Ισχυρές σεισμικές δονήσεις στον πολιτικό χώρο, ειδικότερα, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνησης Τσίπρα, «δρομολογούν», κατά τα φαινόμενα, οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων σχετικά με την όλη ιστορία της Novartis, μετά την αποκάλυψη των προσώπων των προστατευόμενων μαρτύρων. Κι αυτό, καθώς τα δύο πρόσωπα-πρωταγωνιστές ενός φερόμενου σκανδάλου, που πλέον, όμως, λαμβάνει διαστάσεις μεγάλης πολιτικής σκευωρίας, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

*Διαβάστε ακόμα: Σκευωρία Novartis: Πώς θα κινηθούν τα θύματα των μαρτύρων μετά την αφαίρεση της κουκούλας - Οι αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης-σταθμού


Η υπόθεση Novartis, οι δονήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Μαζί με… ονόματα και διευθύνσεις κι ενώ οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν πρόκειται, οι περισσότεροι, να κινηθούν νομικά αναζητώντας τους ηθικούς αυτουργούς. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παίρνει πια αποστάσεις από την υπόθεση Novartis έχοντας κάνει (μερικώς) την αυτοκριτική του, δεν παραγνωρίζεται, όμως, το γεγονός πως τα πάντα ξεκίνησαν το 2017 και κορυφώθηκαν το 2018. Επί διακυβέρνησης, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάρτιο, στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» που διοργάνωσε η «Καθημερινή», είχε παραδεχθεί ότι είχαν γίνει ατυχείς χειρισμοί στην επίμαχη υπόθεση. «Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες», ανέφερε σε εκείνη την εμφάνισή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και, βεβαίως, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη σε αυτή τη συγκυρία η σχετική φημολογία που διακινήθηκε προ ημερών και ήθελε τον κ. Τσίπρα να τηλεφωνεί στον Βαγγέλη Βενιζέλο απολογούμενος σχετικά με τα της Novartis. Η πληροφορία διαψεύστηκε από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο, στην πολιτική και τη δημοσιογραφική… πιάτσα συζητείται ακόμη εντόνως.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι πρότινος προστατευόμενοι μάρτυρες θα έχουν πολλά να πουν, αν φυσικά εμπλέκονται ευθέως τα πρόσωπα της τότε κυβέρνησης. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως το συριζαϊκό Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και με προβεβλημένα στελέχη να εξαπολύουν μύδρους κατά των πολιτικών προσώπων που φέρεται να έχουν χρηματιστεί. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως μέρη της δικογραφίας, που σχηματίστηκε το 2018, όπως και η έκθεση του FBI είχαν διαρρεύσει σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ και είχαν δημοσιευτεί κάτω από… πηχυαίους τίτλους.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5529kaq49jt)


Τι θα κάνουν Σαμαράς, Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Πικραμμένος

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δικογραφία βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων (ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν ο τρίτος ο οποίος αποκάλυψε τα στοιχεία της ταυτότητάς του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής) και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015. Συγκεκριμένα, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία ήταν η δωροληψία, η παθητική δωροδοκία και η απιστία. Πλέον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να πέσει άπλετο φως στις πολλές σκιές αυτής της ιστορίας, κι αν η συνέχεια αποκτήσει και πολιτικό ενδιαφέρον µένει να το δούµε.

Ήδη, την πρόθεσή του να προχωρήσει στις προβλεπόµενες νοµικές ενέργειες προκειµένου να αποκαλυφθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από τους προστατευόµενους µάρτυρες και για ποιους σκοπούς έβαλαν µπροστά αυτά τα «ανθρωπάκια», όπως τα αποκάλεσε, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχω την πεποίθηση, η πεποίθηση δεν είναι αποδεδειγµένη δικαστική διαδικασία, ότι έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι έγινε από το κόµµα του ΣΥΡΙΖΑ, από την ηγεσία του. ∆εν ξέρω αν φτάνει στον Αλέξη Τσίπρα, δεν µπορώ να το αποκλείσω, αυτό είναι κάτι που θα διερευνηθεί. Εάν εµπλέκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, θα λογοδοτήσει και ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο κ. Γεωργιάδης (Action 24).

Ο Παναγιώτης Πικραµµένος, από την πλευρά του, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κινηθεί δικαστικά, επισηµαίνοντας ότι ως πρώην δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι το πιο αποτελεσµατικό. «Αυτό που µε νοιάζει εµένα είναι οι µάρτυρες να νιώσουν ηθική, πολιτική και κάθε είδους πίεση να µιλήσουν για την πραγµατική ιστορία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καθόρισε την πολιτική της τελευταίας χρονικής περιόδου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι οι δύο συγκεκριµένοι µάρτυρες θα πουν ποιοι τους βάλανε. Και όπως καταδικάστηκε ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, διότι έχει καταδικαστεί, για παρεµβάσεις στην Ελένη Ράικου, θα ξανανοίξει ενδεχοµένως για πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ το κεφάλαιο της Ελένης Τουλουπάκη», σηµείωσε ο Θανάσης Πλεύρης.