Συγκεκριμένη ως προς το διακύβευμά και το περιεχόμενό της αναμένεται να είναι η συζήτηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Και από τις δύο πλευρές υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους των ηγεσιών των χωρών με σκοπό την διερεύνηση κοινού πλαισίου συζήτησης, αποσκοπώντας στο να διαφανεί αν υπάρχει η δυνατότητα να «ανοίξει» περαιτέρω η συζήτηση για ακόμη πιο κομβικά ζητήματα, σε δεύτερο χρόνο. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε καμία περίπτωση θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Γ. Γεραπετρίτης υπάρχει μία διαφορά και αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Ο Χακάν Φιντάν ''άνοιξε τα χαρτιά του'' απέναντι στον Γιώργο Γεραπετρίτη 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για «ήρεμα νερά», το τελευταίο διάστημα λαμβάνονται υπ’όψιν κάποια επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Χακάν Φιντάν έρχεται στην Αθήνα έχοντας «ανοίξει τα χαρτιά του», μέσω διαρροής στην φιλοκυβερνητική Χουριέτ την περασμένη εβδομάδα, με τις δηλώσεις Ερντογάν σε δημοσιογράφους να ακολουθούν, ενώ πριν από λίγες ημέρες η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Haber Global εμπεριείχε και μία... απειλή. Ειδικότερα, τονίζοντας ότι «ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποαδήποτε πρόκληση», έθεσε και τα ζητήματα που απασχολούν την Άγκυρα όπως «υφαλοκρηπίδα, ‘’τουρκική μειονότητα’’, μουσουλμανική μειονότητα, τον διορισμό του μούφτη, την Κύπρο τη Μεσόγειο και το Αιγαίο». Παρατηρείται σαφώς η διάθεση της τουρκικής πλευράς να επαναφέρει στον διάλογο ζητήματα όπως αυτά της μουσουλμανικής μειονότητας που βαφτίζει ως ‘’τουρκική’’, αλλά και των χωρικών υδάτων και του εύρους του εναερίου χώρου, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, το σχετικά ήρεμο κλίμα που επικρατούσε φέρεται να επηρεάζεται και από τις κινήσεις του τελευταίου διαστήματος εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς οι αρχές της χώρας εξέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης νέα Navtex, ταυτόσημη με την προηγούμενη για έρευνες στην περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Μάλιστα, η Άγκυρα επέμεινε ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ομολογουμένως, το κλίμα είναι επηρεασμένο από τις τελευταίες κινήσεις, όμως ο στόχος του διαλόγου γύρω από το ίδιο τραπέζι παραμένει ο ίδιος.

Παρ’ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να ανοίξει την διμερή αυτή συζήτηση στα άνωθεν γραφόμενα, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ξεκάθαρος ως προς το περιεχόμενό της, δηλώνοντας προσφάτως ότι η Ελλάδα θα συζητήσει μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας το οποίο και αναμένεται να ασκηθεί «σε χρόνο που θα το αποφασίσει η χώρα».


Η πολιτική στάση


Παρά τις επί μέρους εντάσεις, ο στόχος παραμένει κοινός με αναγνωρισμένα τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί στο πέρασμα των ετών, καθώς αποτελεί κέρδος -αυτό καθ’αυτό- το γεγονός της συζήτησης -έστω και με σημαντικές αποκλίσεις- και οι δύο χώρες δεν φτάνουν στα πρόθυρα κρίσης, σύρραξης ή απειλών με casus belli. Άλλωστε, το πρωί της Παρασκευής ο ΥΠΕΞ δήλωσε στη Βουλή πως ο διάλογος αποτελεί ένα απαραίτηο στοιχείο άσκησης διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δεχθεί «πυρά» εκ δεξιών του για την στάση του στα ελληνοτουρκικά, απάντησε απέναντι στην κλιμάκωση της ρητορικής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που τον αμφισβήτησε ευθέως. 


Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά