Συγκρατημένη ικανοποίηση για το τεράστιο δημοσκοπικό άλμα κοντά στο 20% επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι αν αυτή η επιτυχία δεν συνδυαστεί γρήγορα με τις ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες θα «ξεφουσκώσει». Το έργο άλλωστε το έχουν ξαναδεί και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ανδρουλάκη.



ΠΑΣΟΚ: Αισιοδοξία για το 19,8%, αλλά και μνήμες από τις εποχές του 2011

Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του ως προέδρου το 2021, μετά τα μονοψήφια (απογοητευτικά) ποσοστά που συγκέντρωνε το ΠΑΣΟΚ, εμφάνισε σημάδια σημαντικής ανόδου, τα οποία όμως σταδιακά εξασθένησαν και δεν αποτυπώθηκαν ποτέ στην κάλπη. Το 19,8% στην εκτίμηση ψήφου, που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ναι μεν εμπνέει μια αισιοδοξία, παράλληλα όμως φέρνει μνήμες από τις εποχές του 2011, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, όπου συνάντησε την εκλογική κατάρρευση.

Αντί λοιπόν να ανοίγουν σαμπάνιες, στη Χαριλάου Τρικούπη καταλαμβάνονται από ένα δημιουργικό άγχος και αξιοποιούν τα ευρήματα των γκάλοπ ως «καύσιμο» για πιο «υψηλές ταχύτητες» στην πολιτική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να αποκωδικοποιήσουν όλα τα δεδομένα αυτής της νέας συνθήκης, που καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και τα στελέχη της πρώτης γραμμής προκειμένου να μη χαθεί το momentum και οι ευκαιρίες που «ξεκλειδώνονται».


Μεγάλη επίθεση εξωστρέφειας του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοφόρους του ευρύτερου Κέντρου

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι δεν φτάνει αυτή η ευνοϊκή συγκυρία για να κατοχυρωθούν πριν από τις εθνικές εκλογές ως «έτερος πόλος» της Νέας Δημοκρατίας, για αυτό και προχωρούν σε μεγάλη επίθεση εξωστρέφειας, στοχεύοντας σε όλους τους ψηφοφόρους του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Η φιλοδοξία της Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει αυτή την εκλογική δεξαμενή φάνηκε άλλωστε και στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ο δρόμος όμως προς την πολιτική κεφαλαιοποίηση κεντρώων ψηφοφόρων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να μην είναι και τόσο εύκολος, διακυβεύοντας το αρραγές του κόμματος. Μια πρώτη ένδειξη ήταν οι διαρροές του Χάρη Δούκα για τη σύνθεση του Πολιτικού Κέντρου, με τον δήμαρχο Αθηναίων να επιχειρεί να τραβήξει μαζί του τους Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη. Η πρώτη προσπάθεια σύνθεσης εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατέπεσε γρήγορα, καθώς οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου δεν «τσίμπησαν» και, επικεντρώνοντας στα καθήκοντα της επόμενης ημέρας, έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι» του κ. Δούκα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν αντιμετωπίζουν τον δήμαρχο Αθηναίων ως σοβαρή απειλή (σε κανένα επίπεδο) και, όπως όλα δείχνουν, είναι έτοιμοι να υποβαθμίσουν κάθε ανάλογη προσπάθειά του. Από τη στιγμή μάλιστα που έχει συμφωνηθεί ότι η όλη δραστηριότητα του κόμματος θα κινείται στο τρίπτυχο «σοβαρότητα - προγραμματική επάρκεια - κινητικότητα», δεν γίνεται να σπαταληθούν δυνάμεις για τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Δούκα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή