«Η Ιστορία θα γράψει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ηµερών. Το ΠΑΣΟΚ, το 2009, ψήφισε Προϋπολογισµό που προέβλεπε αύξηση δαπανών, γιατί λεφτά υπήρχαν, όπως έλεγε τότε ο πρωθυπουργός - και λίγους µήνες αργότερα χρεοκοπήσαµε».

Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήµα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιπυρική προστασία στα µέσα της εβδοµάδας, ερµηνεύθηκε από τους γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία ως ένα προµήνυµα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό της Ν.∆. το επόµενο διάστηµα, µε φόντο τη στάση των Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, αλλά και των βουλευτών που µιλούν µαζί τους.

*
Διαβάστε ακόμαΚυριάκος Μητσοτάκης: Ρελάνς από τα Δεξιά - Η σκληρή στάση απέναντι σε Σαμαρά, οι εξελίξεις με τη Novartis και η διαφορετική αντιμετώπιση προς Καραμανλή



Κυριάκος Μητσοτάκη: Η διαφορά στάσης απέναντι στις πολιτικές Καραμανλή και Σαμαρά

Βλέπετε, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση Καραµανλή απέναντι στη ρητορική Ανδρουλάκη περί αποκλειστικής ευθύνης της περιόδου 2004-2009 για τη χρεοκοπία της χώρας και την είσοδό της στα Μνηµόνια, ενώ στην ίδια ακριβώς διαδικασία άφησε σαφείς αιχµές για τον Μεσσήνιο (αφενός µε τη στοχευµένη απαξίωση του Νίκου Παππά και αφετέρου µε τις ατάκες του για την καπηλεία του πατριωτισµού), ήταν, αν µη τι άλλο, ενδεικτικό των προθέσεών του να διαχωρίσει σηµειολογικά το δίδυµο των προκατόχων του. Η επιβεβαίωση της αίσθησης που είχε δηµιουργηθεί ήρθε σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αργότερα µέσω διαρροών του Μεγάρου Μαξίµου, στις οποίες σαφέστατα υπογραµµιζόταν η διαφορά µε την οποία προσέγγισαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί τη συζήτηση περί ελληνοτουρκικών.

«Από τη µια, ο Σαµαράς µίλησε για... µαγειρέµατα, µε τον ίδιο τον Γεραπετρίτη να διαψεύδει τα σχετικά σενάρια και το σύνολο των βουλευτών της Νέας ∆ηµοκρατίας, που συµµετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αµυνας του Κοινοβουλίου, να δηλώνουν την ικανοποίησή τους για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών µαζί τους στις αρχές της εβδοµάδας. Από την άλλη, ο Καραµανλής, παρά τα τελευταία γεγονότα, επέλεξε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων έναντι της κρίσιµης συγκυρίας και να µην προβεί σε ανέξοδη κριτική. Εξάλλου, ουδείς µπορεί να διαφωνήσει ότι η Τουρκία είχε ανέκαθεν συγκεκριµένες θέσεις έναντι των σχέσεων µε την Ελλάδα και πως δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να µη συνοµιλεί θεσµικά µε την αντίπερα όχθη του Αιγαίου», σχολιάζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» υψηλόβαθµος κυβερνητικός παράγοντας.

∆εν είναι τυχαίο ότι οι καραµανλικοί Κακλαµάνης και Στυλιανίδης, που πήραν τον λόγο στη συζήτηση µε τον υπουργό Εξωτερικών, κάθε άλλο παρά προβληµατισµένοι δήλωναν από τις απαντήσεις του, παράµετρος που σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της στην επιλογή της κυβερνητικής τακτικής. Ταυτόχρονα, βεβαίως, και µέχρι νεωτέρας ή µιας νέας αντιπαράθεσης, το Μέγαρο Μαξίµου κλείνει το κεφάλαιο των µηνυµάτων που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πλευρά Σαµαρά, κάτι που ναι µεν θεωρήθηκε επιβεβληµένο µετά τα όσα είχαν συµβεί, αλλά χωρίς να δίνονται µεγαλύτερες διαστάσεις. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν δόθηκε συνέχεια από την ηγεσία της κυβέρνησης στο σίριαλ της περασµένης Τετάρτης, παρά την επίσηµη διαρροή που εστάλη από... κύκλους του Αντώνη Σαµαρά.


Αίσθηση ενότητας

Στο µεταξύ, απολύτως ενισχυτικά στην εικόνα αυτή λειτουργεί η προοπτική κοινής παρουσίας των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραµανλή στην επικείµενη εκδήλωση του Ιδρύµατος που φέρει το όνοµα του ιδρυτή της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και τίτλο «50 χρόνια από τη µετάβαση στη ∆ηµοκρατία - Η ∆ηµοκρατία στην εποχή µας». Κεντρικός οµιλητής θα είναι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, µε το «παρών» του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης να θεωρείται δεδοµένο.

Πρόκειται για µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλλιεργηθεί η αίσθηση της ενότητας και της ιστορικής συνέχειας της παράταξης, µετά τα όσα µεσολάβησαν το προηγούµενο διάστηµα, αλλά και να υπενθυµίσουν τις πάγιες θέσεις του πρωθυπουργού για την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραµανλή στη χώρα ιστορικά, αλλά και τη διαχρονική έµπνευση που προσφέρουν η παρακαταθήκη και οι αρχές που υπηρέτησε στο σύνολό του το στελεχικό δυναµικό της Νέας ∆ηµοκρατίας. «Ολοι είµαστε καραµανλικοί», είχε πει κάποτε, όπως θύµισε προσφάτως και ο Κώστας Τασούλας στην παρουσίαση βιβλίου για τον ιδρυτή της Ν.∆., παρόντων των Καραµανλή και Σαµαρά.

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραµανλή, οι πληροφορίες θέλουν τις πιθανότητες, για το αν θα παρευρεθεί ή όχι στην εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί την τελευταία ηµέρα του Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευµα, στη φυσική έδρα του Ιδρύµατος, στη Φιλοθέη, να είναι µοιρασµένες. Ωστόσο, οι δεσµοί αίµατος που τον συνδέουν µε τα πρόσωπα που «τρέχουν» καθηµερινά το έργο του Ιδρύµατος και ο διακριτός συµβολισµός της προσωπικότητάς του οδηγούν στο συµπέρασµα πως τελικώς θα πει το «ναι», ανεξαρτήτως των υποχρεώσεών του. Με ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται µετά τις πρόσφατες κοινές εµφανίσεις µε τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς και την επίσης κοινή απουσία από τα «γαλάζια» γενέθλια στη Ρηγίλλης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής