Στην ιστορία του ποδοσφαίρου ο Αγιαξ θεωρείται ως ένα από τα µεγαλύτερα φυτώρια παραγωγής παικτών. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα µπορούσαµε να πούµε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο φυτώριο παραγωγής κοµµάτων.

Από τη µήτρα του έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγα κόµµατα, κάποια εκ των οποίων κινούνται στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Στη Βουλή υπάρχει η Πλεύση Ελευθερίας, µε επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η Νέα Αριστερά, µε επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, που προέκυψε από την τελευταία διάσπαση του κόµµατος. Παραλλήλως, υπάρχει στον πολιτικό χάρτη το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συνεργάζεται µε τη Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά του ∆ηµήτρη Στρατούλη και του Στάθη Λεουτσάκου, αλλά και ο Κόσµος του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη.

Σε αυτό το πολύχρωµο µπουκέτο είναι πολύ πιθανό να προστεθούν τις προσεχείς εβδοµάδες ή και τους επόµενους µήνες δύο νέα κόµµατα, και µάλιστα όχι από τυχαία πρόσωπα: από τους δύο πρώην προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη. Βεβαίως, το τελευταίο που θα ήθελε ο πρώην πρωθυπουργός θα ήταν να µπαίνει στην ίδια πρόταση µε τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι εµφανές πως και οι δύο προετοιµάζονται για όλα τα ενδεχόµενα. 


Στέφανος Κασσελάκης: Το σενάριο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο µοναδικός τρόπος να συµβεί κάτι τέτοιο είναι να έχει πλειοψηφία στο Συνέδριο (8-10 Νοεµβρίου) και να ακυρωθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον έχει κόψει από υποψήφιο. Με βάση όλες τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις, µοιάζει παραπάνω από απίθανη µια τέτοια προοπτική. Κι αυτό γιατί, όπως υπογραµµίζουν έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες, δεν προκύπτει από πουθενά πως µπορεί να έχει την πλειοψηφία του Συνεδρίου ο κ. Κασσελάκης. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, ο Κασσελάκης δεν έχει άλλον δρόµο από τη δηµιουργία νέου πολιτικού φορέα, από τη στιγµή που και ο ίδιος δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως «ήρθα για να µείνω στην πολιτική». Κατά πολλούς, η ενοικίαση των γραφείων στον Ταύρο είναι βήµα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανασταλτικός παράγοντας για τον κ. Κασσελάκη είναι το γεγονός πως δεν είναι βουλευτής. Το κεντρικό ερώτηµα είναι πόσοι από τους 13 βουλευτές που είναι µαζί του όλο αυτό το διάστηµα θα τον ακολουθήσουν στον δρόµο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και της δηµιουργίας κόµµατος, που, λογικά, δεν θα έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και σίγουρα δεν θα παραπέµπει σε κόµµα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι πιο κοντινοί του βουλευτές είναι η Θεοδώρα Τζάκρη (σ.σ.: που θα είναι και η επικεφαλής του κόµµατος Κασσελάκη στη Βουλή ), ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Κυριακή Μάλαµα, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ελενα Ακρίτα, η Γιώτα Πούλου. Στο άρµα του λογίζονται και οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Γαβρήλος, Νίνα Κασιµάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Ράνια Θρασκιά και Βασίλης Κόκκαλης. Στην Κουµουνδούρου, πάντως, θεωρούν πως δεν θα καταφέρει να έχει µαζί του δέκα βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Οµάδας και ότι στο τέλος της ηµέρας δεν θα φύγουν παραπάνω από πέντε βουλευτές.


Και το ενδεχόµενο δηµιουργίας κόµµατος από τον Αλέξη Τσίπρα

Και αν το κόµµα Κασσελάκη είναι µια αναµενόµενη εξέλιξη, το ενδεχόµενο δηµιουργίας κόµµατος από τον Αλέξη Τσίπρα ήδη ταράσσει τα νερά της Κουµουνδούρου και εγείρει πολλαπλά ερωτήµατα και δυσκολίες στους «87», ενόψει και της εκλογής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός µε την οµιλία που έκανε την περασµένη Τρίτη στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά ουσιαστικά έθεσε το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί ο νέος φορέας. Τι είπε στην κατακλείδα της οµιλίας του; Πως υπάρχει µια µεγάλη πλειοψηφία που σήµερα δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα και «αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει». Είναι ενδεικτικό πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σχολίασε µε αφορµή την οµιλία Τσίπρα πως «η ελπίδα ήρθε», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δηµιουργία του νέου φορέα. Το κοµβικό ερώτηµα εν προκειµένω δεν έχει τόσο πολιτικά χαρακτηριστικά όσο «τεχνικά».

Με ποιον τρόπο, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το µεγαλύτερο κοµµάτι που θα έχει αποµείνει µετά την αποχώρηση των «κασσελίστας» θα ενταχθεί στο σχήµα του κ. Τσίπρα. Σε αυτό το ερώτηµα δεν υπάρχει ακόµη απάντηση, καθώς όλοι περιµένουν να τελειώσουν οι βασικές διαδικασίες στην Κουµουνδούρου. Οι οποίες µε χρονολογική σειρά περιλαµβάνουν το Συνέδριο, στο οποίο εκτιµάται ότι θα κοπεί οριστικά κάθε σχέση µε τον Κασσελάκη, και ακολούθως την εκλογή προέδρου (σ.σ.: στις 24 Νοεµβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 1η ∆εκεµβρίου). Βεβαίως, πρέπει να σηµειωθεί ότι µετά την ηχηρή παρέµβαση Τσίπρα υπήρχαν και κορυφαία στελέχη που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν µήπως δεν χρειάζεται να γίνει η εκλογή προέδρου, χωρίς να είναι πλειοψηφική µια τέτοια αντίληψη.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά µε τον κ. Τσίπρα, µιλάµε για έναν εντελώς άλλο φορέα, που δεν θα έχει σχέση µε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο φορέας αυτός θα επιδιώξει, όταν δηµιουργηθεί, να ενσωµατώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συζητήσει µε το ΠΑΣΟΚ ή έστω µε κάποιες δυνάµεις του, µε τη Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση και τον Κόσµο του Πέτρου Κόκκαλη. Με βάση τις πληροφορίες, ο σχεδιασµός του κ. Τσίπρα θα προχωρά µε µεθοδικά βήµατα, οικοδοµώντας σταδιακά συµµαχίες, ενώ ο χρονικός ορίζοντας των όποιων ανακοινώσεων φαίνεται να είναι στις αρχές του νέου έτους και αφότου αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά