Επίσκεψη Σταϊνμάιερ με ηχηρούς συμβολισμούς: Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που θα μεταβεί στην Κρήτη και θα επισκεφθεί το υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
H «συγγνώμη» και οι γερμανικές επανορθώσεις
Ο κ. Σταϊνμάιερ φθάνει σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ιδιαίτερα έντονο ιστορικό φορτίο εμπεριέχει η τριήμερη επίσκεψη του Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ στη χώρα μας, καθώς θα γίνει ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που θα επισκεφθεί την Κρήτη και παράλληλα θα παραβρεθεί στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
*Διαβάστε ακόμα: Η «συγγνώμη» Στάινμαϊερ στην Ελλάδα κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο
Τελευταίος σταθμός θα είναι η Μεγαλόνησος, όπου και εκεί οι μνήμες θα πέσουν βαριές, καθώς θα μεταβεί στη μαρτυρική Κάνδανο και στο Κοντομαρί, δύο χωριά οι κάτοικοι των οποίων βίωσαν επίσης τις ναζιστικές θηριωδίες. Θα είναι η τέταρτη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα, η πρώτη στη δεύτερη θητεία του και όλες υπό το βάρος του σκοτεινού γερμανικού παρελθόντος.
Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε πράξει ο προκάτοχός του, Γιόαχιμ Γκάουκ, όταν επέλεξε να επισκεφθεί το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων το 2014 και ζήτησε συγγνώμη για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στην Κατοχή. «Με συνείδηση της ντροπής και του πόνου, ζητώ στο όνομα της Γερμανίας συγγνώμη από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων», είχε δηλώσει ο κ. Γκάουκ, έχοντας στο πλευρό του τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές. Οι αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία παραμένουν ενεργές από όλες τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις. Για τη Γερμανία αντίθετα το θέμα έκλεισε οριστικά, νομικά και πολιτικά με τη Συνθήκη 2+4 και τη γερμανική επανένωση το 1990.
Σε συνέντευξή της στην DW το 2023 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει ότι «τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί λύση». Είχε τονίσει δε ότι «τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί, αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα».
*Διαβάστε ακόμα: Η «συγγνώμη» Στάινμαϊερ στην Ελλάδα κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο
Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ: Η επίσκεψη με το βαρύ ιστορικό φορτίο
Ο κ. Σταϊνμάιερ φθάνει σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρώτος σταθμός θα είναι η συμπρωτεύουσα και το υπό κατασκευή μουσείο που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη γερμανική κυβέρνηση! Στην πόλη δηλαδή που γνώρισε τη φρίκη και τον αφανισμό της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας, καθώς περίπου το 95% των σχεδόν 60.000 Εβραίων της πόλης θανατώθηκε σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.Τελευταίος σταθμός θα είναι η Μεγαλόνησος, όπου και εκεί οι μνήμες θα πέσουν βαριές, καθώς θα μεταβεί στη μαρτυρική Κάνδανο και στο Κοντομαρί, δύο χωριά οι κάτοικοι των οποίων βίωσαν επίσης τις ναζιστικές θηριωδίες. Θα είναι η τέταρτη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα, η πρώτη στη δεύτερη θητεία του και όλες υπό το βάρος του σκοτεινού γερμανικού παρελθόντος.
H «συγγνώμη» και οι γερμανικές επανορθώσεις
Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε πράξει ο προκάτοχός του, Γιόαχιμ Γκάουκ, όταν επέλεξε να επισκεφθεί το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων το 2014 και ζήτησε συγγνώμη για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στην Κατοχή. «Με συνείδηση της ντροπής και του πόνου, ζητώ στο όνομα της Γερμανίας συγγνώμη από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων», είχε δηλώσει ο κ. Γκάουκ, έχοντας στο πλευρό του τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές. Οι αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία παραμένουν ενεργές από όλες τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις. Για τη Γερμανία αντίθετα το θέμα έκλεισε οριστικά, νομικά και πολιτικά με τη Συνθήκη 2+4 και τη γερμανική επανένωση το 1990.
Σε συνέντευξή της στην DW το 2023 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει ότι «τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί λύση». Είχε τονίσει δε ότι «τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί, αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα».