«Εάν πάμε όμως στο τρίτο κομμάτι, το οποίο επικαλείται και ως μία μελλοντική επίλυση του ζητήματος ή δυνατότητα επίλυσης ο κύριος Κασσελάκης, φτάνουμε στο συγκεκριμένο συνέδριο», συμπλήρωσε.
«Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν εμποδίζονται από άλλες διαφοροποιήσεις μέσα σε ένα κόμμα. Προχωράνε κανονικά και σεβόμαστε αυτά τα οποία ορίζει το καταστατικό αλλά και αυτά τα οποία ορίζουν τα επιμέρους όργανα», συνέχισε ο Π. Παπαγεωργίου, ενώ τόνισε πως «η πλευρά Κασσελάκη έχει δίκιο με το να ασκεί τα δικαιώματά της και ως πλευρά και ως μέλος, αλλά θα πρέπει να επωμιστεί και την απόφαση της πλειοψηφίας, όποια και αν είναι αυτή».
Για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει «μία τέτοια αναταραχή εσωτερική, η οποία δικαιολογεί την αποστασιοποίηση ψηφοφόρων και τη μείωση της συσπείρωσης, γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι μείωση συσπείρωσης μέσα στο τελευταίο διάστημα κοντά στο 30%».
«Αλλά έχουμε τον λόγο ο οποίος είναι απτός. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ξαναπέσει το επίκεντρο της συζήτησης επάνω σε αυτό το οποίο έχει ένα κόμμα ως αυτοσκοπό: στο να προβάλλει λύσεις, στο να καυτηριάζει κυβερνητικές πολιτικές όταν είναι στην αντιπολίτευση και να κάνει τον κοινοβουλευτικό και πολιτικό του έλεγχο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παυσανίας Παπαγεωργίου για Novartis: Δεν μπορεί να αλλάζει η νομοθεσία για μία υπόθεση
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Real FM συνέχισε λέγοντας: «Είπαμε το εξής: ότι μία νόμιμη απόφαση που πάρθηκε τότε για τους προστατευόμενους μάρτυρες με το συγκεκριμένο δίκαιο, με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που υπήρχαν, που ήταν καθόλα νόμιμη. Τώρα έρχεται η Εισαγγελία και παίρνει μία τελείως διαφορετική απόφαση. Πώς όμως; Με μία νομοθεσία η οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες».Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το αντικείμενο ακριβώς που στόχευσε και το σχόλιό μας: ότι εάν αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να αλλάζει για μία συγκεκριμένη υπόθεση».
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα»
Όσον αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι μία επιτροπή η οποία εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα», ενώ όπως είπε, η συγκεκριμένη απόφαση για τη δυνατότητα το συνέδριο να ανατρέψει την απόφαση της ΚΕ, «δεν είναι ένα πειθαρχικό ζήτημα».«Από 'κει και πέρα, επειδή είναι ένα όργανο το οποίο έχει εκλεγεί -είναι ένα όργανο το οποίο δεν διορίζεται από την ηγεσία, εκλέγεται απευθείας-, στο προηγούμενο συνέδριο εκλέχτηκαν τα 15 μέλη της. Προσπαθώ να κρατήσω απλώς και τον σεβασμό και την απόσταση από τη συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε.
Τι είπε σχετικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη
Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είπε πως ναι μεν «έχει προχωρήσει σε προηγούμενο χρόνο στην κατάθεση των εγγράφων του, άρα ως προς αυτό δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα αυτή τη στιγμή ως συζήτηση», ωστόσο, «στον ενδιάμεσο χρόνο, έχει προκύψει μία απόφαση οργάνου καθοδηγητικού και αποφασιστικού για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η οποία λέει ότι έχουμε τις εξής παρατηρήσεις δυνάμει των οποίων θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και να περάσει στο επόμενο στάδιο». «Εάν πάμε όμως στο τρίτο κομμάτι, το οποίο επικαλείται και ως μία μελλοντική επίλυση του ζητήματος ή δυνατότητα επίλυσης ο κύριος Κασσελάκης, φτάνουμε στο συγκεκριμένο συνέδριο», συμπλήρωσε.
«Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν εμποδίζονται από άλλες διαφοροποιήσεις μέσα σε ένα κόμμα. Προχωράνε κανονικά και σεβόμαστε αυτά τα οποία ορίζει το καταστατικό αλλά και αυτά τα οποία ορίζουν τα επιμέρους όργανα», συνέχισε ο Π. Παπαγεωργίου, ενώ τόνισε πως «η πλευρά Κασσελάκη έχει δίκιο με το να ασκεί τα δικαιώματά της και ως πλευρά και ως μέλος, αλλά θα πρέπει να επωμιστεί και την απόφαση της πλειοψηφίας, όποια και αν είναι αυτή».
Για τις δημοσκοπήσεις
Για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει «μία τέτοια αναταραχή εσωτερική, η οποία δικαιολογεί την αποστασιοποίηση ψηφοφόρων και τη μείωση της συσπείρωσης, γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι μείωση συσπείρωσης μέσα στο τελευταίο διάστημα κοντά στο 30%».«Αλλά έχουμε τον λόγο ο οποίος είναι απτός. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ξαναπέσει το επίκεντρο της συζήτησης επάνω σε αυτό το οποίο έχει ένα κόμμα ως αυτοσκοπό: στο να προβάλλει λύσεις, στο να καυτηριάζει κυβερνητικές πολιτικές όταν είναι στην αντιπολίτευση και να κάνει τον κοινοβουλευτικό και πολιτικό του έλεγχο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ