Τις τέσσερις υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν τη θέση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα επικυρώσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η οποία θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη. Πρόκειται για τους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο, οι οποίοι θα πάρουν και επίσημα το χρίσμα για να διεκδικήσουν την ψήφο των φίλων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι σε καμία περίπτωση η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα τεθεί στο συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο έκπτωτος πρόεδρος επιμένει ότι το συνέδριο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τον αποκλεισμό του από τη διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι υποψηφιότητες κηρύσσονται μόνο στο συνέδριο και δεν ξέρουμε ακόμα που θα γίνει το συνέδριο. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι εκλογές των συνέδρων μέχρι τότε. Πρέπει να γίνει το συνέδριο», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του.

Απάντηση στις αναφορές αυτές έδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τακτικές του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως «γκεμπελίστικες», ενώ υπογράμμισε πως θα αποχωρήσει από το κόμμα, αν στο συνέδριο γίνει δεκτή η υποψηφιότητα Κασσελάκη.

*Διαβάστε ακόμα: Δύο κόμματα στα σκαριά: Τι σχεδιάζουν Αλέξης Τσίπρας και Στέφανος Κασσελάκης - Ποιοι θα τους ακολουθήσουν - Όλο το παρασκήνιο



Στέφανος Κασσελάκης: Οι επόμενες κινήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή, πάντως, αναμένεται να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους στο συνέδριο. Και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει όλες τους τις Δυνάμεις στην διαδικασία αυτή με τους «87» να εμφανίζονται σίγουροι ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι θα έχει περίπου 1600 συνέδρους στους 4.000.

Το κλίμα, πάντως, ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεταμένο και τίποτα δεν δείχνει ότι θα εκτονωθεί μέχρι το συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου. Αντίθετα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι με την έναρξη του συνεδρίου η πλευρά Κασσελάκη θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει το προεδρείο πυροδοτώντας την κατάσταση.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην Νομαρχιακή Άρτας, που όπως είναι γνωστό είναι η εκλογική περιφέρεια της Ολγας Γεροβασίλη. Μετά την ανάγνωση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ο Θανάσης Οικονόμου από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε να ζητάει τον λόγο για να διαβάσει ένα κείμενο που εκφράζει τις απόψεις του πρώην προέδρου. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντι-εισήγηση και ότι εάν ο ίδιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει τον λόγο όπως όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα στο τριήμερο συμμετείχε σε διαδικτυακή ομάδα που δημιουργήθηκε στο X. Σε αυτή πήραν μέρος 1.450 χρήστες αρκετοί από αυτούς με ψευδώνυμο. Στη συζήτηση μετείχαν επίσης η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κυριακή Μάλαμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ από λογαριασμούς όπως το «Συναχωμένο Τσιτάχ» ή ο «freeblue» και η «No f*ckingAntoinette». Το ενδιαφέρον τους ήταν στραμμένο στον Αλέξη Τσίπρα και την τελευταία εκδήλωση του Ινστιτούτου.

Στην ερώτηση ότι ο πρώην πρόεδρος ουσιαστικά υπονόησε νέο φορέα και «το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τον πρώην πρωθυπουργό αλλά ξεκαθάρισε ότι «με εμένα δεν πρόκειται να έχετε μεταβατικό πρόεδρο» και ότι «δεν ξέρω ποιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και απόδειξη είναι ότι πήγαμε να το πάμε σε κυβερνητική τροχιά».

Παράλληλα, σε συνέντευξη του ο έκπτωτος πρόεδρος αναφερόμενος στο συνέδριο τόνισε: «Όπως ξέρετε υπάρχει ένα νέο διοικητήριο στην καθημερινότητα του κόμματος και πρέπει να αποφασίσει τις λεπτομέρειες. Δεν τιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο μήνες μετά την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, να μην έχει έναν κλεισμένο χώρο και τι διαδικασία έχει ακολουθήσει. Θα πάμε σε ένα μπουζουξίδικο που δεν λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν μας τιμά». Αναφορικά με ενδεχόμενες αναβολές ή «κλειστό συνέδριο», προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αντιδημοκρατική διαδικασία θα προκαλέσει αντιδράσεις από τη βάση, όπως ορίζει το καταστατικό.

Παράλληλα εμφανίστηκε αρνητικός στο να γίνει υβριδικό συνέδριο, ενώ όπως λένε στελέχη της πλειοψηφίας ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε προτείνει «να του βρουν αντίπαλο» είχε αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο του υβριδικού συνεδρίου.