Ενα νέο κεφάλαιο άνοιξε για µία υπόθεση που έχει ταλανίσει τη χώρα και αποτέλεσε πεδίο δικαστικής, αλλά και πολιτικής διαµάχης. Η αλλαγή σελίδας στην υπόθεση της φαρµακοβιοµηχανίας Novartis σηµατοδοτήθηκε από την απόφαση της Οικονοµικής Εισαγγελίας να βγάλει τις «κουκούλες» από τους δύο προστατευόµενους µάρτυρες στην υπόθεση, τον «Μάξιµο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση». Ενα αίτηµα που είχε τεθεί επιτακτικά τα τελευταία χρόνια από τα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν και υποδείχθηκαν ως εµπλεκόµενα σε ένα σκάνδαλο δωροδοκιών, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, ως «το µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Η ανάγκη προκειµένου να βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόµενους µάρτυρες τέθηκε ιδιαίτερα και µετά τις αποκαλύψεις που έγιναν για τα χρήµατα που δόθηκαν από τις αµερικανικές αρχές σε όσους κατέθεσαν ενώπιόν τους.


Novartis: Ποιοι έβαλαν τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη να καταθέσουν κατά πολιτικών προσώπων

Επίσηµα, από το έγγραφο που υπογράφεται από την επίκουρη οικονοµική εισαγγελέα, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγµατικά στοιχεία των κουκουλοφόρων µαρτύρων, «Μάξιµου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», προκύπτει πως είναι Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη. Η πρώην γραµµατέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, του άλλοτε ισχυρού άνδρα της φαρµακοβιοµηχανίας, εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας το 2017, ενώ το 2018 µπήκε η «κουκούλα» και στον πρώην διευθυντή εµπορικής πολιτικής της Novartis στην Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη δίνει πλέον τη δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα, των οποίων τα ονόµατα ενεπλάκησαν στην υπόθεση, να στραφούν σε βάρος τους. Αλλωστε, ήδη από την πρώτη στιγµή οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν καταθέσει µηνύσεις, µε τις διαδικασίες για την ανάσυρσή τους από το αρχείο να δροµολογούνται και αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές.

Ανάµεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Βασικό ζητούµενο των πολιτικών προσώπων είναι οι δύο «κουκουλοφόροι» µάρτυρες να αποκαλύψουν πλέον, µετά τη γνωστοποίηση των πραγµατικών τους ταυτοτήτων, ποιος ή ποιοι και για ποιο λόγο τους έβαλαν να τους στοχοποιήσουν. Στην περίπτωση, µάλιστα, που εκείνοι υποδείξουν τα πρόσωπα αυτά, οι πολιτικοί ενδέχεται να αποσύρουν τις αγωγές και τις µηνύσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

∆εν ήταν τυχαία η εµπλοκή των 10 πολιτικών προσωπών

Η υπόθεση της Novartis ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές του 2018, όταν από την τότε Εισαγγελία ∆ιαφθοράς διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος στη Βουλή. ∆εν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες µετά την είδηση για τη γνωστοποίηση του φακέλου, για να γίνουν γνωστά και τα ονόµατα των πολιτικών που στοχοποιήθηκαν. Από τότε, αυτοί οι δέκα πολιτικοί υποστηρίζουν πως η εµπλοκή τους στην υπόθεση δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε συµπτωµατική, αλλά ενδεχοµένως έχει πολιτικό υπόβαθρο.

Το Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο ωστόσο, που παρέπεµψε στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, έκρινε µε αµετάκλητο βούλευµά του πως δεν έπρεπε να δικαστεί για την επονοµαζόµενη σκευωρία της Novartis. To εάν η απόφαση της Οικονοµικής Εισαγγελίας να άρει το καθεστώς προστασίας στον Φιλίστορα ∆εστεµπασίδη και τη Μαρία Μαραγγέλη θα οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις για εκείνη την περίοδο και το τι ακριβώς συνέβη και, πιθανότατα, και σε νέες έρευνες της ∆ικαιοσύνης, µένει να φανεί το επόµενο διάστηµα.

Ο καθοριστικός ρόλος των προστατευόµενων μαρτύρων στην εµπλοκή τους

Σε κάθε περίπτωση, οι προστατευόµενοι µάρτυρες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εµπλοκή των πολιτικών προσώπων. Οι καταθέσεις τους ήταν εκείνες που τους ενέπλεξαν στην υπόθεση, λέγοντας πως δωροδοκήθηκαν από τη φαρµακοβιοµηχανία και η απουσία άλλων στοιχείων που να τις επιβεβαιώνουν οδήγησε στην αρχειοθέτηση των σχετικών δικογραφιών. Τα πολιτικά πρόσωπα εξαρχής ζητούσαν την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Μάξιµου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση». Αλλωστε τα στοιχεία τους είχαν διαρρεύσει σχεδόν ταυτόχρονα µε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ενώ και ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, τα είχε αναφέρει σε µήνυσή του, η οποία είχε κατατεθεί το 2019.

Στο παρελθόν ωστόσο και συγκεκριµένα το 2021 η Οικονοµική Εισαγγελία είχε ανανεώσει το καθεστώς προστασίας τους για δύο έτη.

Η ψήφιση τελικά της διάταξης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον περασµένο Μάιο, σύµφωνα µε την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας και προβλέφθηκε πως «η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των µέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρµόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί µε διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους», άνοιξε τον δρόµο για τα αιτήµατα των πολιτικών προσώπων στην Οικονοµική Εισαγγελία και τελικά την άρση της προστασίας τους.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»