Σε νέα διάσταση τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πλαίσιο της αλλαγής της στρατηγικής του έναντι του Αντώνη Σαµαρά, µε την απόφασή του να σηκώνει το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό όταν εκείνος αγγίζει «ευαίσθητες χορδές» της κυβερνητικής πολιτικής, µε αποκορύφωµα βεβαίως την αµφισβήτηση των προθέσεων της ελληνικής διπλωµατίας για άνευ όρων προάσπιση του εθνικού συµφέροντος σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Με αφορµή την παρουσία του Νίκου Παππά στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης για την αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ρελάνς από τα... δεξιά στον Μεσσήνιο, η οποία εκ των πραγµάτων αποδείχθηκε επιτυχής.

Την ώρα δηλαδή που η εικόνα των χαιρετισµών και της εγκάρδιας συνοµιλίας του Αντώνη Σαµαρά µε τον Νίκο Παππά συνεχίζει να απασχολεί το «γαλάζιο» στρατόπεδο σε όλα τα επίπεδα, εκείνος, τηρώντας το... µέχρι τέλους που λησµόνησε ο προκάτοχός του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόµµατος, αποχώρησε τη στιγµή της οµιλίας του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας ως θεσµικό και πολιτικό του αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τη σηµειολογική αυτή πρωτοβουλία ακολούθησε λίγες µόλις ώρες αργότερα η είδηση για την αποκάλυψη δύο εκ των προστατευόµενων µαρτύρων της Novartis, ένα αίτηµα που ήταν στην προµετωπίδα της τακτικής του πρώην πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο σχετικό κάδρο σε ό,τι αφορά το κοµµάτι της ηθικής τους δικαίωσης.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαχώρισε Καραµανλή από Σαµαρά

Πλέον και µετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κύκλοι του Αντώνη Σαµαρά, απαντώντας στα όσα δήλωσε από το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός περί πατριωτισµού, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόµενα επεισόδια του πρωτόγνωρου αυτού σίριαλ για την ιστορία της Ν.∆. Βλέπετε, ακόµα και κατά την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας των εσωκοµµατικών φατριών της κυβερνώσας παράταξης, ουδέποτε η αντιπαράθεση µεταξύ πρώην και νυν προέδρου, νυν και πρώην πρωθυπουργού είχε λάβει τέτοιου είδους διαστάσεις. Στο Μαξίµου θεωρούν πως η επιχειρηµατολογία του Μεσσήνιου περί δήθεν µυστικής διπλωµατίας έχει ακυρωθεί από τα ίδια τα πεπραγµένα της διακυβέρνησης 2012-2014, όταν οι επαφές µε την Αγκυρα συνεχίζονταν κανονικά και, παρά τις διαχρονικές προκλήσεις της Τουρκίας, δεν υπήρξε κάποια ανάµνηση ισχυρής αντίδρασης από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγµή, φαίνεται πως αφενός οι βουλευτές της λεγόµενης «καραµανλικής» πτέρυγας και αφετέρου οι ίδιοι οι συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού κρατούν αποστάσεις από την κλιµάκωση της ρητορικής του, γεγονός που ενισχύεται συµβολικά και επικοινωνιακά και από τις δηλώσεις στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, που, ως γνωστόν, συνοµιλούν µε τη λαϊκή ∆εξιά και προσχώρησαν στη Ν.∆. επί Αντώνη Σαµαρά. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, διαχωρίζοντας τον Κώστα Καραµανλή από τον Αντώνη Σαµαρά, υπερασπίστηκε τον πρώτο και τη διακυβέρνησή του, έναντι των ευθυνών που του απέδωσε για τη χρεοκοπία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας και τις στρατηγικές προθέσεις του για το εσωκοµµατικό τοπίο.

Εξάλλου, κατά κοινή οµολογία το κλίµα στην ενηµέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος που συµµετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αµυνας του Κοινοβουλίου από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για όλα τα ανοικτά διπλωµατικά ζητήµατα ήταν εξαιρετικό, χωρίς κορώνες και παρατράγουδα. Ως εκ τούτου, στο πρωθυπουργικό στρατηγείο υπάρχει η εκτίµηση ότι, ακόµα κι αν το πράγµα µε το θυµικό του Αντώνη Σαµαρά φθάσει στα άκρα, επ’ ουδενί θα έχει κάποιον αντίκτυπο στο κοµµάτι της γενικότερης συµπεριφοράς ορισµένων βουλευτών που συνοµιλούν µαζί του, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της ρητορικής που έχει ήδη αναπτυχθεί. Πολλώ δε µάλλον από την ώρα που µε µαθηµατική ακρίβεια δεν θα υπάρξει αντίστοιχο πάτηµα για κορυφαία και αξιακά θέµατα, όπως η εξωτερική πολιτική.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά